Criză de medici de familie și în municipiul Botoșani: NU există spații pentru cabinete 

Problema medicilor de familie care sunt din ce în ce mai puțini se va acutiza, anunță specialiștii. 

 

De altfel, subiectul a fost dezbătut într-o ședință convocată de prefectul Dan Nechifor. 

 

„Și aș spune municipiul Botoșani. Dacă nici municipiul Botoșani nu este atractiv, unde avem 7 posturi vacante de medici de familie....”, a arătat Dan Nechifor, prefectul județul Botoșani la momentul în care s-a vorbit despre acele opt comune ale județului unde peste 20.000 de botoșăneni nu au acces deloc la medicina de familie. 

 

„Aici intervine tot problema spațiilor pentru că să deschidă un cabinet de medicină de familie în sistem privat, să cumperi apartamentul, un spațiu”, a explicat situația Alina Mustiață, director CAS Botoșani. 

 

Pentru cele posturi care sunt vacante în municipiul Botoșani nu există cabinete medicale?,” a dorit să știe reprezentantul Guvernului în teritoriu iar răspunsul a fost următorul: „Au existat cabinete, dar au funcționat într-o formă asociativă cu celelalte cabinete din spațiul respectiv. Acum, în momentul de față, să autorizezi un cabinet în spațiul în care ar putea funcționa un viitor medic să funcționeze e imposibil”, a fost răspunsul lui Teodor Ferariu, director DSP Botoșani.

Iar cabinetele medicilor de familie care au funcționat în trecut acum numai corespund  cerințelor de calitate, din punctul de vedere al infrastructurii. 

 

Constantin Moșneguțu, președinte Colegiul Medicilor.

„Ele au funcționat cu autorizațiile moștenite. Odată închise prin ieșirea la pensie a medicului sau retragerea lui, acele spații trebuie reautorizate pe legislația actuală. Ceea ce nu se mai poate pentru că vorbim de clădiri vechi, care au fost gândite acum 40 de ani sau mai bine, cu alte circuite, cu alte suprafețe. Nu mai pot fi autorizate în momentul de față decât prin artificii între medici, de preluare. Sunt artificii complicate pentru că vorbim de bani și vorbim de bani privați, care trebuie investiți într-un spațiu al Consiliului Județean. Dar la Botoșani nu suntem într-o situație atât de disperată”

 

La nivel național există un deficit de 1.500 de posturi de medici de familie. 

140 de medici de familie din județul Botoșani sunt în contract cu Casa de Asigurări, iar 20% dintre ei sunt aproape de vârsta pensionării. Astfel că în următorii ani acest deficit se va acutiza.