Septembrie 1989, ultima etapă a unui maraton moldav. Cea mai lungă vizită de lucru din acel an i-a adus pe Ceaușescu, soția și suita lor de sicofanți, în final, în județul Botoșani.
Aici el și consoarta au vizitat IAS-ul Dorohoi și CAP Trestiana, Întreprinderea de sticlărie și porțelan din Dorohoi și Stațiunea de cercetare și producție pentru creșterea ovinelor Popăuți.
Peste tot au fost întâmpinați „cu calde simțăminte de profundă stimă și prețuire”, „cu multă bucurie, cu entuziasm” de angajați, cooperatori, cercetători zootehniști, muncitori „cărora li se alăturau mii de cetățeni din localitățile învecinate. Cei prezenți au aplaudat și ovaționat cu însuflețire, au scandat numele partidului și al secretarului său general”, redă Radio Europa Liberă România.
Muncitorii și șefii întreprinderilor îi dau raportul vorbind pe larg despre cum aplică ei socialismul științific în producție și cum documentele care urmau să fie discutate la Congres le-au deschis ochii și au mărit randamentul.
Ceaușescu le-a dat o seamă de sfaturi organizatorice, le-a trasat obiective și sarcini și a apreciat în special rezultatele obținute în creșterea oilor.
„Există un program bun și trebuie să-l perfecționăm continuu și să asigurăm o natalitate mai bună la ovine, în general pentru a crește și aici numărul de ovine” apoi după ce a mai aruncat o privire spre oi a plecat în urale și aclamații, iar elicopterul a decolat, „îndreptându-se spre reședința rezervată conducătorului partidului și statului nostru”, scria presa vremii.
Ca și în zilele anterioare, odată ajuns în capitala reședință de județ, Ceaușescu organizează o mare adunare populară. După modelul celorlalte, și cea din Botoșani este transmisă în direct la radio și televiziune. Și tot în ritual intra și ședința pe care o avea cu activul de partid local pentru a le face critica și a le trasa indicații.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: