Curg acuzaţiile la Ocolul Silvic Dorohoi : documente cu regim special falsificate

 

Ziarul de Mediu continuă investigaţii despre tăierile ilegale de arbori din cantonul silvic Corjăuţi, despre care v-am informat săptămîna trecută (http://www.botosaneanul.ro/stiri/mediu-eful-ocolului-silvic-dorohoi-dat-startul-la-fur/).
Potrivit publicaţiei, după încheierea inspecţiei de fond realizată de reprezentantul Direcţiei Silvice în cantonul menţionat, pădurarul titular, Viorel Fusa, ar fi întocmit cinci avize primare de însoţire a materialului lemnos pe numele şefului de district care îi făcuse raportul către direcţie pentru semnalarea tăierilor ilegale.

Avize întocmite “fraudulos şi tendenţios”

Şeful de district, Maricel Grădinariu, susţine că nu avea cunoştinţă despre avizele în cauză şi că nu a făcut nici o comandă către pădurar pentru a cumpăra lemne, iar acesta din urmă ar fi întocmit avizele fraudulos şi tendenţios, ca o răzbunare pentru raportul depus cu privire la semnalarea tăierilor ilegale şi pentru a mai reduce din lipsurile avute în gestiunile sale. În plus, cele cinci avize de însoţire a materialului lemnos nu ar avea nici o acoperire cu documente fiscale, pentru acestea neeliberîndu-se nicio factură fiscală.

Plîngere la Parchet

După ce a aflat de cele cinci avize întocmite pe numele său, şeful de district ar fi sesizat Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani. “Contabilul şef al Ocolului Silvic Dorohoi mi-a cerut în data de 13.08.2010 o notă de relaţie cu privire la 5 avize de însoţire primare pentru material lemnos expediat din cantonul silvic Corjăuţi, pădurar gestionar Fusa Viorel şi atunci am luat la cunoştinţă faptul că gestionarul Fusa Viorel a întocmit aceste avize de însoţire în fals pe numele meu, fără ca eu să cunosc despre ce este vorba. Văzând aceste avize de însoţire, constat că pădurarul Fusa Viorel a încălcat prevederile HG nr. 996/2008, nu a eliberat facturile aferente avizelor respective, nu a adus la cunoştinţa şefului de district imediat după întocmirea acestora pentru a elibera bonurile fiscale din casa de marcat”, a declarat Maricel Grădinariu.

Hăidăuţu nu ar fi luat nici o măsură

Acesta susţine că pe 26 iunie a depus un raport la Ocolul Silvic Dorohoi prin care a sesizat tăieri ilegale de arbori în cantonul silvic Corjăuţi, precum şi lipsuri în gestiunile pădurarului Viorel Fusa. Potrivit şefului de district, Adrian Hăidăuţu, silvicultorul şef de la Dorohoi, deşi sesizat, nu a luat nici o măsură până pe 14 iulie, astfel încît Direcţia Silvică Botoşani a dispus o inspecţie de fond. “Fiind asistent la inspecţie, am semnat actul de control cu obiecţiuni pe care le-am prezentat într-un raport Direcţiei Silvice Botoşani, una dintre acestea fiind nevizarea documentelor cu regim special şi condica de serviciu la începerea inspecţiei după cum prevede regulamentul de pază al pădurilor. Acest lucru mă face să cred că întocmirea în fals a celor 5 avize chiar în timpul inspecţiei de fond a fost un lucru premedidat”, a mai afirmat Maricel Grădinariu.

Acesta mai susţine că administratorul SC Tempora Nova SRL, la depozitul căreia sunt trecute punctele de descărcare de pe avize, a făcut sesizare la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vînătoare Suceava pentru clarificarea situaţiei şi luarea măsurilor legale, societatea neavând cunoştinţă despre aceste avize primare pentru transportul de material lemnos.