Covid la Botoșani: Ultimii pozitivi s-au infectat la petreceri private, și-au contaminat și copiii! Botoșani, aproape de pragul critic

Autoritățile sanitare de la Botoșani au raportat marți, 13 octombrie 2020 un număr de 31 de noi cazuri de pacienți care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2. Cu o zi înainte fuseseră 30 de cazuri. La acestea se adaugă și două decese.

 

Contaminare în pensiuni, la munte

 

Ceea ce este mai grav este faptul că oamenii pozitivi nu au luat virusul de la locul de muncă sau cum a fost cazul la începutul pandemiei, din spitale.  Potrivit anchetelor epidemiologice efectuate în ultimele zile de specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), cele mai multe cazuri au apărut în urma unor petreceri la munte.

 

„Mai nou, ultimele infectări sunt după mici petreceri private, nu la restaurant, ci în diferite pensiuni. Și o să mai apară cazuri. Chiar acum în ultima speță sunt câțiva pozitivi după o petrecere privată. Nu poți să-i impui omului să nu se întâlnească cu prietenii în privat. Adică, nu la restaurant, nu la nuntă, nu la cumetrii. Închiriază pensiuni în județele Suceava sau Neamț și au loc petreceri. Aici e speța”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

 

Așa se face că, în școlile botoșănene care funcționează în prezent după scenariul roșu, copiii s-au infectat de la părinți și nu la orele de curs.

 

„Și copiii sunt pozitivi din părinți contaminați și așa mai departe. Acum, instituțional vor mai fi câte unul, doi, trei, așa răzleți dar toți sunt din comunitate. Problemă ar fi dacă s-ar contamina la serviciu și s-ar duce acasă. Aici ar fi problema”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

Asimptomaticii lăsați acasă și netestați după 2 săptămâni

 

S-a ajuns astfel, la data de 13 octombrie la o rată de 1,10 la mia de locuitori, în municipiul Botoșani, coeficient calculat la ultimele 14 zile. La o rată de 1,5 sunt luate în calcul restricții cum ar fi închiderea mall-ului, restaurantelor sau cafenelor.

 

Situația este cu atât mai greu de ținut sub control cu cât, din cauza aglomerării spitalelor, unii pacienți cu teste pozitive și care nu prezintă forme grave ale bolii, pot rămâne la domiciliu în autoizolare.

La termenul de 14 zile nu mai sunt testați și își pot relua activitatea, adică pot merge la serviciu, dar cu condiția ca alte zece zile, după cele 14 de izolare, să păstreze distanța față de colegii de serviciu, de exemplu, și să poarte mască. Unii dintre ei pot transmite boala în continuare, deși nu prezintă simptomele specifice. 

 

 

 

„Mâine se poate modifica coeficientul, poate să scadă sub 1 sau poate să crească peste 1. La 1,5 ar trebui să luăm măsuri, dar sunt pacienți care se mai vindecă. Noi trebuie să facem coeficientul la numărul de pacienți pozitivi activi și la numărul de pacienți contagioși care au trecut de 14 zile și care nu se mai testează. Ei ies din boală pozitivi sau netestați pentru că nu permite metodologia să fie retestați în a 14-a zi și încă nu sunt declarați vindecați, aici este marea dilemă”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani

 

La acest moment, la nivelul județului Botoșani s-a ajuns la un număr total de 1.993 de cazuri dintre care 1.536 de botoșăneni sunt deja vindecați. La nivelul județului rata de infectare la mia de locuitori este de 0,76 %.