Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au transmis un mesaj public care îi vizează pe bicicliștii de la Botoșani.
Mersul cu bicicleta este una dintre activităţile care ne ajută să petrecem mai mult timp în aer liber, să facem mişcare, dar şi să evităm traficul din oraşe. Indiferent cât de des mergi cu bicicleta, este esenţial să cunoşti regulile de circulaţie pentru biciclişti, mai ales că respectarea lor te va ajuta să te fereşti de incidente neplăcute în trafic.
Bicicletele intră în categoria vehiculelor şi tocmai de aceea trebuie să respecţi legislaţia rutieră în vigoare atunci când circuli pe drumurile publice. Principalele reguli de circulaţie interzic mersul cu bicicleta pe trotuar, cu excepţia cazului când pe trotuar sunt amenajate piste special destinate bicicletelor. Mai exact, bicicliştii trebuie să circule ori pe pista de biciclete, ori pe acostament, respectând sensul de mers. Mersul cu bicicleta pe trotuar în lipsa unui marcaj specific încalcă legislaţia rutieră.
Legat de vârsta pe care trebuie să o ai pentru a putea merge legal cu bicicleta pe drumurile publice, trebuie să ai 14 ani împliniţi şi să ai actul de identitate asupra ta.
De asemenea, pentru siguranţa ta şi a participanţilor la trafic, bicicleta trebuie să fie echipată cu:
dispozitiv de frânare eficient;
sistem de direcţie eficace;
sistem de avertizare sonoră;
mijloace de iluminare – far şi stop - şi dispozitive fluorescent-reflectorizante (catadioptru montat pe spiţe sau celebrul ,,ochi de pisică”). Este interzis să circuli pe timp de noapte fără aceste accesorii şi dispozitive în stare de funcţionare montate pe bicicletă.
Totodată, este recomandat ca bicicliştii să poarte casca de protecţie pentru mai multă siguranţă.
Pe autostrăzi este interzis deplasarea cu bicicleta. Motivele sunt lesne de înţeles.
Dotaţi bicicleta cu dispozitive antifurt. Este recomandat să utilizaţi întotdeauna două sisteme antifurt pentru asigurarea bicicletei. Unul dintre sistemele de siguranţă trebuie să acopere cadrul, roata din spate şi corpul de care este asigurată bicicleta, iar celălalt sistem trebuie să treacă prin cealaltă roată şi cadrul bicicletei. Prin acest mod se elimină şi riscul de a vă fi sustrase roţile!
Corpul fix de care va fi asigurată bicicleta trebuie să fie sigur şi suficient de înalt pentru a nu fi smuls ori pentru a nu fi ridicată bicicleta deasupra lui!
Nu vă lăsaţi niciodată bicicleta neasigurată, nici măcar pentru câteva secunde!
Parcaţi bicicleta doar în locurile special amenajate!
Nu lăsaţi în coşul bicicletei bunuri sau bagaje!
Încercaţi, pe cât posibil, să evitaţi să vă lăsaţi bicicleta pe timp de noapte sau pentru perioade mai lungi, în scara blocului, iar în cazul în care sunteţi nevoiţi să faceţi acest lucru, asiguraţi-o de balustradă sau alt corp fix!
Nu cumpăraţi biciclete a căror provenienţă nu poate fi justificată. Refuzând astfel de oferte, descurajaţi acest gen de furturi.
Păstraţi factura, faceţi câteva poze bicicletei, notaţi-vă seria cadrului pentru a putea dovedi că este a dumneavoastră şi pentru a ajuta şi poliţiştii în procesul de recuperare.
În cazul în care sunteţi victima sau martorul unui furt, nu ezitaţi să anunţaţi Poliţia, apelând numărul unic de urgenţe 112!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: