La un an de la izbucnirea crizei financiare, şomajul din judeţul Botoşani a atins cote alarmante, în condiţiile în care aproape 10.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă.
Aceeaşi situaţie îngrijorătoare a mai fost întîlnită doar după cel de-al doilea Război Mondial.
Cu toate că piaţa locală a muncii s-a confruntat cu o criză acută a locurilor de muncă şi în anii 1996-1997, perioadă în care numărul şomerilor a ajuns la circa 17.000, situaţia nu a fost considerată la fel de gravă întrucat statul a acordat la acea vreme disponibilizaţilor plăţi compensatorii în cuantum de 20 de salarii, pe lîngă indemnizaţiile de şomaj.
Din datele statistice ale lunii septembrie 2009, se constată că numărul total al şomerilor înregistrati la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a trecut de 9.500, în creştere cu 4.800 de persoane faţă de luna septembrie 2008. Practic, numărul persoanelor fără serviciu s-a dublat.
Mai grav este că această creştere nu dă semne să se tempereze dat fiind numărul îngrijorător al agenţilor economici locali care îşi inchid porţile si care renunţă la angajaţi din cauza recensiunii economice.
De la declanşarea crizei economice au fost disponilibizaţi aproape 2.200 de botoşăneni, care îngroaşă baza de date a AJOFM întrucît este aproape imposibilă redirecţionarea lor către alte locuri de muncă. De altfel, în aceeaşi bază de date va rămîne cel mai probabil pentru o lungă perioadă de timp şi noua promoţie de absolvenţi, a căror şanse de a-şi găsi un loc de muncă sunt aproape nule.
Totodată o diferenţiere faţă de criza anilor 96-97 o constitutie şi gradul mare de îndatorare, atît al populaţiei către bănci cît şi al statului, care nu mai are puterea relansării pieţei muncii şi acordării unor salarii compensatorii.
Nu în ultimul rînd, un salt impresionant l-a făcut şi rata şomajului, care era de 3% înainte de criza economică şi care a crescut la 5,9% în luna septembrie, iar pentru luna octombrie se estimează să ajungă la 6% la nivel judeţean.
“Situaţia este extrem de gravă la nivel local şi nu cred că vom depăşi acest moment prea curînd. Am participat de curînd la un seminar in cadrul căruia au fost ridicate şi aceste probleme care se regăsesc în toată ţara şi potrivit unui analist, o astfel de situaţie nu are precedent, întrucît încă din 1991 cînd practic s-a început monitorizarea şi calcularea ratei şomajului nu s-a mai înregistrat vreodată o asemenea situaţie critică”, a declarat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvînt AJOFM Botoşani.
De cealaltă parte, unul din efectele acestei crize financiare se regăseşte în sistemul asistenţei sociale, unde numărul celor sprijiniţi material de stat este într-o continuă creştere. Astfel, de la bugetul consolidat a fost nevoie să se facă lunar un efort financiar suplimentar de circa 13 milioane de lei noi, numai pentru judeţul Botoşani.
Dacă înainte de începutul crizei, Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (Direcţia Muncii pe atunci) gestiona o sumă de peste 116 de milioane de lei noi, pentru plata unor prestaţii sociale în septembrie 2009 s-a ajuns la să se efectueze plăţi de 130,1 milioane lei.
„Una din cauzele creşterii sumei alocate pentru judeţul Botoşani ar fi majorarea plafonului la unele prestaţii sociale, cum ar fi alocaţiile complementare sau monoparentale, unde nivelul veniturilor pe membru de familie era de 184 de lei, iar cu data de 1 noiembrie 2008 a crescut la 423 Ron, iar în această situaţie, se încadrează criteriilor de acordare a acestei indemnizaţii mai multe persoane, cu precădere cele din mediul rural, care nu realizează venituri lunare”, a declarat Marius Budăi, director coordonator Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Botoşani.
Suma totala alocată judeţului Botoşani pentru plata prestaţiilor sociale va înregistra o nouă creştere la finele acestui an, în sezonul rece, cînd vor fi acordate ajutoarele pentru încălzire.
Gabriela ERDIC