Culisele ruperii USL Botoşani : de la Flutur vice la CJ la sondajul secret pentru Primăria Botoşani

 

Deşi la prima vedere a părut a fi o neînţelegere spontană, generată de un proiect de hotărâre la care liberalii şi social-democraţii au avut opinii diferite, în realitate ruperea USL Botoşani la nivelul Consiliului Judeţean a fost în bună parte premeditată. PNL-iştii nu prea îşi mai doreau o alianţă cu PSD-iştii, iar aceştia, la rândul lor, ţineau să arate tocmai că aşa-zişii colegi de guvernare au cam cotit spre PDL.

Florin Turcanu Andrei Dolineaschi rupere USL Botosani  


Descinderea DNA şi debarcarea lui Mihai Ţurcanu, începutul sfârşitului

Punctul de plecare pare să fi fost descinderea DNA de la Consiliul Judeţean Botoşani şi forţarea demisiei lui Mihai Ţurcanu de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Liderii PNL Botoşani au convingerea că în spatele a ceea ce s-a întâmplat atunci stau PSD-iştii, care au dorit să îi ştirbească lui Florin Ţurcanu din influenţa la nivel judeţean. Convingerea le-a fost întărită de faptul că social-democraţii ştiau dinaintea celebrei emisiuni cu Florea Ţurcanu ce urma să difuzeze Antena 3 la „Sinteza Zilei”, dar şi de faptul că, deşi postul de la ANSVSA revenea PNL, până la urmă preşedinte a fost numit social-democratul care era vicepreşedinte.
Cam de atunci liberalii au realizat că trebuie să aibă o alternativă pentru a le trece proiectele cel puţin la nivelul CJ Botoşani şi că sprijinul acordat de PSD Botoşani este mai mult unul de faţadă. Tot de pe atunci lideri ai PSD Botoşani anticipau scoaterea liberalilor de la guvernare: „PDL va dispărea, PNL va face opoziţie serioasă în România”.

Flutur ar fi în sondaje peste Portariuc şi Iliuţă

Punctul decisiv pare a fi fost un sondaj comandat de PNL Botoşani pe municipiu, confirmat şi de un altul apărut în presă, în care fostul primar Cătălin Flutur s-ar fi situat atât peste actualul primar Ovidiu Portariuc, cât şi peste viceprimarul PNL Viorel Iliuţă. Conştient că în 2016 USL nu va mai exista şi că îi este aproape imposibil să mai iasă a doua oară preşedinte la CJ Botoşani cu ignorarea municipiului Botoşani şi ţinând cont şi că al doilea municipiu al judeţului, Dorohoi, este condus tot de un social-democrat, Florin Ţurcanu s-ar fi repoziţionat în ceea ce priveşte primul oraş al judeţului. Atunci ar fi decis plecarea lui Viorel Iliuţă de la Primăria Botoşani şi crearea unei alianţe tacite cu PDL, pentru a miza pe voturile pe care Cătălin Flutur i le-ar aduce din municipiul reşedinţă.

PDL-iştii ar fi fost ofertaţi şi de PSD-işti, dar ar fi preferat PNL-ul

Tot mai intens este vehiculată varianta ca fostul edil şef să fie sprijinit pentru preluarea unui post de vicepreşedinte la CJ, care ar deveni aproape o formalitate în condiţiile în care proiectul de luni care a generat ruperea USL, a adunat 21 de voturi pentru din 33 posibile. Fostul primar neagă însă varianta. „Nu, nu se pune problema”, a fost răspunsul dat de Cătălin Flutur pe această temă.
Insistent se discută şi despre schimbarea viceprimarului Cosmin Andrei cu un PDL-ist, fiind vehiculat inclusiv numele fostului vice Florin Ghiorghiţă, lucru care de asemenea poate fi făcut chiar şi fără votul consilierilor PP-DD. De altfel, nu este exclus ca plecarea viceprimarului PSD în concediu să se fi făcut tocmai pentru a bloca înlocuirea sa. „Ceea ce vă pot spune este că au venit cu oferte la noi atât PSD, cât şi PNL”, spunea exact la jumătatea lunii iulie Florin Ghiorghiţă. Din câte se pare, PDL-iştii au optat pentru cea de a doua ofertă.
Că urmează să se întâmple lucruri importante la nivel de vârf în administraţia şi politica botoşăneană a confirmat-o inclusiv primarul Ovidiu Portariuc.Va fi multă efervescenţă din punct de vedere politic”, a afirmat preşedintele executiv al PSD Botoşani, anticipând evenimente chiar de pe 1 august.
CITEŞTE ŞI:
Dolineaschi replică de la distanţă şi-i dă un fel de ultimatum lui Ţurcanu
Toţi ochii pe Flutur