Curtea de Conturi ia subvențiile din zootehnie de la 1.000 de săteni botoşăneni

 

În urma unui control al Curţii de Conturi derulat în cursul anului precedent, au fost depistaţi în jur de 1.000 de botoşăneni de la sate care ar fi beneficiat în mod necuvenit de subvenţii în sectorul zootehnic din partea statului român. Decizia dată de structura de control a fost atacată în instanţă de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Curtea de Conturi a verificat un eşantion de beneficiari ai acestui sprijin financiar din mai multe localităţi din judeţ, fiind depistaţi că ar fi înregistrat datorii la bugetul local al administraţiilor publice locale unde îşi au domiciliul dar şi la bugetul consolidat al statului. Procedura prevedea o declaraţie pe propria răspundere din partea crescătorilor de animale, cum că la data depunerii cererilor pentru subvenţie, aceştia nu aveau datorii la buget. „În baza acestor declaraţii pe propria răspundere, Curtea a găsit în eşantionul ei unii fermieri care aveau datorii. Dar datoriile erau de genul, amenzi care era înregistrate la Primărie, conducerea administrativă a Primăriei nu a notificat fermierul că este în postura de debitor, ulterior, după controlul Curţii de Conturi noi am notificat fermierii că la data depunerii cererii înregistrau acele datorii”, explică Gheorghe Manole, director executiv interimar APIA. În baza verificărilor ordonate de Curtea de Conturi prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice au fost depistaţi cei aproximativ 1.000 de crescători de animale declaraţi ca fiind datornici. În consecinţă, organul de control a emis o decizie prin care este invocată situaţia de acordare a subvenţiilor în mod necuvenit.
Înalta Curte de Casaţie întoarce procesul la Botoşani
APIA a atacat decizia în instanţă, acţiunea aflându-se la faza în care instituţia nu a obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Suceava, fiind înaintat un recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care…”a suspendat decizia de recuperare şi a întors dosarul la instanţa numită Tribunalul Botoşani. Pentru că regulamentul european nu condiţionează acordarea acestui sprijin financiar de datoriile pe care fermierul le are către administraţie unei comune”, a mai precizat Gheorghe Manole. Curtea de Conturi a efectuat un control în decursul anului 2011 pentru subvenţiile acordate în decursul lui 2008, fiind emisă decizia de returnare a sumelor primite de la stat pentru animale. Conducerea APIA susţine că deocamdată nu a făcut un calcul al sumei care ar urma să fie recuperată de la oameni, fiind în aşteptarea unei hotărâri definitive şi irevocabile pentru a demara această procedură. „Dacă instanţa infirmă decizia Curţii atunci fermierii sunt deblocaţi la plată şi îşi primesc acest sprijin, dacă instanţa va considera că au beneficiat necuvenit atunci demarăm procedura de recuperare”, a încheiat directorul APIA.

Gabriela ERDIC