În semn de protest, începând de luni, 9 noiembrie, medicii veterinari vor picheta sediile DSVSA județene cu respectarea regulilor de protecție sanitară, pentru a atrage atenția asupra situației cu care se confruntă.
Neregulile de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în special faptul că actuala conducere nu a pus în aplicare legislația care prevede o plată lunară majorată pentru medicii veterinari concesionari i-au determinat pe acești specialiști să ia o decizie drastică.
Începând de astăzi, luni, 9 noiembrie, medicii veterinari își suspendă activitatea pe perioadă nedeterminată.
”Informăm opinia publică în urma deciziei Consiliului Național a Colegiului Medicilor Veterinari din România din data de 06.11.2020, s-a decis în consens general suspendarea activității medicilor veterinari contractanți ai programului național sanitar veterinar, de apărarea sănătății animalelor și a sănătății omului, a identificării animalelor și de protecția mediului, pentru o perioada nedeterminată. Această decizie extremă a fost luată datorită nerespectării Legii 236/2019, a OUG nr. 117/2020 prin care medicii veterinari sus-numiți trebuiau să primească pe fiecare cabinet medical veterinar contractant suma de 10.000 lei/lună începând cu luna august a.c. în condițiile încare Ministerul Finanțelor a asigurat ANSVSA bugetarea pentru 3 luni”, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari.
Pentru toată această perioadă se va asigura asistență de urgență pentru deținătorii de animale, ”față de care ne cerem scuze pentru că nu vom efectua celelalte operațiuni: identificarea animalelor, livrarea, vânzarea lor, până ce ANSVSA nu va soluționa revendicările noastre”, este mesajul pe care medicii veterinari îl transmit crescătorilor de animale din România.
Medicii veterinari sunt nemulțumiți că ”ANSVSA a introdus în modulul de inspecții a animalelor din exploatații și din gospodăriile non-profesionale termeni și obligații necontractate, atribuții complementare, care exced legea prin introducerea de acțiuni suplimentare în condițiile de tarifare din 2013”.
Netrimiterea în parlament a OUG 117/2020 pentru legiferare creează o altă nemulțumire în rândul medicilor veterinari, alături de ”conflictele din cadrul ANSVSA publicate altminteri în presă, de o tragico-comedie și care se răsfrâng în funcționarea sistemului național veterinar cu repercusiuni și asupra medicilor în cauză”.
Activitatea cabinetelor medicilor veterinari care au contract cu ANSVSA, fără primirea sumelor ce li se cuvin, ”nu poate continua deoarece celelalte resurse financiare nu asigură mentenanța acestor cabinete, majoritatea falimentare, dar necesare pentru apărarea sănătății publice și a animalelor. Trebuie să avem în vedere zooantropozoonoze precum tuberculoza, antraxul, rabia, gripa aviară, bruceloza,evoluția pestei porcine africane care a cuprins epidemiologic întreg arealul României și unde din păcat, datorită celor de mai sus și nerestrângerii populației de mistreți, continuăm să ne decimăm efectivele de suine în condițiile importului a 80% din carnea de porc”.
Medicii veterinari sunt nemulțumiți și că, în plină pandemie, ANSVSA nu le-a asigurat echipamentele necesare de biosecuritate.
”În aceste condiții vitrege, 10% din colegi s-au îmbolnăvit de COVID-19, unii cu evoluții bune, alții încă se luptă cu boala prin spitale, să-i ajute divinitatea să revină cât mai repede în mijlocul nostru”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: