Cuciureanu legat în pușcărie de-un sucevean prin Claudia 2000: Cine se aseamănă se-adună

Un om de afaceri din județul vecin dar și botoșăneanul Constantin Cuciureanu sunt trimiși în judecată. Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a finalizat şi trimis în instanţă rechizitoriul în care afaceristul sucevean împreună cu Constantin Cuciureanu, om de afaceri din Botoşani aflat acum în puşcărie, a produs prejudicii importante bugetului de stat făcând învârteli cu facturi false prin intermediul firmei “CLAUDIA 2000” SRL Botoşani, scrie Obiectiv de Suceava.

 

Operaţiunile ilegale s-au derulat în urmă cu zece ani

Afaceristul sucevean Dumitru Morhan, “refugiat” de ceva vreme în Ucraina, zice el, pentru a-şi îngriji sănătatea în vreme ce în ţară este căutat pentru a fi băgat din nou la puşcărie, a fost trimis în judecată într-un nou dosar vizând fapte penale săvârşite în urmă cu zece ani. Parchetul Botoşani a dispus recent trimiterea în judecată a lui pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală într-un dosar în care actorul principal este un afacerist cu o notorietate comparabilă în Botoșani, Constantin Cuciureanu. Dacă Morhan bântuie liber prin Ucraina, unde, dacă tot s-a dus să-şi trateze bolile, s-a apucat şi de ceva afaceri, partenerul său Cuciureanu este deţinut în penitenciarul Botoşani, unde ispăşeşte o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru înşelăciune.

Cine se aseamănă se adună

De subliniat că în cazul tandemului Morhan –Cuciureanu, funcţionează din plin zicala românească “cine se aseamănă se adună” întrucât şi suceveanul şi-a petrecut mai bine de un an de închisoare la Penitenciarul Botoşani, tot pentru înşelăciune. În noul dosar, cei doi vor fi judecaţi de Tribunalul Botoşani întrucât în perioada februarie – decembrie 2005, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii ‘CLAUDIA 2000” SRL, a cărui administrator era inculpatul Constantin Cuciureanu, a unor documente care nu au avut la bază operaţiuni reale în scopul de a sustrage de la plata către bugetul consolidat al statului a unor sume de bani reprezentând TVA dedus nelegal, au emis şi au ştornat facturi fiscale, reprezentând operaţiuni comerciale nereale, cu scopul urmărit de a se sustrage de la plata unor sume de bani datorate bugetului consolidat al statului, reprezentând TVA colectat şi ajustat nelegal, precum şi de amânare la plată a impozitului pe profit, în sumă totală de 626.779 lei, la care se adaugă accesorii în sumă de 6.576 lei.
Afacerea “CLAUDIA 2000” SRL este lichidată  de câţiva ani, la jumătatea anului trecut dispunându-se radierea societăţii din Registrul Comerţului, după închiderea procedurii insolvenţei, dar afacerile necurate derulate prin intermediul acesteia produc iată consecinţe chiar şi după un deceniu.

Morhan şi Cuciureanu, indivizi cu un important trecut infracţional

Dumitru Morhan a fost condamnat definitiv în primăvara anului trecut la doi ani de închisoare pentru înşelăciune de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a decis să plece din ţară “la tratament” în Ucraina, imediat ce a aflat că instanţa supremă l-a condamnat. Am arătat cu alt prilej că perspectiva de a se reîntoarce în penitenciar l-a determinat să îşi pună în valoare ultimele resurse şi să apeleze la apărători cu prestigiu regional, care i-au dat cele mai bune sfaturi, în situaţia dată. Ei au pus la cale strategii dintre cele mai diverse de amânare a punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele său de biroul executări penale a Tribunalului Suceava. Dumitru Morhan a  depus prin apărători la Judecătoria Botoşani, instanţă ce are în arondisment Penitenciarul o acţiune vizând aplicarea prevederilor articolului 585 din Noul Cod de Procedură Penală privind “alte modificări ale pedepsei’” care însă i-a adus un an în plus de penitenciar. ţinându-se cont şi de faptul că a mai fost condamnat anterior, pentru fals, uz de fals şi tentativă de înşelăciune, fiind pus în libertate înainte de executarea în totalitate a pedepsei.

Măgării cu cupoane, urmărire internațională, cinci ani de pușcărie

Cât îl priveşte pe controversatul om de afaceri botoşănean Constantin Cuciureanu, acesta a fost judecat şi condamnat definitiv acum trei ani într-un dosar în care era acuzat că în urmă cu 14 ani a decontat ilegal de la stat cupoane agricole, prejudiciind statul cu peste 400.000 de lei. Este vorba de o tranzacţie făcută prin SC Pro Iris SRL Cristeşti, care ar fi achiziţionat de pe piaţă şi decontat ilegal de la stat 42.000 de cupoane. Curtea de Apel Suceava l-a condamnat în data de 24 martie 2011 la şase ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune. Avocaţii lui Cuciureanu au formulat recursul care a fost respins un an mai târziu de Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. După 10 ani de procese, Constantin Cuciureanu a ajuns la puşcărie după ce fusese dat în urmărire internaţională. Anul trecut, pedeapsa de şase ani de închisoare la care fusese condamnat a fost scăzută la cinci ani, în urma aplicării prevederilor Noului Cod Penal.
CITEȘTE:
EXCLUSIV: Tânăr lovit în gât cu o sticlă spartă, de fiul lui Cuciureanu