Cum gestionezi eficient împrumuturile - 4 strategii ca să eviți supraîndatorarea, când ai un business mic

(P) Potrivit unui studiu realizat de Semrush, 66% dintre businessurile mici se confruntă cu provocări financiare, cea mai mare problemă fiind fluxul de numerar. De aceea, multe dintre acestea se îndreaptă către o sursă de finanțare.

 

Aceste împrumuturi trebuie abordate cu prudență, deoarece o gestionare inadecvată poate duce la supraîndatorare, ceea ce poate pune în pericol întreaga afacere. În continuare, vei descoperi patru strategii care te pot ajuta în acest sens.

 

1. Alege atent sursa de finanțare potrivită pentru compania ta

 

Există mai multe surse de finanțare disponibile, cum ar fi:

 

●    creditul pe firmă - oferă acces rapid și sigur la fonduri, precum și flexibilitate în funcție de nevoile afacerii;


●    factoringul - oferă posibilitatea de a vinde facturile neplătite la un preț diminuat, pentru ca afacerea ta să aibă acces mai rapid la resursele financiare necesare;


●    linia de credit - oferă acces rapid la numerar și este potrivită pentru o mai bună gestionare a fluxului de numerar.

 

Atunci când alegi sursa de finanțare potrivită, documentează-te cu privire la rata dobânzii și la termenul de rambursare.  

 

Cea mai comună metodă de finanțare aleasă de companiile mici este creditul pe firmă. Dacă afacerea ta își desfășoară activitatea de cel puțin 12 luni și înregistrează venituri, poți apela la un credit pentru IMM online de la o instituție financiară nebancară (IFN) și vei beneficia de:

 

●    Proces de aplicare 100% online;
●    Credit super rapid, de până la 100.000 RON;  
●    Pentru sumele până în 35.000 RON, este necesar doar de un singur document: extrasul de cont pe ultimele 3 luni, iar pentru sumele mai mari, va fi necesară și ultima balanță disponibilă;     
●    Perioadă de rambursare între 12-24 de luni pentru capital de lucru și până la 48 de luni pentru investiții;  
●    Dobândă variabilă în funcție de indicele ROBOR la 6 luni;  
●    Amânarea plății ratei pentru 30 zile, o singură dată pe durata contractului.

 

Prin intermediul unui astfel de credit, vei putea să obții capitalul necesar pentru a-ți extinde afacerea, să achiziționezi stocuri sau să rezolvi alte nevoi specifice ale afacerii tale.


 
2. Construiește-ți un buget smart

 

Pentru a evita supraîndatorarea trebuie să știi cum să-ți gestionezi eficient banii împrumutați. Poți stabili un plan de rambursare, care să cuprindă sume fixe pentru achitarea datoriei. De asemenea, va fi necesar să-ți monitorizezi constant veniturile și cheltuielile și să ajustezi bugetul ori de câte ori este nevoie.

 

În plus, ar fi recomandat să-ți stabilești o sumă de bani fixă sau un procent din vânzări pentru cheltuielile neprevăzute. Într-un mediu de afaceri dinamic, ia în calcul și cheltuieli viitoare, cum ar fi achiziționarea de noi echipamente sau extinderea afacerii.

 

3. Menține un nivel sănătos al datoriei

 

Pentru că datoriile pot fi copleșitoare, va fi necesar să le menții la un nivel controlabil. În acest sens, poți lua în calcul:

 

●    Rambursarea creditului în avans - dacă ai posibilitatea să achiți o sumă mai mare decât rata stabilită inițial, acest lucru te poate ajuta să înapoiezi mai rapid banii împrumutați;


●    Refinanțarea - studiază piața și dacă găsești o sursă de creditare mai avantajoasă, o poți lua în calcul pentru refinanțarea datoriilor existente.

 

4. Ai grijă de istoricul tău de credit


 
Istoricul de credit este important pentru eligibilitatea obținerii de noi împrumuturi. Dacă ai un istoric negativ, există posibilitatea să nu primești creditul sau să îl primești în condiții nefavorabile, cum ar fi o dobândă mai mare.

 

Plățile făcute la timp au un impact pozitiv asupra scorului de credit. De asemenea, evită să apelezi la prea multe credite în același timp, deoarece acest lucru poate arăta că afacerea are probleme financiare.

 

În concluzie, împrumuturile constituie un instrument util pentru creșterea unei afaceri, însă este esențial să știi cum să le gestionezi corect.

 

Sursa foto: Shutterstock