De ce-s mai bine plătiți medicii suceveni decât cei din Botoșani: Se pleacă de la ideea că...

De ce unele cadre medicale sunt plătite mai bine decât altele, deși lucrează tot în sistemul de stat și au aceeași vechime? De ce conducerea anumitor spitale negociază mai ferm contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce altele aproape își „vând” personalul medical? De ce, de ce, de ce? Sunt întrebări pe care o parte dintre sindicaliștii Sanitas din Botoșani, le-au ridicat la protest.

 

Oamenii au pus le lista de cerințe, printre altele, și creșterea tarifului pe caz ponderat, aducând în discuție anumite exemple ale unor spitale din țară unde acest lucru a fost rezolvat. Președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani, prezent la masa de negocieri, a punctat că totul depinde de contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Explică Gheorghe Sorescu:
„La creșterea tarifului pe caz ponderat, aici noi am trimis memorii de fiecare dată, nu este o chestiune nouă, dar ține foarte mult de contractul cu casa, și inclusiv noi, ca județ, suntem nemulțumiți, pentru că, ce se întâmplă? Ne pun în situația în care avem întâlniri repetate și puteți confirma, nu putem rezolva problemele astea în condițiile în care aceeași activitate medicală se desfășoară într-un alt județ, să spunem la Suceava, și ăia sunt plătiți mai bine ca la Botoșani”.


- Dar nu puteți să faceți front comun cu alte județe care sunt defavorizate și să spuneți că nu mai acceptați așa ceva?, a ripostat Lenuța Pancu, vicepreședinte al Sanitas Botoșani.


- În ultima discuție pe care am avut-o cu Raed Arafat, ni s-a dat o explicație, se pleacă de la ideea că unii sunt mai strategici, de pildă, la Suceava, vin mulți turiști, la Iași, că este oraș universitar, se presupune că la un spital universitar operează un medic universitar, a fost răspunsul președintelui CJ.


(C.B.)

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:40372:Durerea până la lacrimi a unei infirmiere: Ne-au transformat în preșuri de șters picioarele! - VIDEO ]]