Cum se face îngrijirea noului născut în primele luni de viață?

(P) Primele luni ale unui nou născut sunt pentru adaptare, atât pentru micuț cât și pentru mamă. În acest timp ei ei dorm foarte mult, mănâncă, plâng și experimentează colici, astfel că mama trebuie să fie alături de micuț, cât mai mult timp în această perioadă.

 

Dacă ești la primul tău copil s-ar putea să nu știi foarte bine ce ai de făcut și cum se face îngrijirea puiului tău, pentru că el are nevoie de o îngrijire specială. Aceasta nu constă doar în a-l hrăni ci și a-i face igiena.


Deși primele luni din viața bebelușului sunt magice, ele vin și cu multe provocări, în special atunci când vorbim despre igiena puiului tău.


Aici, ai nevoie de produse special concepute pentru el, precum un set ingrijire bebelusi de pe Drool.ro, de o cădiță și de o măsuță de înfășat. Cu aceste ustensile lucrurile vor fi mult mai ușoare pentru tine.


Ideal ar fi, ca în primele luni, ambii părinți să fie implicați în îngrijirea bebelușului, pentru ca totul să fie mai simplu, cel puțin până lucrurile devin o rutină.  

 

Băița


Multe mămici se sperie de băița bebelușului pentru că acesta, de obicei plânge foarte mult. În timp ce unii bebeluși adoră băița, alții în schimb, nu o iubesc.


Însă baia este necesară pentru bebeluș, și deși pare un lucru complicat, nu este necesar să ai superputeri pentru a face acest lucru. Este nevoie doar de atenție, grijă și foarte mult calm.


Iată ce să faci:

 

 

  • Pregătește baia sau camera cu o temperatură care să aibă aproximativ 23 de grade;
  • Pune-ți aproape toate lucrurile de care ai nevoie: prosop, sampon, hăinuțe pentru îmbrăcat.
  • Susține capul și gâtul bebelușului cu o mână, iar cu cealaltă spală-l;
  • Folosește-te de un tampon moale pentru nas și spatele urechilor;
  • Curăță și zona scutecului;
  • Spală-i părul de 2 ori pe săptămână;
  • Tamponează-i pielea cu un prosop moale.

 

Îngrijirea unghiilor


Unghiile bebelușului cresc repede și ar trebui tăiate de 2 ori pe săptămână, pentru ca micuțul tău să nu riște să se zgârie. Folosește de o unghiera speciala din setul pentru bebeluși sau de o foarfecă cu capete rotunde.


Ideal ar fi să îi tai unghiile atunci când el doarme, pentru a evita mișcările prea bruște, sau imediat după băiță, când ele sunt încă moi.

 

Îngrijirea ochilor, nasului și urechilor


Această îngrijire trebuie făcută în momentul băiței cu ajutorul unui tampon moale și umed din bumbac, cu care se curăță ochii, din interior spre exterior.


Năsucul se curăță foarte ușor, fără a introduce tamponul în nasul bebelușului.


Urechiile se curăța atât în partea din față, cât și cea din spate, fără a te folosi de bețișoare de urechi.

 

Îngrijirea ombilicului


Înainte de a face această îngrijire, asigură-te că ai mâinile foarte curate și igienizate.


Folosește-te doar de apă pentru a-i curăța zona buriculului, atunci când acesta nu este murdar. În caz contrar, folosește-te de un gel de curățare cu un PH neutru.