Dați în vileag de Curtea de Conturi: Prime de vacanță și facilități apă-canalizare pentru directorii de la Apă

Curtea de Conturi a României prin Camera de Conturi Botoșani a finalizat în luna decembrie a anului trecut un control la operatorul licențiat de apă și canalizare. Raportul a fost trimis consiliului de administrație de la SC Nova Apaserv SA și cuprinde mai multe nereguli în ceea ce privește salarizarea.

 


”În mod necuvenit, în anul 2013 s-au plătit prime de vacanță și s-au acordat facilități apă-canalizare unor directori”

Controlorii au depistat că în 2013 s-au plătit diverse sume de bani conducătorilor unității fără ca aceștia să fi avut dreptul să le primească. Potrivit legii și a contractului de mandat, directorul societății comerciale menționate are dreptul la o indemnizație lunară stabilită prin contract de mandat ca fiind unica formă de recompensare în bani pentru activitatea depusă.
”Ca urmare, în mod necuvenit, în anul 2013 s-au plătit prime de vacanță și s-au acordat facilități apă-canalizare unor directori ai societății comerciale”, se arată în raportul în cauză, fără a se face însă nominalizări.
În schimb, s-a făcut un calcul al plăților și facilităților oferite nejustificat angajaților, ajungându-se la o sumă de exact 13.987 de lei.
De prime de vacanță au beneficiat directorul general Gabriel Cîrlan și cel adjunct Neculai Gheorghincă. Potrivit celui dintâi, problema ar fi plecat de la perioada de interimat. Atunci, potrivit legii, putea beneficia de primă de vacanță. Aproximativ un de zile după preluarea conducerii societății a ocupat postul fără concurs, devenind director cu mandat abia prin vara lui 2013, până când apucase deja să plece în concediu.
”Acum Curtea de Conturi mi-a spus că pe jumătatea de an în care am avut contract de mandat trebuie dați banii înapoi. Am luat banii, dar trebuie să-i dau înapoi. O să-i dau, asta-i viața”, a afirmat Gabriel Cîrlan.
Potrivit acestuia, există o tendință generală în România de a se lua înapoi banii pe vacanțe de la conducătorii unităților. 

Productivitatea muncii scade, salariile cresc

Nu doar șefii unității au primit bani care nu li se cuveneau. Camera de Conturi Botoșani a depistat că în 2014, față de 2013, cheltuielile totale cu salariile brute au crescut 7,5% în timp ce, culmea, productivitatea muncii în unități fizice, a scăzut cu 7,1%.
Conform constatărilor din raportul de control, salariul mediu brut lunar plătit în perioada ianuarie – octombrie 2014 s-a ridicat la 2.257 de lei, în creștere cu 2,7% față de anul precedent, când a fost de 2.198 de lei.
”Creșterea cheltuielilor de natură salarială ale societății comerciale în perioada ianuarie – octombrie 2014 depășește indicele mediu de creștere a prețurilor prognozat pentru anul 2014, de 2,4%. În această situație nu sunt respectate dispozițiile art.48 (1) din legea nr. 356/2013 care prevăd posibilitatea majorării în anul 2014 a cheltuielilor de natură salarială realizate în anul precedent cel mult cu indicele mediu de creștere a prețurilor prognozat pentru anul 2014”, se arată în decizia Camerei de Conturi.
CITEȘTE ȘI:
Cel mai bine plătit director de la o societate de stat: Salariul directorului de la Apă creşte la 120 de milioane lei vechi
Reprezentanții SC Nova Apaserv SA au motivat că legislația condiționează creșterea câștigului mediu brut lunar de nivelul productivității muncii, instituind două condiții alternative, nu cumulative, adică în unități valorice sau fizice și că societatea a înregistrat o creștere a productivității muncii în unități valorice, astfel încât s-au respectat prevederile legii bugetului de stat cu privire la creșterea câștigului mediu brut lunar.
”Este interpretarea Curții de Conturi. Nu s-ar fi făcut bine bugetul de salarii”, a declarat Gabriel Cîrlan, director general SC Nova Apaserv SA.
Acesta a explicat că majorarea cu 24 a numărului de angajați a derivat din necesitatea angajării de personal pentru implementarea proiectului european de extindere a rețelelor de peste 100 de milioane de euro și din preluarea unor rețele din județ, precum cele de la Trușești și Mihai Eminescu.
”Când am preluat conducerea societății erau 492 de angajați. Am făcut organigrama pe 475, ne-am propus să ajungem la 418, dar ne-am dat seama că nu putem”, a mai spus Gabriel Cîrlan.
Sergiu BĂLĂȘCĂU
CITEȘTE ȘI:
Hemoroizii şi hernia şefilor de la „Apă” operate pe banii abonaţilor – LISTA beneficiarilor