“MÂ NELINIŞTEŞTE PROBLEMA CU FORMAŢIILE ROCK”
Cozmin Guşă a ocupat posturile de şef al staţiilor locale ale Antenei 1 şi director general la "Jurnalul Naţional" şi a fost aproape inexistent în politica românească înainte de 2001. În acest an, după ce criticase virulent PSD şi mai ales pe Ion Iliescu, a ajuns secretar general al partidului, pe care l-a părăsit-o după ce a intrat în conflict cu aripa tradiţională a acestuia. A constituit apoi "Iniţiativa 2003", un fel de asociaţie, iar în 2004 a fost cooptat în staff-ul de campanie al PD şi este perceput ca principal artizan al victoriei lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale, cel pe care îl făcuse într-o mulţime de feluri cînd erau membri ai unor partide diferite. După ce Alianţa cîştigă alegerile este eliminat şi din PD. La doar cinci săptămîni, alături de deputaţii foşti democraţi Lavinia Şandru şi Aurelian Pavelescu, înfiinţează Partidul Iniţiativa Naţională, unde devine preşedinte şi din nou un critic acerb al preşedintelui României.
- La opt luni de la înregistrare, partidul pe care îl conduceţi nu apare încă în sondaje. Nu vă îngrijorează?
- Nu, pentru că ştiu exact de ce nu apărem. Nu trebuie să aparem, nici partidul, nici eu ca persoană, ceea ce e un lucru aberant. Oricît de lipsit de modestie aş fi, nu pot să nu cred că nu sînt ca popularitate între primii zece din România. Nu apar nici în primii 100, aşa că nu e nici problemă.
- E oarecum paradoxal, spuneţi că aveţi 26-27.000 membri şi căutaţi adepţi pe Internet
- Nu caut, ei ne caută pe noi. Majoritatea oamenilor care ne interesează pe noi trebuie fie oameni care să ştie să folosească calculatoarele. Nu săpăm în piatră seacă. Vrem oameni tineri, dinamici, din business, din show-business, de peste tot. Un om care vrea să facă politică de performanţă trebuie să folosescă calculatorul.
- Pe premier nu prea l-am văzut să umble cu laptop-ul după el…
- Băsescu umblă cu laptop-ul după el. Tăriceanu, aşa este, nu umblă.
- Consideraţi că un om ca şi Cozmin Guşă, care a criticat PSD-ul, după care a intrat în PSD, s-a înjurat doi ani cu Băsescu, după care i-a făcut campanie electorală şi acum iar îl critică, mai poate avea credibilitate?
- Mare credibilitate pentru oameni inteligenţi.
- Şi de unde această inteligenţă? Te pupi cu cineva şi apoi îl înjuri?
- Nu, eu vorbesc de oameni inteligenţi care ştiu să vadă faptul că eu am apărat nişte principii. Am intrat în PSD ca să formăm un partid european, cu oameni tineri, dinamici şi în loc de asta, după doi ani şi jumătate, fostul meu coleg Adrian Năstase a rămas tot cu Mitrea, Hrebenciuc şi Dan Ioan Popescu în jurul lui şi de aceea am plecat. Am militat alături de Traian Băsescu în 2004 tocmai pentru că să reuşim să spargem acest sistem oligarhic din România şi în 2004 la final el a pus tot nişte miniştri vechi, corupţi, un prim ministru care e tîrît pe la Parchet, cu fel de fel de oameni din vechea clasă politică, foşti comunişti sau securişti şi din nou m-a dezamăgit. Eu am rămas fidel principiilor mele tot timpul şi oamenii care eventual mă apreciază, cîţi or fi ei, mulţi sau puţini, mă apreciază pentru asta.
- Ministrul mediului, mnistrul agriculturii, ministrul de externe, sînt miniştri care nu au mai făcut parte din prima linie a vreunui Guvern
- Ministrul mediului este un om slab profesional, fost angajat a lui Traian Băsescu la Primărie, iar Răzvan Ungureanu este o mare dezamăgire pentru mine.
- Dumneavoastră spuneaţi că aţi plecat pentru că s-a mizat tot pe aceeaşi oameni, ori nu prea sînt aceeaşi oameni, cel puţin în prima linie a Guvernului
- V-am dat exemplu, ministrul mediului este un fost angajat al lui Băsescu, iar Răzvan Ungureanu este un fost membru al comitetului central al UTC, deci de ce ziceţi că n-a făcut parte din structurile comuniste? A făcut parte şi el. Dacă vreţi să îi căutăm pe fiecare, îi găsim.
- Aţi sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în privinţa unor posibile imixtiuni ale politicului în Dosarul Flota, aţi sesizat public şi activităţi ale ex-vicepremierului Seculici şi o mulţime de lucruri referitoare la preşedintele Traian Băsescu. De unde vă procuraţi aceste informaţii?
- În principal de la ziarişti. Eu provin din presă şi avînd foarte mulţi prieteni acolo am şi foarte multe informaţii.
- Ziariştii, de obicei, ce ştiu, dau la ziar
- Dacă îi lasă patronii. Dacă nu-i lasă ...
- Îi dau telefon lui Guşă?
- Da, foarte mulţi îmi dau telefoane şi mă informează. Sigur că discut şi cu alţi oameni bine informaţi din societatea românească. Faptul că informaţiile mele se verifică de foarte multe ori e un lucru de care sînt mîndru.
« O să apărem direct în Parlament »
- Cred că jumătate din sesizările pe care le faceţi, din luările de poziţie ale dumneavoastră, ale partidului, îl vizează pe Traian Băsescu. Păreţi că nu puteţi uita ce vi s-a întîmplat după alegerile generale
- N-am nici o problemă cu asta şi dacă mă întîlnesc cu el şi punem în acord doar calitatea lui personală pot să mă salut şi să fac şi o glumă cu el.
- Atunci cum se face că o bună parte din luările de poziţie, dintre sesizări sînt îndreptate împotriva lui?
- Face foarte multe greşeli şi eu ca om care l-am sprijinit direct să ajungă preşedinte sînt responsabil de asta.
- Şi Tăriceanu cred că face foarte multe greşeli
- M-am luat şi de Tăriceanu de foarte multe ori, însă vreau să vă spun un lucru. Sînt singurul care l-am criticat pe Traian Băsescu în primele şapte luni de preşedenţie ale lui. Cei care vin acum cu foarte multă vitejie, gen Emil Constantinescu sau alţii, n-au zis nici pîs la toate excesele pe care le-a făcut Traian Băsescu începînd din prima zi de mandat.
- Înainte de a pleca din PD, cînd făceaţi parte din staff-ul de campanie al Alianţei, nu v-aţi dat seama că nu e tocmai bun pentru a ocupa funcţia de preşedinte al României?
- Comparativ cu Năstase era mai bun.
- Şi acum îl criticaţi mai mult decît pe Năstase
- Năstase nu mai e la Putere.
- E preşedintele Camerei Deputaţilor, e al treilea om din stat
- N-are legătură cu Puterea. Puterea este exercitată de structurile administrative de la dispoziţia Guvernului şi preşedintelui României.
- Aţi fost în miezul evenimentelor la alegerile din 2004, cum s-a reuşit atunci să se răstoarne situaţia între cele două tururi?
- Foarte greu şi doar pentru faptul că opinia publică a fost convinsă de faptul că primul tur a fost fraudat. Acesta a fost un element important.
- A fost o strategie chestiunea cu frauda?
- A fost o strategie a PSD-ului ca să cîştige alegerile fraudîndu-le.
- Dar n-a fost dovedită, n-a fost condamnat nimeni şi se împlinşte un an de la alegeri
- Pentru că Traian Băsescu a renunţat să se mai prezinte în acel proces şi să mai susţină acea plîngere pe care a făcut-o dintr-un simplu motiv: alegerile, dacă au fost fraudate, trebuie repetate. Şi trebuie repetate şi alegerile la preşedenţie şi nu mai vrea să-şi pună titlul în joc.
- PIN-ului nu ştiu dacă i-ar conveni să se repete alegerile în momentul ăsta
- La preşedenţie? Trebuie repetate şi la preşedenţie. Şi la Parlament ne convine foarte mult
- Aşa cum spuneam, în sondaje nu apăreţi
- N-o să apărem, o să apărem direct în Parlament. Au mai fost partide în Europa şi vă spun pe cineva din vecini, în Ucraina este un partid care s-a înfiinţat înainte cu şase luni de alegeri, care n-a apărut deloc în sondaje şi care a făcut opt virgulă ceva la sută.
- Aceasta este o excepţie
- Vă mai dau şi alte exemple, dacă vreţi, dar în afara interviului, că n-o să ţin curs de politologie aici.
« Sînt un om mult peste medie ca avere »
- Este mass-media o rampă bună de lansare pentru lumea politică?
- Foarte bună şi una din strategiile mele este să atrag foarte mulţi ziarişti din ţară în PIN.
- Daţi-ne un exemplu în care vă foloseşte acum experienţa din mass-media
- Cunoaşterea foarte bine a mediului politic, a foarte multe informaţii despre persoane din mediul politic se datoreşte activităţii mele de jurnalist. Faptul că pot să mă exprim extrem de liber în faţa presei se datoreşte experienţei mele de jurnalist şi preocupările pe care le-am avut în acea perioadă ca jurnalist sînt aproape aceleaşi cu preocupările unui om politic. Ziaristul încearcă să afle adevărul, să facă ceva pentru oameni, la fel şi în lumea politică.
- PIN a iniţiat un proiect legislativ care prevede că oamenii care au făcut parte din nomenclatura comunistă să nu mai acceadă timp de un deceniu la nici o funcţie. De ce nu aţi făcut acest proiect cînd aţi fost în PSD, cînd aţi lucrat alături de o mulţime de membri ai fostei nomenclaturi sau cînd aţi fost membru PD?
- Cît timp am fost în PSD am propus o lege care să rezolve problema complicităţii cu trecutul şi atunci am creat chiar o sintagmă prin 2002, Partidul Complicităţii cu Trecutul, în care îi grupam pe toţi cei care au fost în vechea structură. Mai mult, cînd am fost în PD, am lansat public legea anti-nomenclatură în mai 2004.
- Chestiunea era că aţi acceptat să lucraţi alături de nişte oameni şi acum, după ce aţi plecat din acele structuri, veniţi cu un astfel de proiect?
- Deci vă spun că am făcut un astfel de proiect în mai 2004, cînd eram alături de aceşti oameni. În perioada în care am fost la PSD nu putem să propun un proiect de lege pentru că n-am fost parlamentar.
- Dar eraţi secretar general la PSD, puteaţi să vă puneţi o vorbă bună pe lîngă un parlamentar să vă promoveze un astfel de proiect.
- Păi proiectul trebuia să fie al partidului, iar PSD-ul nu putea propune aşa ceva. Era un demers care nu trecea niciodată. PSD nici în vecii vecilor n-o să susţină un asemenea proiect. Eu personal însă l-am susţinut, dar nu trecea de partid.
- Aţi propus într-o altă iniţiativă legislativă ca faptele de înaltă corupţie să fie considerate atentate la siguranţa naţională. Pe de altă parte, noi nu avem nici un înalt corupt dovedit pînă acum
- Păi n-au legătură temele. Noi am propus aşa ceva pentru că Băsescu era în ilegalitate şi am vrut să îl ajutăm cu un proiect de lege. El a vorbit despre acest element chiar şi în campania electorală şi atunci ca preşedinte, dar nu avea baza legală şi atunci am făcut o completare la lege ca să aibă baza legală ca Traian să poată să lupte cu mari corupţi. Acesta a fost demersul nostru. În ceea ce priveşte atacul la marii corupţi, asta nu mai ţine de noi. Noi o facem în fiecare conferinţă de presă, cînd avem această temă, însă ţine de actuala Putere, care ma degrabă e într-o cîrdăşie cu partidul marii corupţi.
- După ce aţi intrat în politică averea v-a sporit cu o casă de vacanţă, două case de locuit, un apartament, terenuri intravilane, iar de la un singur cont bancar aţi ajuns la nouă şi de la 118 milioane în bănci la circa 1,5 miliarde. Pare să fie o preocupare bănoasă meseria asta de politician
- Deci eu sînt un om mult peste medie ca avere şi pentru unii poate e o preocupare bănoasă. Declaraţia pe care aţi citit-o se referă la ce am spus eu despre averea mea la acel moment. Eu banii i-am făcut în business. Am lucrat în business începînd cu 1994, am fost preşedintele celui mai important trust de presă din România, Antena 1 - Jurnalul Naţional şi salariile mele se terminau în foarte multe zerouri şi beneficiile asemenea.
- Salariile se terminau aunci în foarte multe zerouri, dar anii în care s-au achiziţionat bunurile pe care le-am menţionat sînt 2001 - 2005, cînd nu mai eraţi preşedinte de trust de presă
- Dacă sînteţi un bun jurnalist ar trebui să vă întrebaţi de unde am avut acei bani, nu bunurile, că bunurile le obţii cu bani şi banii îi aveam.
- Deci în 2005 aţi cumpărat cu banii pe care îi primeaţi în 2000 de la trust?
- Şi mi-am sporit averea între timp. Sînt un om care are foarte multe informaţii şi care ştie să facă afaceri bune. N-am lucrat nici o secundă la stat şi n-am făcut nici o afacere cu statul, dacă vă preocupă asta.
“Nu prefer domnişoarele cu fuste scurte, care dau din fund”
- Nu este vorba de afaceri cu statul, este pur şi simplu o constatare la o primă lecturare a declaraţiei de avere
- Şi e o constatare bună, în care trebuie să se ţină cont de faptul că am fost un om cu mare succes în afaceri
- PIN a promovat şi un proiect de lege anti - play-back, aveţi un cîmp foarte întins de preocupări legislative. Ce şanse sînt ca acestea să devină legi?
- Facem lobby, le susţinem cum putem. Vorbim cu parlamentarii, cu cîntăreţii, cu rock-erii care cîntă live de obicei şi susţin acest lucru pentru că ei sînt beneficiarii proiectului, nu noi. Între nişte domnişoare cu fuste scurte, care dau din fund şi îşi pun CD-ul şi o trupă rock, care e formată din cel puţin opt-nouă, prefer cea din urmă variantă.
- Vă nelinişteşte problema asta cu dominişoarele?
- Nu, mă nelinişteşte problema cu formaţiile rock, care cîştigă din ce în ce mai puţini bani în România.
Interviu realizat în noiembrie 2005
Cozmin Guşă nu a mai ţinut nimănui lecţii de politologie. Discursul său infatuat şi superoptimist nu a avut nici o acoperire în fapte. PIN nu a devenit partid parlamentar, liderul său nu a intrat nici măcar în turul doi la bătălia pentru Primăria Capitalei, astfel încît la începutul lui 2009 a părăsit formaţiunea căreia îi prevedea un viitor de aur. Cîteva luni mai tîrziu devine consilier electoral al preşedintelui PSD Mircea Geoană.