CreaFuture s-a lansat și la partenerii din Ucraina în sistem online, zeci de participanți din ambele țări – FOTO&VIDEO

„CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142  finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020, proiectul care unește Botoșani de Cernăuți prin creativitate și educație non-formală, s-a lansat și în Ucraina.

 

Lansare de proiect pe Zoom și în Ucraina

 

Cei doi parteneri din cadrul acestui program cu finanțare europeană au optat pentru ziua de 20 august 2020 și și-au dat întâlnire cu echipa de implementare de la Botoșani dar și cu cadrele didactice interesate, sau participante la cursuri, în sistem online, prin intermediul platformei Zoom.

 

Lansarea a fost una încununată de succes pentru că s-au conectat interesați de informațiile proiectului peste 50 de persoane, din Botoșani dar cu precădere din Ucraina.

Discuțiile s-au purtat în cele două limbi pentru ca toate noutățile aduse la CreaFuture să ajungă la urechile tuturor celor care au arătat interes.

 

Principalul vorbitor a fost Iurie Levcic, coordonator în cadrul proiectului din partea Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi care s-a folosit atât de limba română cât și de cea ucraineană pentru a fi cât mai fidel în transmiterea tuturor informațiilor.

 

Partenerii din țara vecină au prezentat în cadrul lansării proiectului imagini video atât de la Centrul Bucovinean de Artă cât și din interiorul Liceului de Artă nr. 5 Cernăuți, cu o scurtă descriere a fiecărei entități în parte.

 

„Centrul Bucovinean de Artă a fost creat în 2004, iar în 2006 a căpătat statut juridic. Aici învață acum peste 100 de copii din comunitatea românească la secții de canto popular, coregrafie, încrustare în lemn, încondeiere, istorie și civilizație românească, teatru popular și limba română. Centrul este una dintre cele mai mari organizații din Ucraina, mă refer la comunitatea românească, întrunește peste 600 de membri și este zic eu, cea mai activă pentru că organizăm anual șase festivaluri internaționale”,

Iurie Levcic, coordonator proiect Ucraina

 

 

 

De asemenea....

 

 

„Liceul nr. 5 din Cernăuți a fost creat în anul 1944, în decembrie, și din 1995 este deja liceu. Pregătește specialiști în design, în artă plastică, în încrustare în lemn și multe alte specialități care sunt necesare. De fapt, majoritatea sunt specializări legate de creație, ceea ce își dorește și acest proiect”

Iurie Levcic, coordonator proiect Ucraina

 

Le-a vorbit colegilor din Ucraina și profesorul Adriana Cojocariu, formator în cadrul proiectului care se va deplasa în țara vecină pentru susținerea cursurilor alături de consilierii de dezvoltare personală Alexandra Aolăriței și Raluca Bălășcău.

 

„Vom implementa proiectul prin cele patru cursuri de dezvoltare personală, două desfășurate în România și două în Ucraina, la Cernăuți, pentru profesori de liceu care vor deveni facilitatori în domeniul dezvoltării creativității. Creativitatea va fi transmisă astfel elevilor ca o competență de viitor, care să îi ajute să acceadă mai ușor pe piața muncii. Cursul nostru este structurat în două serii la Botoșani și două serii la Cernăuți, grupe de câte 20 de profesori. Noi deja am desfășurat o serie la sfârșitul lunii iulie și suntem pregătiți să începem acest curs și în Cernăuți atunci când condițiile sanitare ne vor permite”,

A fost mesajul Adrianei Cojocariu, formator în cadrul proiectului CreaFuture

 

 

 

Un al treilea partener în cadrul proiectului este Casa Corpului Didactic Botoșani implicată extrem de activ în activitatea de implementare. Mai mult, directorul instituției a fost unul dintre profesorii care s-au înscris la cursurile derulate în prima serie.

 

 

 

„Mă bucur foarte mult să fiu astăzi alături de voi, mă bucur că în sfârșit începe activitatea și în Ucraina, mai ales că sunt printre puținii care am participat deja la cursul organizat în România, în calitate de cursant. Am văzut din interior, îmi place foarte mult, sper să fie la fel și la dv. și să constituie la final o punte de legătură între beneficiarii acestui curs din România și cei din Ucraina”,

A transmis Sorin Luca, directorul CCD, instituție parteneră în cadrul proiectului

 

 

A participat la lansarea online a acestui proiect și Alina Ilisai ofițerul din cadrul Biroului Regional de Comunitare Transfrontalieră (BRCT) Suceava care a transmis tuturor mult succes în activitățile care se vor desfășura la Botoșani și Cernăuți.

 

„CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142  finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.

 

 

Proiectul „CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future”, este implementat la Botoșani de Asociația B-Right Media și partenerii Casa Corpului Didactic Botoșani, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi și Liceul de Arta nr. 5 din Cernăuți.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store