Costel Șoptică: Guvernul a dat uitării crescătorii de animale cu boala limbii albastre - DOCUMENT

Potrivit declarației politice trimise de deputatul PNL, Costel Șoptică, administrarea deficitară din partea autorităţilor sanitare veterinare a umplut România de una dintre cele mai păguboase boli la animale, boala limbii albastre sau bluetongue.

 

”În România nu a existat niciodată această boală”

Indolenţa sau alte interese a făcut ca Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să lase garda jos, iar, în cele din urmă, cei mai afectaţi au fost fermierii.
Până acum, în România nu a existat niciodată această boală, de aici vin reproşurile pentru autorităţile veterinare care sunt reale. ANSVSA s-a ascuns în spatele unor explicaţii ştiinţifice privind modul de contaminare, înţepătura unei insecte. Este drept, boala evoluează din plin la graniţa de sud a ţării, toată Bulgaria fiind contaminată, alături de alte şapte state, în special din sudul continentului. Numai că primul focar de bluetongue din România s-a consemnat în mijlocul ţării, tocmai în Buzău. Nimic în sudul ţării, judeţele de la malul Dunării anunţând focare de boală mai târziu. Se pune problema cum a ajuns insecta cu pricina tocmai în Buzău, fără să poposească şi în alte gospodării, mai aproape de graniţele ţării. Autorităţile veterinare nu au dat şi alte explicaţii, dar, dacă este vorba doar despre înţepăturile de insectă, atunci se pune problema de ce mai multe ţări din Orientul Mijlociu au interzis importurile de carne de bovine şi ovine din România. Deci, există şi alte posibilităţi de contaminare pe care ANSVSA nu le-a popularizat, dar care ar incrimina activitatea Autorităţii.

Potrivit statisticii boala ovolua în 12 județe din țară

În aceste condiţii, toate măsurile pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor le-a luat au avut menirea de a o exonera de răspundere şi nu ca să limiteze efectele bolii.
Mai mult, informaţiile date publicităţii de către ANSVSA au avut ca scop minimizarea impactului bolii asupra României. Statistica Autorităţii de la începutul lunii septembrie 2014 arăta că boala evolua în 12 judeţe din ţară. Chiar în aceeaşi zi, pe 3 septembrie, Comisia Europeană anunţa că, în România, 21 de judeţe erau consemnate ca zone de restricţie, plus alte patru judeţe care nu sunt în totalitate în această categorie.
CLICK AICI  ȘI VEZI ÎNTREAGA DECLARAȚIE POLITICĂ A DEPUTATULUI PNL
CITEȘTE:
 Prefectura - campanie despre boala limbii albastre: Poate provoca pagube economice mari