Mai multe case de amanet au fost păgubite după ce au cumpărat verighete de alamă spoite cu aur, însă există bănuiala că şi oameni simpli ar fi putut fi păcăliţi.
Investigaţia de la Iaşi a demarat după ce o casă de amanet din municipiu a reclamat la Poliţie că un bărbat pe nume Ovidiu C. nu a mai revendicat o pereche de verighete de aur de 18 karate.
Bijuteriile, pentru care firma de amanet oferise peste 2.300 de lei, au fost trimise la topit şi atunci s-a descoperit că, sub un strat aur, verighetele erau confecţionate, de fapt, din alamă, relatează Adevărul. Sesizări similare au început să curgă la finalul verii şi de la alte case de amanet, anchetatorii din Iaşi dându-şi seama că au de-a face cu o reţea de escroci. Nu a fost simplu să ajungă la ei deoarece membrii grupării nu mergeau ei la amanet, ci determinau persoane defavorizate, unele de etnie romă, pentru a lăsa amanet tinichele spoite cu aur.
Mergând pe urma „săgeţilor”, poliţiştii au ajuns la un cetăţean turc, care deţine, alături de fratele său, o bijuterie în centrul Iaşului. Unul dintre ei conduce o firmă cu puncte de lucru în Iaşi, Botoşani şi Suceava, dar care vinde şi pe market-place-ul de la eMag.
Acum două zile, o echipă de poliţişti condusă de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a efectuat mai multe percheziţii în acest caz.
„În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe mijloace materiale de probă. 9 persoane au fost conduse la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, patru persoane au fost reţinute de poliţişti, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore”, au precizat poliţiştii ieşeni.
Până la acest moment, la dosar sunt exemplificate doar cazurile firmelor de amanet care au fost păcălite, peste 10 perechi de verighete false fiind descoperite în circuitul comercial. Alte bijuterii contrafăcute au mai fost găsite şi la percheziţii şi e de aşteptat ca, în perioada următoare, să fie depuse şi alte plângeri.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: