Copila mamă care a născut la 16 ani trăiește cu 200 de lei PE LUNĂ

Ana-Maria era aproape un copil când a adus pe lume un copil.

Are 18 ani acum și un băiețel mic, pe care se străduiește să-l crească din alocația lui de 200 de lei și din ce-i mai trimite tatăl copilului, plecat la muncă în străinătate.

Asistența socială pasează „cazul” către centrul maternal. Dar centrul maternal are cu totul și cu totul alte atribuții.

 

Libertatea continua să prezinte situațiile în care oameni aflați la nevoie sunt abandonați de stat.

 

 

Nimic pentru copil, totul pentru directori

 

La 16 ani și jumătate, Ana-Maria a rămas însărcinată. Abandonase școala de aproape doi ani, iar de muncit, lucra cu ziua, în agricultură. Așa că n-a avut dreptul, după nașterea copilului, la indemnizația pentru mame.

 

„Doar alocația ei, până la 18 ani, și a copilului, la atât are dreptul o mamă minoră, în cazul ăsta. Ca să primească indemnizație, ar trebui să fi mers la școală fără întrerupere, până în momentul nașterii. Sau să lucreze cu contract de muncă. Adică să poată dovedi că a contribuit o perioadă la sistemul de protecție socială',

a explicat Rodica Crețu, purtător de cuvânt al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) din Botoșani.

 

Oficialul AJPIS a adăugat că Ana-Maria ar putea cere un sprijin financiar de la primărie, și atunci primarul ar trebui să facă anchetă și să vadă ce ajutor social oferă comunitatea.

 

De fapt, Asistența Sociala e cea care ar trebui să aibă o evidență a cazurilor sociale și să găsească soluții să ajute.

 

Ana-Maria ar mai putea primi o alocație complementară, de 65 de lei lunar, sprijin pentru familiile monoparentale cu un copil. Sau 40 de lei lunar, pentru familiile cu un copil și părinți necăsătoriți.

 

Adolescenta mamă ar putea primi, deci, în plus puțin peste 100 de lei. Bani cu care ar face multe. Salariul directorului executiv al AJPIS Botoșani este de 6.900 de lei lunar. Cât indemnizațiile lunare de hrană pentru invalizii din tot județul.

 

Statul și-a luat mâna de pe ea, după ce a rămas însărcinată

 

Din 1.000 de adolescente din România, 34 rămân însărcinate.Suntem pe locul trei în Europa la rata mamelor minore, iar pe plan mondial, întrecem Trinidad și Tobago, India, Rwanda, Botswana.

 

Ce face statul român pentru aceste copile?

 

Statul român și-a cam luat mâna de pe ea, după ce a rămas gravidă', spune Greta Cojocariu, voluntar la Asociația Salvați Copiii, care cunoaște cazul Anei-Maria încă de la început.

 

Ana-Maria Bălțătescu are opt clase. Provine dintr-o familie cu cinci copii, din comuna Gorbănești, Botoșani.

 

Părinții ei au constatat că, după ce au trimis patru copii la liceu, pentru al cincilea nu mai au bani să-i plătească biletul de microbuz, 10 lei dus-întors, zilnic.

 

Cercul vicios al sărăciei: fără școală, pe Ana-Maria n-o așteaptă slujbe cu un salariu decent. Va trebui să trudească toată viața pentru strictul necesar.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store