Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele

  • 1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanț
  • Botoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului

 

Cine a furat startul?

 

Adică Garnizoana Militară în calitate de organizator principal și Prefectura Botoșani, implicată în organizarea zilei de 1 Decembrie în fiecare an.

 

Devansarea orei la care a început parada ar fi avut loc la decizia comandantului Garnizoanei Militare, aceasta fiind explicația și a prefectului Sorin Cornilă, la scurt timp după încheierea evenimentului.

 

Anunțată la 10:30, parada a început cu zece minute mai devreme, iar motivul oficial ar fi faptul că deplasarea militarilor din Centrul Istoric spre Piața Revoluției a fost foarte fluentă și timpul estimat s-a scurtat.

 

„Am avut două locații pentru ceremonia de la 1 Decembrie: în Piața 1 Decembrie 1918 și pe strada Cuza Vodă pentru defilare. Am avut calculat un anumit timp și datorită faptului că traficul a fost mult mai permisiv, deplasarea s-a realizat într-un timp mai rapid, a militarilor, și s-a ajuns mai devreme pe strada Cuza Vodă. Asta o dată. Și având în vedere cetățenii care deja erau prezenți în zona Cuza Vodă unde a avut loc defilarea, pentru a nu prelungi timpul de așteptare și pentru a mulțumi cetățenii care erau deja prezenți și atunci s-a produs acest decalaj de zece minute”,

lt. col. Ovidiu Damian, comandatul Garnizoanei Militare Botoșani

 

Șefii Armatei din Botoșani au explicat că zona era deja înțesată de botoșăneni și astfel s-au întrunit toate elementele necesare pentru începerea mai devreme a paradei.

 

Absența avioanelor, încă învăluită în mister

 

Reprezentanții Garnizoanei Militare au infirmat însă că ar fi fost implicați în discuțiile privitoare la parada aeriană și nici nu ar fi transmis public vreo informație în acest sens.

 

Asta cu toate că, în dimineața zilei de 1 Decembrie, în timpul deplasării spre Centrul Istoric, când s-a discutat despre parada aeriană, comandatul Garnizoanei Botoșani motiva că nu va mai avea loc din cauza condițiilor meteorologice din zona de unde trebuiau să decoleze avioanele.  

 

Ori, așa cum Botoșăneanul a arătat deja, nici la Botoșani, unde trebuiau să ajungă și nici la Bacău, de unde trebuiau să plece aparatele de zbor, nu a existat vreun cod, de orice culoare, emis de Administrația Națională de Meteorologie.

 

Din partea Inspectoratului General de Aviație (IGAV) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), locotenentul Eugen Fricosu, care are calitatea de purtător de cuvânt, a transmis că se va informa dacă a existat corespondență în acest sens cu oficialitățile de la Botoșani.

 

În schimb, a infirmat categoric că ar fi fost posibilă prezența a trei avioane la Botoșani, în condițiile în care IGAV dispune de doar două aeronave.  

 

Iar una era deja „rezervată”.

 

„Noi avem în dotare două avioane, iar unul a participat la parada de la Arcul de Triumf”,

 

lt. Eugen Fricosu, purtătorul de cuvânt al IGAV.

 

Reprezentanții IGAV au promis că vor reveni cu un răspuns privitor la discuțiile purtate pentru parada de la Botoșani, iar ulterior au transmis că instituția a înregistrat trei solicitări pentru punerea la dispoziție a aeronavelor pe care le au în dotare, niciuna de la Botoșani. 

 

Prefectul, surprins și el de cele întâmplate

 

Implicat în organizare, prefectul Sorin Cornilă a explicat că a fost la rândul său mirat de decizia comandantului Garnizoanei de a devansa parada și chiar l-a întrebat de ce declanșează acțiunea înainte de ora programată? I s-ar fi răspuns că militarii sunt deja în dispozitiv și s-a strâns destulă populație civilă care să asiste la defilare. 

 

Primul reprezentant al Guvernului în județ a precizat că nu Prefectura a fost cea care a stabilit ordinea de depunere a jerbelor de flori și că nu este răspunzător de inversarea Consiliului Județean cu Primăria Botoșani și nici a cifrelor.

 

”Toate scăpările care au fost țin de Garnizoana Militară”,

 

Sorin Cornilă, prefect.

 

A adăugat însă că dorește mai întâi să aibă o întrevedere cu comandantul Garnizoanei, după care va veni cu mai multe precizări referitoare la organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.  

 

Cât despre parada aeriană, prefectul Sorin Cornilă a arătat că tocmai lt.col. Ovidiu Damian a fost cel care i-a transmis că nu va mai avea loc, oficial din cauza vremii.

 

Cert este că o paradă aeriană a avut loc, dar la Buzău, județul unde este deputat Marcel Ciolacu, nimeni altul decât premierul României. Cu exact trei avioane, câte ar fi trebuit să ajungă la Botoșani, doar că nu ar fi aparținut IGAV.

 

Pe de altă parte și Sorin Cornilă s-a arătat mirat de unele chestiuni organizatorice, neputând să înțeleagă de ce la startul manifestărilor, atunci când a dat onor Drapelului Național, de la microfon s-a anunțat că în zonă ajung ”oficialitățile județului” care în realitate se aflau deja acolo, când de fapt se deplasa doar el alături de comandatul Garnizoanei Botoșani și ar fi trebuit să fie strigate numele și funcțiile celor doi.