Dan Șlincu: PSD Botoșani desfășoară în luna iunie cea mai amplă campanie în județ pentru donarea de sânge

Timp de două săptămâni, în perioada 9-22 iunie, Organizația Județeană PSD Botoșani va organiza prima ediție a campaniei pentru donarea de sânge „Salvează vieți! Donează sânge!” În cadrul campaniei, în fiecare zi, vor ajunge la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a dona sânge, aleși social democrați și membri ai organizațiilor locale din județ.

 

„Donarea de sânge face diferența dintre viață și moarte! Fiecare dintre noi avem puterea și datoria de a ne ajuta semenii! Eu sunt un donator cu experiență și am încurajat și promovat acest act nobil. În calitate de parlamentar am continuat aceste activități de promovare a donărilor de sânge. Mă bucur că foarte mulți colegi social-democrați au răspuns pozitiv și s-au alăturat campaniei «Salvează vieți! Donează sânge!» Astăzi, am fost alături de colegul senator Trufin Lucian, de colegi primari și membri din organizațiile locale, la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiul Botoșani pentru a dona sânge”, a declarat deputatul PSD Dan Șlincu.


Campania PSD „Salvează vieți! Donează sânge!” se derulează în contextul zilei de 14 iunie, când la nivel mondial se marchează Ziua Donatorului de Sânge.


„În fiecare an, noi, social-democrații botoșăneni, am derulat acțiuni de conștientizare a importanței actului de donare de sânge. Începând din acest an, organizația PSD Botoșani a demarat campania «Salvează vieți! Donează sânge!», care va avea loc pe parcursul a două săptămâni și pe care vrem să o extindem în viitor. Ne mobilizăm la nivelul întregii organizații județene a PSD pentru a da un exemplu și pentru crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge. Voi susține permanent astfel de campanii prin care îi încurajăm pe toți botoșănenii să contribuie la salvarea a numeroase vieți”, a declarat Doina Federovici, președinte al PSD Botoșani și al Consiliului Județean.


La nivel național unul din 10 pacienți internați în secțiile de chirurgie, hematologie, oncologie, obstetrică-ginecologie și traumatologie are nevoie de cel puțin o transfuzie de sânge. Cu toate acestea, numărul donatorilor este încă foarte redus în comparație cu statisticile europene, cu un procent de 2% din populație, în timp ce media europeană este peste 6%. Din acest punct de vedere, Organizația Mondială a Sănătății ne plasează în „zona de avarie”. O singură unitate de sânge donată poate salva până la 3 vieți.


Donarea de sânge are beneficii atât pentru pacienții care au nevoie de sânge prin aportul de celule roșii, de trombocite și plasmă, cât și pentru persoanele care donează sânge regulat  prin scăderea riscului de infarct și accident vascular cerebral, creșterea imunității, a rezistenței la traumatisme și creșterea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor.


Donatorii beneficiază de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.

 

Condițiile pentru a putea dona sânge:


-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
-greutate peste 50 de kilograme;
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
-tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
-să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale;
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
-să nu fie sub tratament anticoncepțional;
-să nu fie după tura de noapte;
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
-să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
-să nu aibă sau să fi avut: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (peste șase dioptrii) sau cancer.