De-a râsul curcilor : Inspectoarea lui Huncă cu acuzele de plagiat ar putea scăpa basma curată

Exemplul lui Victor Ponta care a anunțat că renunță la titlul de doctor în drept ca urmare a acuzelor de plagiat nu este urmat și la Botoșani în cazul inspectorului școlar căruia i se aduc învinovățiri similare.

 

Botoșăneanul a semnalat la începutul lunii septembrie a acestui an cazul inspectorului școlar, Crina Cristina Muraru, promovată pe funcție de social democrata Mihaela Huncă. Fost cadru didactic la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiu Crina-Cristina Muraru, numită inspector şcolar pentru monitorizarea curriculumului descentralizat, a publicat în 2013 o lucrare în „ABC-ul criticii literare”, o revistă care se autointitulează a fi de didactică şi critică literară.
În revista apărută sub egida amintitei asociaţii şi a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", ea semnează „Ontologia lirismului eminescian”, o lucrare în patru pagini, în care doar parcurgerea primului sfert scoate la iveală faptul că acest cadru didactic nu a făcut altceva decât să copie cuvânt cu cuvânt rezumatul unei teze de doctorat. Intitulat „Sacrul în opera lui Mihail Eminescu”, respectivul rezumat a fost susţinut tocmai în data de 15 iunie 2007 la Universitatea din Craiova. La sfârşitul lucrării sale, Crina-Cristina Muraru prezintă şi bibliografia de unde s-a inspirat, fiind nominalizate şase surse, printre care George Călinescu şi Petru Creţia, în schimb nu menţionează deloc autorul tezei de doctorat, de unde a copiat masiv.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean s-a ”autosesizat” ca urmare a semnalului tras de Botoșăneanul și Somax TVși a decis ca situația să fie tranșată de comisia de etică din care face parte juristul IȘJ și care este independentă de această instituție.
La aproximativ trei luni distanță, surpriză, situația este aproximativ aceeași. Crina-Cristina Murariu își desfășoară liniștită activitatea în continuare iar comisia de etică a pasat mai departe cercetarea către Ministerul Educației. Motivul? Nu există metodologie pentru astfel de situații după care să acționeze membrii acestei structuri.
Potrivit juristului de la Inspectoratul Școlar metodologia privind funcționarea comisiei de etică ar fi trebuit să fie o anexă la legea națională a educației, iar situația este valabilă la nivelul întregii țări.
(G.E.)
CITEȘTE:
Inspectoare şcolară copy-paste, ABC-ul criticii literare sau ABC-ul copierii cuvânt cu cuvânt?