Culmea concursului: Un botoșănean a vrut să conducă Poliția din Suceava într-un examen care nu a mai avut loc

Unicul candidat care s-a înscris pentru postul de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, care provine din Botoșani, a fost descalificat după ce nu a îndeplinit una dintre cerințele impuse la concurs.

 

Un singur candidat pentru funcția de șef

Potrivit Monitorul de Suceava, după ce le-au trebuit mai multe zile să numere candidaturile depuse pentru funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava şi, într-un final, să comunice că s-a înscris un singur candidat, după ce atunci când reporterii ziarului menționat au solicitat numele acestuia și s-a spus că e secret, pentru că ulterior să se afle că până şi singurul concurent a pierdut concursul înainte ca acesta să aibă loc, fiind descalificat, reprezentanţii Poliţiei Române se screm de aproape o săptămână să ne răspundă la o altă solicitare (făcută în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public).
După ce s-au zvonit tot felul de nume, de la actualul şef al IPJ Suceava (cu  împuternicire), comisarul-şef Viorel Onea, la adjunctul şefului IPJ Botoşani, comisarul-şef Viorel Şerbănoiu, până la urmă s-a aflat numele candidatului misterios. Este de la Botoşani, are grad de comisar-şef şi lucrează la Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Teritorial Botoşani. Numele său este Valentin Ştefan, iar în cursul zilei de ieri reporterii au reuşit să-l contacteze telefonic. A fost o discuţie scurtă, pentru că ofiţerul  a spus că se află în străinătate şi nu aude prea bine întrebările.

”Nu am îndeplinit una dintre condiții”

A reuşit totuşi să confirme că el s-a înscris la concursul pentru funcţia de şef al IPJ Suceava.
-   Şi de ce aţi fost descalificat?
-  „Nu am îndeplinit una dintre condiţii, acea de a avea trei ani vechime în funcţii de conducere în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne. Am cerut o derogare şi nu au aprobat-o
”, a explicat ieri comisarul-şef Valentin Ştefan.
Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat pentru o astfel de funcţie sunt, pe lângă studiile universitare, cursuri postuniversitare etc., şi cele de a fi obţinut în ultimii trei ani calificativul de cel puţin „Bine” la evaluarea de serviciu/ aprecierea profesională individuală, de a deţine cel puţin gradul de subcomisar de poliţie, cel puţin cinci ani vechime în muncă, de a nu fi sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau pus la dispoziţie.

Trebuie să ai...chemare de la București

E curios totuşi de ce dintre atâţia ofiţeri cu funcţii de conducere din IPJ Suceava nici unul dintre ei nu s-a înscris la acest concurs pentru o funcţie care poate reprezenta cea mai importantă realizare a carierei unui poliţist. Prin IPJ Suceava se vorbeşte că trebuie să ai „chemare” pentru o aşa funcţie, dar nu cu sensul de înclinaţie, vocaţie, menire - cum e la dicţionar. Nu, nu. Altă „chemare”! De sus, de la Bucureşti.
Iar toată această secretomanie a IGPR-ului nu face decât să întărească toate suspiciunile care planează asupra acestui concurs. Un interviu, de fapt, pe teme profesionale, cum scrie în anunţul postat pe site-ul Poliţiei Române. 
CITEȘTE:
 Șeful Poliției de la Botoșani vrea să plece la Suceava