Cum să te pregătești financiar de recesiune

(P) Înțelegerea și anticiparea etapelor economice prin care trece țara noastră sunt esențiale pentru o planificare eficientă a finanțelor personale. În special atunci când situația economică devine din ce în ce mai instabilă, este important să observăm din timp direcția pe care o urmează, pentru a putea fi proactivi în ceea ce privește finanțele proprii.

 

Descoperă în cele ce urmează cum poți să te pregătești financiar de recesiune și cum s-o prevestești.

 

Semne care prevestesc recesiunea

 

Pentru a prevesti o potențială recesiune, este important să fii atent la câteva semne care, de cele mai multe ori, indică apariția unei astfel de situații economice la nivel de țară. Iată care sunt cele mai importante:

 

● Scăderea PIB-ului țării;

 

● Creșterea ratei șomajului cauzată de companiile care decid să reducă forța de muncă în contextul unui mediu economic dificil;

 

● Scăderea prețurilor în sectorul imobiliar.

 

De asemenea, urmărește știrile economice și informațiile publicate de analiștii financiari, pentru a-ți face o imagine cât mai clară asupra viitorului economic al țării. Astfel, vei putea să acționezi în consecință, pentru a te proteja pe cât posibil de o situație economică nefavorabilă pe termen lung.

 

Ce poți face pentru a-ți proteja finanțele

 

Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a-ți proteja banii pe timp de recesiune:

 

1.  Orientează-te spre investiții pe termen lung

 

Investițiile pe termen lung reprezintă o metodă care te poate ajuta să-ți protejezi finanțele în perioadă de recesiune, deoarece o astfel de perioadă economică poate oferi anumite oportunități de investiții. Descoperă ce se intampla in recesiune cu investițiile.

 

Cu toate acestea, investițiile în recesiune reprezintă și un risc mare de pierdere, deoarece piața este volatilă. Pentru un plus de siguranță și o reducere semnificativă a riscului, optează pentru diversificarea portofoliului tău și nu investi într-un singur activ. De exemplu, pe lângă investițiile riscante, poți opta și pentru investiția în acțiuni ale companiilor din domeniul medical sau ale celor care produc lucruri de bază pentru consumatori. Acestea din urmă tind să se descurce bine în situații economice dificile.

 

2.  Construiește-ți un fond de urgență

 

Un alt lucru pe care îl poți face pentru a te proteja financiar în recesiune este de a-ți construi un fond de urgență. Specialiștii recomandă ca acesta să fie egal cu cel puțin 6 salarii lunare, însă valoarea sa poate fi ajustată în funcție de stilul tău de viață.

 

Dacă cheltuielile tale lunare sunt destul de reduse și reușești să economisești fără prea mult efort, atunci înseamnă că ai un comportament financiar responsabil și un fond de urgență echivalent cu 6 salarii te va putea susține pe o perioadă destul de lungă de timp.

 

Ideea este să stabilești exact suma cu care dorești să-ți constitui fondul de urgență și să începi să economisești. În același timp, pentru a-ți proteja banii de deprecierea valorii în timp, îți poți deschide un cont de economii. Astfel, banca îți va plăti o anumită dobândă, în funcție de banii alocați în cont.

 

3.  Redu datoriile

 

Și reducerea cheltuielilor poate fi o mișcare inteligentă atunci când observi că ne apropiem de o situație economică precară. Ideea este de a-ți reduce pe cât posibil datoriile, pentru a evita riscul de neplată. Astfel, dacă ai un credit în derulare, te poți interesa de o refinanțare a sa, pentru a obține anumite avantaje precum scăderea ratei sau reducerea timpului de îndatorare.

 

Concluzionând, odată ce ai identificat direcția economică în care se îndreaptă țara noastră, este indicat să îți construiești un plan de acțiune care să-ți ofere o oarecare protecție financiară pe termen lung. Folosește-te de informațiile din acest articol și pune în aplicare soluțiile care se potrivesc cel mai bine cu obiectivele tale financiare și stilul de viață pe care ți-l dorești.

 

Sursă foto: shutterstock.com