Cum alegi boxe audio de calitate: tipuri și caracteristici

(P) Boxe pentru calculator, difuzoare fără fir, difuzoare pentru sufragerie și difuzoare bluetooth. Vă explicăm mai jos toate tipurile de boxe și caracteristicile de care trebuie să țineți cont pentru a nu face o greșeală la cumpărare. Scopul difuzoarelor este de a reproduce sunetele prin intermediul unui traductor electroacustic, unde undele electrice sunt convertite în energie mecanică, care devine apoi unde de frecvență acustică.

 

După ce se face acest lucru, sunetul este transmis treptat prin aer pentru a ajunge în cele din urmă la urechile receptorului. În această parte a corpului, aceste unde sunt captate și apoi transformate în impulsuri nervoase care ajung la creier, care în cele din urmă le interpretează ca voci, sunete, muzică sau onomatopee. Acum că aveți o înțelegere generală a modului în care funcționează difuzoarele, vom trece în revistă toate părțile care compun aceste periferice și apoi vom vorbi despre diferitele tipuri care pot fi găsite pe piață, astfel încât să puteți face o achiziție obiectivă.


Principalele caracteristici ale difuzoarelor


În primul rând, să analizăm diferitele caracteristici care pot fi găsite la difuzoare în general. În acest fel, suntem siguri că veți putea înțelege mai bine modul în care acestea funcționează:


Răspunsul în frecvență


Această valoare se referă la calitatea sunetului care ajunge la urechea umană. Se măsoară în diferite niveluri de frecvență audio (de la 20 la 20.000 Hz). În acest sens, cu cât răspunsul în frecvență este mai mare, cu atât mai mare este calitatea sunetului final. Deoarece această valoare nu este complet plată, răspunsul nu va fi același pentru sunetele grave sau înalte. Din acest motiv, este foarte important să existe o diferență cât mai mică de sunet (în decibeli) pentru a evita distorsiunea. Fiți atent la acest aspect dacă alegeți boxe JBL, de exemplu.


Putere


Această caracteristică este legată de cantitatea de putere electrică pe care difuzoarele, precum boxe JBL, sunt capabile să o gestioneze. Nu are nimic de-a face cu puterea acustică și este întotdeauna măsurată în wați. Dacă difuzorul primește prea multă "putere", acesta poate fi deteriorat sau sunetul poate fi distorsionat. Trebuie remarcat faptul că există două tipuri de putere:


Putere nominală. Aceasta este cantitatea "maximă" de putere pe care o poate suporta difuzorul înainte de a se deteriora. În caz contrar, acesta poate fi deteriorat permanent, deoarece perifericul nu este capabil să disipeze căldura produsă de curentul electric.


Puterea admisă. Aceasta constă în vârfurile de semnal pe care difuzoarele le pot suporta într-o perioadă scurtă de timp, chiar înainte ca diafragma din interiorul bobinei mobile să se deterioreze.


Impedanță


Impedanța este o valoare măsurată în ohmi și este legată de "opoziția" pe care o are sunetul atunci când trece printr-un curent alternativ. În cazul difuzoarelor, chiar și a unor boxe JBL, impedanța variază în funcție de frecvență și, prin urmare, și de modelul de difuzor. Într-un fel sau altul, dacă se dorește să se obțină cel mai mare transfer de energie între sursa de sunet (amplificatorul) și difuzorul, impedanțele dintre cele două componente trebuie să fie cât mai asemănătoare posibil.


Sensibilitate


Sensibilitatea măsoară nici mai mult, nici mai puțin decât raportul dintre nivelul electric la intrarea difuzorului și presiunea sonoră obținută prin sunetul produs. Aceasta se măsoară întotdeauna în DB/W la o distanță de un metru și aplicând o putere de 1 W direct la difuzor.


Performanță


Acesta măsoară gradul de sensibilitate al difuzorului. Aceasta este o valoare care determină raportul dintre puterea acustică radiată și puterea electrică de intrare. În cazul în care eficiența difuzorului este scăzută, aceasta este cuprinsă între 1-5%. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, sunt introduși 100 W, 1-5 W sunt întotdeauna ieșiți.


Distorsiune


Difuzorul poate fi considerat ca fiind unul dintre sistemele audio care provoacă cele mai multe distorsiuni, deoarece există tot felul de elemente care cauzează distorsiuni, de exemplu vibrații parțiale sau fluxul de aer. O mare parte din distorsiune tinde să apară în sunetele de bas. În cazul unor difuzoare de calitate, precum boxe JBL, nu trebuie să vă faceți griji despre acest aspect.


Direcționalitate


Această valoare determină direcția sunetului chiar din momentul în care acesta părăsește difuzorul. Adică, modul în care sunetul este distorsionat atunci când ajunge în mediul înconjurător. De aici, direcția sunetului poate fi împărțită în trei: omnidirecțională (sunetul radiază la 360º), bidirecțională (sunetul se deplasează în formă de opt, simetric) și unidirecțională (sunetul merge într-o direcție foarte marcată și, prin urmare, este foarte liniștit).


Diferite tipuri de difuzoare


După ce am analizat în profunzime principalele caracteristici ale difuzoarelor, nu mai este nevoie să vă spunem că acestea reprezintă un periferic esențial atunci când vine vorba de redarea oricărui conținut și, astfel, de obținerea unei ambianțe potrivite atunci când jucați orice joc video sau vizionați un film sau un serial. Cu toate acestea, din cauza diferitelor tipuri de difuzoare care există, există mulți utilizatori care sunt oarecum pierduți atunci când vine vorba de alegerea celui mai bun care se potrivește buzunarelor și nevoilor lor. Există diferite tipuri de difuzoare, chiar și boxe JBL, specifice pentru fiecare tip de utilizare. Trebuie doar să alegeți unele corespunzătoare.