Alina Mihaela Horeanu a ucis cu sânge rece, prin 30 lovituri de cuţit, în 2007, apoi a falsificat acte şi înşelat mai multe firme, prejudiciul trecând de două miliarde de lei vechi. Zilele trecute a depus cerere de liberare condiţionată şi va respira, cât de curând, aerul libertăţii
Când a ajuns vedetă în ale fărădelegilor, Alina Mihaela Horeanu avea 21 de ani şi era studentă în anul III la Iaşi, la ştiinţe economice, scriu cei de la Evenimentul Zilei. A început cu o crimă monstruoasă în iarna lui 2007, când a ucis un om de afaceri botoşănean, Daniel Mancaș, aplicându-i cel puţin 30 de lovituri de cuţit. Asasinatul a avut loc într-un apartament din Iaşi, închiriat de Alina împreună cu iubitul ei, un student începător, cu doi ani mai tânăr. Acesta i-a fost principalul complice în seria de infracţiuni care a urmat.
Totul a pornit de la un conflict amoros, omul de afaceri era căsătorit, dar a avut o relaţie extraconjugală cu studenta. A omis să-i spună acest amănunt, iar Alina a înnebunit de furie.
După crimă, cei doi autori s-au urcat în maşina victimei, au învelit cadavrul într-un covor, nu înainte de a-l buzunări, luând banii şi actele. L-au pus pe bancheta din spate şi au pornit spre Suceava. Au îngropat mortul într-o pădure din apropierea oraşului, apoi au vândut autoturismul.
Până la capturarea lor, survenită în luna aprilie a aceluiaşi an, Alina şi iubitul ei (Vlad Scurtu) au comis infracţiuni pe bandă rulantă, generând prejudicii de peste două miliarde de lei vechi.
Mai întâi, au falsificat cartea de identitate a celui ucis, Vlad punând acolo poza lui, au măsluit câteva instrumente de plată (carnete cu cecuri şi bilete la ordin), au contrafăcut ştampilele unor societăţi comerciale din Bucureşti şi, înarmaţi cu toate acestea au trecut la înşelarea unor firme de materiale de construcţii. Marfa cumpărată în acest mod a fost valorificată imediat, fiind vândută la preţuri cu mult sub cele ale pieţei.
Fericiţi şi încântaţi de noua lor carieră, Alina şi Vlad s-au hotărât să se căsătorească, pentru a consolida echipa. Au depus actele la starea civilă, dar n-au mai apucat cununia religioasă. Pentru că, după căutări asidue şi investigaţii întinse în toată Moldova, dar şi la Bucureşti ori Constanţa, poliţiştii au reuşit să-i captureze.
Procesele s-au derulat cu cei doi în stare de arest preventiv, iar pentru Alina sentinţele definitive au venit abia pe 5 decembrie 2013. I s-a dat o pedeapsă rezultantă (pentru cumul de infracţiuni) de 20 ani de închisoare. A fost transferată de la Penitanciarul Iaşi la cel din Bacău, ajungând în cele din urmă la celebra închisoare de maximă siguranţă de la Gherla, judeţul Cluj.
În detenţie, Alina şi-a schimbat radical comportamentul. La început, a fost rebelă, a dat bătăi de cap gardienilor şi a fost sancţionată disciplinar. Dar apoi, pe măsură ce zilele treceau, şi-a revizuit conduita, s-a maturizat, a început să iasă la muncă, achitându-se conştiincios de sarcinile primite.
De asemenea, a participat cu regularitate la activităţile cultural-educative, fiind recompensată de 59 ori. Aşa precizează cei de la Penitenciarul Gherla în caracterizarea trimisă instanţei la începutul anului, după ce Alina a făcut cerere de liberare condiţionată. Se mai spune acolo că deţinuta a manifestat respect atât faţă de personalul închisorii, cât şi faţă de colegele de celulă.
Sentinţa izbăvitoare a venit zilele trecute, iar Alina, ajunsă acum la vârsta de 35 de ani, va respira cât de curând aerul libertăţii. Încercând să-şi refacă viaţa şi să dea uitării grozăviilor din prima ei tinereţe.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: