CUM se produce intoxicația cu monoxid de carbon: Greșelile care s-au făcut la fabrica de lactate din Ibănești

Patru oameni au murit în tragedia care a avut loc în localitatea botoșăneană Ibănești după ce au intrat rând pe rând într-un bazin de decantare al fabricii.

 

Cum se produce monoxidul de carbon

 

Cauza morții a fost intoxicația cu monoxid de carbon (CO), care este produs atunci când nu ajunge suficient oxigen la o sursă care arde combustibil.

Spre deosebire de gazul natural sau GPL, care au un miros caracteristic specific prin care îi poți simți prezența, monoxidul de carbon nu are miros și nici culoare.

 

Inhalăm CO ca și cum am respira aerul normal, fără a simți iritații în nas sau gât. Apoi, celulele noastre sanguine se leagă de moleculele de CO în locul moleculelor de oxigen, înfometând organele noastre de oxigenul de care au nevoie. Din aceste motive, CO este numit "ucigașul tăcut", potrivit stirileprotv.ro.

 

Cel mai bun mod de a proteja cu privire la nivelurile nesigure de CO este să instalezi un detector de monoxid de carbon. Acesta funcționează ca o alarmă de fum, prelevând mostre de aer în casă, declanșând o alarmă sonoră atunci când se detectează niveluri ridicate ale gazului.

 

Simptome ale intoxicației cu monoxid de carbon

 

Majoritatea persoanelor cu o expunere ușoară la monoxid de carbon experimentează dureri de cap, oboseală și greață. Din păcate, simptomele sunt ușor trecute cu vederea deoarece sunt asemănătoare cu cele ale gripei.

 

Expunerea medie poate cauza dureri de cap ca o pulsație, somnolență, dezorientare și o accelerare a ritmului cardiac.

 

Expunerea extremă duce de obicei la pierderea cunoștinței, convulsii, insuficiență cardio-respiratorie, comă și în cele din urmă deces.

 

Prea des, decesul din cauza otrăvirii cu CO survine atunci când victima pur și simplu adoarme și nu își mai recapătă conștiința.

 

Tragedia de la Ibănești

 

Mai multe instituții fac anchete la fabrica de lactate din Ibănești, județul Botoșani. Patru persoane au murit după ce au căzut într-un bazin de decantare a apelor reziduale şi au inhalat vapori toxici.

 

Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Între timp, famiile susțin, revoltate, că victimele nu ar fi trebuit să ajungă în fosa periculoasă.

 

Valeriu Bulubenchi a fost primul angajat care a intrat în bazinul cu apă reziduală, adânc de șase metri, din curtea fabricii, ca să îl curețe. Pentru că nu a mai ieșit, în ajutor i-a sărit colegul Mitică Racu. Bărbații aveau 50, respectiv 52 de ani. Al treilea bărbat, Viorel Secrieru - de 47 de ani - și-a anunțat șefii și a coborât în bazin. Cum nici el nu a mai ieșit la suprafată, a intervenit acționarul majoritar al firmei, Radu Tudose.

 

Alți angajați ai fabricii de lactate au sunat la 112.

 

Poliția și Parchetul fac anchetă pentru ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă. Pentru că vorbim despre un accident colectiv de muncă, cercetarea a fost preluată de ITM București.