CUM poate fi redus consumul de energie în casă, astfel încât să vă încadrați în noul plafon cu preț compensat

Guvernul a redus cu 15 la sută plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile. Clienții casnici care vor avea un consum de până în 255 de kW pe lună vor avea un preț plafonat la 0,8 lei per kW, iar cei care vor avea un consum de până în 100 kW vor avea un preț plafonat la 0,68 per kW.

 

A fost de 300 de kiloWatt oră până acum și a scăzut la 255 de kiloWatt oră.

 

Cu alte cuvinte, românii sunt îndemnați ca la nivel individual să facă economii în același cuantum cu care alte țări din Uniunea Europeană s-au angajat să facă reduceri de consum la nivel național.

 

Diferența de plafon din România înseamnă, practic, consumul unei mașini de spălat rufe în 20 de ore de funcționare, potrivit digi24.ro.

 

 

Ce înseamnă o reducere de 45 de kW a consumului?

 

„În fiecare casă există mai multe variante de consumatori. Unul dintre exemple se află aici: cuptorul cu microunde aduce un consum mediu de 3,4 kWh, ceea ce înseamnă 34 kW lunar. La fel, lucrurile pot fi calculate și la o mașină de spălat rufe, care în medie aduce un consum de 2 kW pe oră. Per total, la o utilizare de 20 de spălări pe un program normal ne poate aduce într-o lună un consum de 40 kW”,

arată inginerul Octavian Rădan.

 

Alte electrocasnice care consumă mult într-o casă, mai ales în timpul verii, sunt frigiderul și aerul condiționat. Primul are un consum mediu de 30 kW pe lună, dar poate crește în funcție de cât de plin este sau de câte ori este deschis pe zi.

 

 

Alte sfaturi pentru a economisi energia electrică

 

Dacă urmează să plecați de acasă pentru mai mult de 24 de ore, setați temperatura ambientală a centralei la 16 grade C. Dacă veți fi plecați de acasă mai mult de 2 zile, setați temperatura ambientală la 6 grade C.

 

Foarte important este să nu opriți centrala termică, pentru că astfel va scădea brusc temperatura din locuință, iar la întoarcere va fi nevoie de o cantitate de energie mai mare pentru reîncălzirea locuinței.

 

Puteți reduce consumul lunar cu până la 10 la sută, dacă scoateți din priză încărcătoarele și electrocasnicele atunci când nu le folosiți.

 

Până la 30 la sută din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.

 

Puteți înlocui becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la 5 ori mai puțin.

 

Pentru ca frigiderul să fie eficient energetic, evitați să îl amplasați lângă cuptor sau calorifer. Setați frigiderul la o temperatură între 1 – 4 grade Celsius, iar congelatorul la -18°C.

 

În timp ce gătiți folosiți un capac. Căldura se va menține în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus. În timp ce folosiți cuptorul, evitați să deschideți ușa, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.

 

Deoarece 15 la sută din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, folosiți mașina de spălat doar atunci când este plină. Mai mult decât atât, în acest mod, o familie poate economisi până la 11.000 litri de apă anual, mai scrie sursa citată.