CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.

 

Remember electoral  

 

Liviu Toma.

 

Fost social-democrat dedicat, care a ales să-și părăsească partidul ce l-a dus în lumea politică pentru o formațiune menită să o dezechilibreze tocmai pe cea părăsită. Pro România a intrat în campaniile electorale ale anului 2020 cu multă speranță și a ieșit din alegeri aproape îngenuncheat.

 

La nivelul județului, scorul obținut de partidul lui Victor Ponta a fost de 4,54% la alegerile locale, cu doar două mandate de primar din totalul de 78. În Consiliul Județean, electoratul a trimis doi consilieri de la Pro România, la un scor de 6,01%.

 

Iar pe listele pentru consiliile locale, din peste 1.000 de aleși din unitățile administrativ teritoriale ale județului, partidul coordonat pe atunci de Mihaela Huncă a obținut doar 57 de mandate de consilieri locali.

 

 

În Consiliul Local Botoșani unicul mandat a fost câștigat grație unui singur vot în plus. Cu 1.461 de voturi, Liviu Toma și-a rezervat un loc la masa celor 23 de aleși municipali, la procentul fix de 5% din preferințele alegătorilor, alături de 11 sociali democrați, 9 liberali și 2 consilieri de la USR – PLUS.

 

Cu acest remember electoral, s-ar putea spune că Pro România a pierdut alegerile locale la Botoșani.

 

Și totuși...

 

De ce partidele mari au nevoie de cele mici? 

 

Pro România s-a regăsit în situația în care s-a aflat la masa negocierilor cu partidul care a câștigat alegerile la Botoșani – PSD. Iar acest lucru a fost posibil pentru ca atât la Consiliul Județean cât și la Consiliul Local, voturile de la Pro să asigure majoritățile politice ale președintelui și primarului social democrați, în vederea promovării proiectelor supuse dezbaterii.

 

Cum s-a negociat, ce s-a negociat? Cum s-a ajuns în situația în care asupra lui Liviu Toma să planeze o suspiciune de lipsă de conduită politică, după multiple poziționări în tabăra liberală?

 

Răspunde celor 1.079 de botoșăneni care l-au votat pentru funcția de primar, dar și celorlalți interesați de răspuns, chiar viceprimarul Liviu Toma.

 

 

Se poate spune că Pro România a pierdut alegerile locale la Botoșani dar dvs. sunteți totuși viceprimar, cum s-a întâmplat asta?

 

  • Da, sunt consilier local pentru 4 ani de zile, un lucru stabilit de către cetățenii cu drept de vot ai municipiului Botoșani și sunt și viceprimar cu un vot de încredere dat de către toți consilierii locali din actualul mandat, având în vedere faptul că nu a fost niciun consilier local care să voteze împotriva propunerii de a fi viceprimar al municipiului.

 

 

Dar cum s-a ajuns la propunerea ca dvs. să fiți al doilea viceprimar, sau mă rog, unul dintre cei doi viceprimari ai municipiului reședință?

 

  • Nu știu, probabil că a contat foarte mult experiența în administrație și nu în ultimul rând experiența în politică. Chiar dacă am plecat de la PSD, de la partidul în care am activat 12 ani, eu cred că am plecat pe ușa din față, eu cred că am plecat atunci într-un moment în care nu mă regăseam în echipa respectivă de conducere și am plecat cu dare de mână și cu niște proiecte care au fost finalizate în etapa respectivă, împreună cu ceilalți colegi cu care am condus Consiliul Județean

 

„Înțelegerile politice au fost respectate”

 

 

Dar nu au fost niște negocieri politice...?

 

  • Da, într-adevăr, asta cred că s-a mai și spus. În perioada respectivă au existat câteva întâlniri, înțelegeri politice între partide, deci nu între oameni, între membri simpli. Înțelegeri politice care pentru momentul respectiv au fost, eu știu, respectate.

 

Între care partide?

 

  • Între PSD și Pro România. Pentru cele două funcții și așa după cum vă amintiți am votat ca dl Bogdan Buhăianu să fie viceprimar din partea PSD-ului. Deci, noi Pro România, ne-am ținut de cuvânt, în această înțelegere.

 

Și PSD-ul ce trebuia să facă în cadrul înțelegerii?

 

  • PSD a votat să fiu eu viceprimarul municipiului Botoșani și văd că acea înțelegere a fost respectată de ambele formațiuni politice. A fost o înțelegere pentru funcții.

 

Doar pentru funcția de viceprimar, nu și un vot acordat pe proiecte, în mandatul de 4 ani?

 

 

  • Nu, nu. După caz, după aia, vor fi înțelegeri punctuale, pentru proiecte benefice cetățenilor acestui municipiu.

 

„Nu există înțelegere politică pe anumite proiecte”

 

Dvs. unde vă poziționați acum, din punct de vedere politic în plenul municipal? Având în vedere că majoritatea este una sensibilă, la un vot, două, trei, diferența o fac partidele mici.

 

 

  •  Așa este, cred că, cam toate proiectele grupului PSD care într-adevăr au îndeplinit și condițiile de legalitate, le-am votat pentru. Au pornit într-adevăr două, trei proiecte în care ori lipsesc anumite vize, ori se pare că ne aflăm într-o anumită situație pe care n-am vrea să o repetăm, situația Urban Serv-ului, n-am vrea ca nici la Eltrans să ajungem în aceeași situație. Cred că trebuie să fim un pic mai aplecați ca să nu mai facem greșelile care s-au făcut în mandatul trecut. Și într-adevăr, având în vedere și experiența mea și faptul că studiez în detaliu fiecare proiect, s-a ajuns în această situație ca votul meu să pară ca fiind o înțelegere politică cu altă formațiune. Vreau să vă spun și cu această ocazie că nu există înțelegere politică pe anumite proiecte de stabilire a unor membri în consiliile de administrație provizorii. Atunci când, din punctul meu de vedere se încalcă legislația, nu am făcut nimic. Pentru că promisiunea noastră a fost în primul rând să respectăm cadrul legal, nu să-l încălcăm.

 

 

 

Spuneți că nu există nicio înțelegere politică. Dvs. ați fost vreodată la Locativa înaintea ședințelor?

 

  • Da, da. Și mă duc la toate instituțiile subordonate CL, cu atât mai mult la instituțiile subordonate cu care colaborez datorită atribuțiilor pe care le-am primit.

 

 

„Înțelegerile politice se fac la sediile partidelor, nu la direcții sau societăți”

 

Spuneți că din postura de viceprimar aveți în subordine Locativa?

 

  • Sunt activități unde, de exemplu, Locativa se intersectează foarte mult în activitate cu Poliția Locală. Și atunci mă duc și discut acolo pentru că am mai avut și intervenții în timpul ședințelor de CL, nu cred că trebuie să așteptăm 30 de zile, noi, viceprimarii, să facem o afirmație vizavi de activitatea unor direcții sau societăți comerciale subordonate, pentru că ne putem deplasa la fața locului și găsim soluții în timp util.

 

Deci, ați fost în calitatea dv. de viceprimar, nu ca să vă înțelegeți cum să votați....

 

  • Înțelegerile politice se fac la sediile partidelor, nu la societățile comerciale sau la sediul unor direcții.

 

 

Ziceați că nu vreți să se repete greșelile din mandatul trecut, greșeli în urma cărora totuși nu plătește nimeni, pentru că s-au achitat niște bani, dar nimeni nu este tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat atunci...

 

  • Sunt de acord cu ce spuneți dvs. Din păcate, din păcate. Dar într-adevăr, dacă ar fi să dezvoltăm această idee, cred că ar fi bine ca în Consiliul de Administrație să fie oameni cu experiență administrativă, oameni care să cunoască foarte bine activitatea societăților comerciale și cu atât mai mult, nu-mi place atunci când văd într-un CA membri ai unui singur partid. Pentru că, cred că nu mai vorbim de transparență decizională în momentul în care avem membrii unui singur partid, există riscul ca anumite decizii administrative să nu se mai ia la sediul societății comerciale, ci anumite decizii să se ia la sediul unui partid și eu nu sunt de acord cu acest lucru.

 

Cum vedeți cele șase luni de când ați fost învestit în funcția de viceprimar?

 

  • În prinicipiu au fost șase luni destul de grele având în vedere și evenimentul de sănătate cu care m-am întâlnit, având în vedere că în cei peste 20 de ani de experiență profesională, nu am mai avut situații de internare în spital. Dar a fost și o perioadă destul de grea pentru că am venit după o perioadă de alegeri, anul 2020 a fost un an plin de alegeri, un an în care anumite proiecte de impact asupra cetățenilor, nu au fost puse pe ordinea de zi. Au intervenit anumite întârzieri și atunci a trebuit ca într-un timp record, împreună cu întreaga conducere executivă, deci alături de dl primar, de dl viceprimar Buhăianu, să facem tot posibilul ca aceste proiecte să intre pe ordinea de zi, chiar dacă de cele mai multe ori, aceste proiecte creează o stare de tensiune în rândul consilierilor locali. Cred că am reușit împreună să le punem și, acolo unde au îndeplinit toate condițiile, aceste proiecte să treacă, cu un vot pentru.

 

 

Dacă ar fi să vă oprească cineva pe stradă, să vă întrebe ce ați făcut pentru botoșăneni, în șase luni din postura de viceprimar, ce i-ați spune?

 

  • Eu zilnic îmi fac timp...

 

Răspunsul oferit de viceprimarul Pro România în acest sens dar și alte chestiuni de interes pentru administrația publică locală pot fi vizionate în materialul video de mai jos, de la 7:07.

 

Cum a ajuns în mașina directorului de la Poliția Locală?

Cum vede următorii trei ani și jumătate în fruntea Primăriei Botoșani?

Ce și-a propus să realizeze în mandatul de viceprimar?

În activitatea căruia dintre directorii din Primărie a găsit întârzieri la anchete?

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store