Doi martori cheie au fost audiați marți, 8 ianuarie 2019, în procesul în care se judecă omorul cu mașina care a avut loc în vara anului 2017 în Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
Instanța a dorit să depună depoziție și primul echipaj mixt de ordine publică ce a ajuns la locul tragediei în zorii zilei de 23 august 2017. Adică un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și un lucrător al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani.
Scenele care au putut fi observate în sala de judecată au semănat oarecum, însă la nivel destul de redus, cu ceea ce s-a întâmplat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) în dimineața crimei. La Tribunalul Botoșani unde se judecă procesul privitor la moartea lui Ioan Bălan, principal acuzat fiind Vasile Gologan, au ajuns mai multe persoane apropiate celor doi.
În sală au mai fost și trei jandarmi alături de patru ofițeri de la Penitenciarul Botoşani care au avut grijă ca lucrurile să nu degenereze între membrii celor două familii.
Primul audiat a fost polițistul care a întocmit procesul verbal de constatare din dimineața zilei de 23 august 2017.
A povestit cum noaptea de 22 spre 23 august nu a fost una liniștită din cauza unui priveghi la care lua parte aproape toată suflarea comunității rome de la Botoșani. Primul apel la 112 a fost înregistrat undeva undeva la ora 1:00.
S-a identificat o persoană căreia i s-a aplicat o sancțiune contravențională pentru scandal.
Echipajul mixt polițist – jandarm se afla în patrulă pe strada Împărat Traian. În 3 minute a ajuns la locul unde era priveghiul. Mai multe persoane au strigat către polițiști: „șefu, ăla din față e cu scandalul, a furat mașina…”
Din stradă, un VW Polo, model mai vechi și de culoare închisă, conform depoziției martorilor, a demarat în trombă. A oprit la trecerea de pietoni în apropiere de fostul cinematograf Luceafărul, de pe scaunul din dreapta a fost împinsă afară o persoană care a și rupt-o la fugă.
„Eram în spate cu girofarul pornit, dar conducătorul auto s-a pus în mișcare, a făcut viraj spre strada Poștei, a parcurs cam 20 de metri apoi a făcut stânga spre parcarea de la Luceafărul. Acolo era un grup de vreo patru persoane. Unul a fost luat din plin”,
Depoziție polițist Tribunalul Botoșani
În grupul de persoane era Ioan Bălan, un bărbat voinic de peste 1,80 m înălțime și cu o greutate care trecea de 100 de kilograme. El a fost cel care a fost lovit cu mașina, s-ar fi răsucit trei metri în aer și a căzut cu putere, în partea stângă a părții din față a autoturismului. Ceilalți care erau cu el au sărit stânga – dreapta pentru a evita să fie loviți.
Mașina a întors și a pornit tot spre Poștei însă pe interzis, această stradă fiind cu sens unic. Din urmă venea mașina Poliției cu sirenele pornite. La Biserica Sfântul Gheorghe a virat stânga. Un alt echipaj MAI a încercat să blocheze autoturismul însă nu a reușit. VW-ul condus de Vasile Gologan a depășit a doua mașină de Poliție prin dreapta și a virat dreapta pe Ion Pillat. De la priveghi, începuseră să iasă oamenii. Polițistul, prin portavoce le striga să se ferească din fața mașinii VW Polo.
Abia când autorusimul a ajuns la intersecția cu Independenței, a agățat un trotuar.
Șoferul a sărit de la volan și a luat-o la fugă pe jos. Urmărirea lui a fost continuată de către polițistul aflat în autospeciala MAI și jandarmul care a coborât și și-a scos pistolul care a fost dezasigurat.
„Am sărit din Loganul Poliției, am fugit pe jos după el, am scos pistolul și l-am somat: stai așa, nu mișca. Nu s-a oprit, a făcut dreapta pe strada Rozelor, l-am somat din nou: „stai, că trag”. S-a oprit, s-a întors cu fața spre mine și a încercat să fugă iar. L-am ajuns, l-am prins de spate și l-am culcat la pământ. L-am încătușat și l-am dus la Poliție”,
Depoziție jandarm Tribunalul Botoșani
Au urmat procedurile specifice, povestite aproape identic, pe rând de polițist și jandarm. Vasile Gologan a refuzat să sufle în etilotest, însă a acceptat prelevarea de probe biologice la spital. Polițistul a arătat că a fost recoltată o singură probă, jandarmul că au fost două.
La UPU, când a fost dus pentru testare, oamenii legii au dat cu ochii și de victimă. Personalul medical îi aplica manevrele de resuscitare, înainte de declararea decesului. De altfel, cei doi știau deja pentru că au auzit prin stație afirmația altui polițist - ”ăsta-i gata…” cu privire la starea lui Ioan Bălan la momentul solicitării ambulanței.
La audierea polițistului care a văzut evenimentul rutier, avocații lui Vasile Gologan au intervenit cu întrebări prin care au încercat să atace procesul verbal de constatare de la locul faptei, prin prisma probelor biologice care ar fi trebuit să fie, conform procedurilor, în număr de două. Dar și anumite aspecte consemnate de polițist în declarația de la urmărirea penală și astfel să decredibilizeze unul dintre martorii cheie.
Insistența apărătorilor a devenit deranjantă pentru instanță.
„Martorul a fost chemat aici să spună ce știe și ce-și amintește, nu-l judecăm pe el”, a fost reacția judecătorului.
Unul dintre apărători a mai încercat să reliefeze faptul că accidentul a avut loc pe un drum public, unde circulația pietonilor se face cu anumite restricții, însă din din nou instanța s-a opus consemnării acestui aspect: „Ce întrebări sunt astea? Nu punem martorul să relateze cum ar trebui să circule pietonii”.
De altfel, au mai existat stări de tensiune între cei aflați în sală, judecătorul fiind nevoit să ceară de mai multe ori liniște, iar jandarmii să lanseze avertismente. Vasile Gologan a fost observat cum făcea semne unuia dintre martori, iar la ieșirea din sală a avut un schimb de replici cu un alt bărbat din etnie aflat în sală, probabil din partea familiei victimei.
Vasile Gologan este judecat în continuare în stare de arest, după ce magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au respins înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cel de la domiciliu.
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL: