Cu penalul, vine valul, îți ia banul : Amenzi după 10 luni pentru fals la urne DOCUMENT

 

Șapte membri ai secției de votare 403 din Vlăsinești au fost amendați de Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni pentru falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale. S-a întâmplat la referendumul organizat pentru demiterea președintelui României pe 29 iulie anul trecut. Lidia Macsiniuc, Ion Stoiciuc, Elena Marcu, Cezar Șologon, Lăcrămioara Lebădă, Costache Ariciuc și Alin Balan au primit fiecare câte o amendă administrativă după ce au mărit prin fals numărul participanților la vot în condițiile în care principala problemă care trebuia rezolvată la acel scrutin era întrunirea cvorumului. De asemenea, vor trebui să suporte și cheltuieli judiciare de aproape 500 de lei.
amenda referendum Botosani

Haiducie de la București și până la Vlăsinești

Suntem la aproape 10 luni de la făcătura de referendum privind destituirea Preşedintelui României şi iaca, Justiţia, timidă şi frisonată de noua formulă de guvernare, dă semne că n-a cedat în faţa vicisitudinilor politice şi că are încă putere să păstreze balanţa în echilibru fără a răspunde impulsurilor nesăbuite ale aleşilor. Poate este timpul să înţelegem că nimeni nu poate levita deasupra legilor, indiferent de poziţia politică sau socială şi că orice abuz trebuie pedepsit. Ştim bine ce s-a întâmplat anul trecut cu politicienii noştri de prim rang, când, după ce necuratul le-a luat minţile, s-au comportat ca nişte haiduci la drumul mare, şi asta doar pentru a-şi satisface unele orgolii. Timp de o lună au decapitat legi, au ignorat şi jignit cancelarii, premieri şi diplomaţi, au călcat în picioare instituţiile statului de drept. Unde mai pui că au încurajat abuzurile. În plasa acestor politicieni nesimţiţi au picat şi mulţi oameni nevinovaţi, atinşi de „harul slugărniciei” au crezut că fraudând nu fac decât să-i ajute pe cei de la putere.

Olteni din Petrila veniți la pescuit de voturi pe la Prut

Şi acum îmi aduc aminte de o situaţie gravă şi în acelaşi timp hilară surprinsă în timpul referendumului din iulie 2012. La o secţie de votare dintr-un sat de pe malul Prutului, înainte de închiderea secţiei de votare pe listele suplimentare figurau mai mulţi cetăţeni decât cei din localitate care-şi exprimaseră votul pe listele normale. Întrebând-o pe şefa comisiei cum e posibil aşa ceva, domnia sa, cu seninătate în privire, dar şi cu aroganţă în glas, mi-a răspuns: „Păi, au venit oameni la pescuit, nu puteam să-i împiedic să-şi exprime dreptul de a vota”. Da, numai că toţi omuleţii invizibili erau olteni din Petrila. O fi bătând aceştia atâta cale, sute de kilometri, să-şi exprime adversitatea faţă de Traian Băsescu? Greu de crezut. Să ne aducem aminte ce vânzoleală era pe la ţară cu urna mobilă, primarii antibăsişt şi trepăduşii lor umblau din poartă în poartă cu plocoane, iar supuşii de prin secţii stăteau cu ochii pe uşă completând liste, unii nici astăzi nu-şi simt falangele. La o secţie din satul Podriga, comuna Drăguşeni, cei mai conştiincioşi au fost bolnavii Sanatoriului din localitate, iar la Vârfu Câmpului, toate persoanele cu handicap de pe secţia spitalului din satul Ionăşeni s-au prezentat de cu dimineaţă la urne. Să ştiţi că nu a fost nici o minune, bieţi oameni cu dizabilități au răspuns doar la ordinul primarului epigramist din localitate. Ordinul nu se discută, se execută!

Reclamantul… și cu huiduieli, și cu banii luați

Vă prezint o situaţie rezolvată, dar în acelaşi timp şi ciudată. Pe o secţie de votare din satul Vlăsineşti, unul membrii comisiei a sesizat Biroul Electoral Judeţean, reclamând unele nereguli. În urma cercetărilor efectuate, Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni a dispus urmărirea penală a celor şapte membri ai Comisiei electorale de pe secţie pentru săvârşirea infracţiunii de falsificare prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale. După examinarea şi analiza materialului probator cei şapte au fost scoşi de sub urmărirea penală, dar s-au ales cu câte 100 de lei sancţiune cu caracter administrativ şi plata sumei de 455 de lei, reprezentând cheltuielile de judecată, sumă împărţită în mod egal pe fiecare învinuit. Membrul comisiei care a sesizat neregulile s-a ales şi cu huiduieli şi cu banii luaţi. Asta da solidaritate! Începutul e promiţător, sperăm ca la un an de la referendum toate dosarele privind furtul la urne să fie soluţionate. Un asemenea precedent poate da insomnii tupeiştilor politici.
Vorba cântecului: cu penalul, vine valul, îţi ia banul, îţi ia scroafa din coteţ.
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
 Barbaria de la Vlăsineşti: 36 de sancţiuni de 1.000 de euro date de poliţişti
[[galerie-foto]]
 Număr uriaş de turişti la referendum – VEZI ce a ieşit la o numărătoare paralelă