Copiii neadoptabili de la Botoșani – Nu-i vrea nici măcar o familie, iar statul nu poate lupta cu asta

Peste 1.000 de copii se află în acest moment în grija statului, prin instituțiile de profil. Dintre aceștia, aproape 400 sunt în unitățile de tip rezidențial, precum apartamente integrate social, module de tip familial sau centre de plasament. 

 

Procesul de adopţie la Botoşani

 

Ceilalți sunt în grija asistenților maternali sau a familiilor lărgite. Unii dintre cei din urmă sunt declarați adoptabili, însă câțiva se pare că nu au norocul să ajungă în sânul unei familii. Situația de la nivelul Biroului de adopții și postadopții din județul Botoșani arată că din ce în ce mai multe familii își doresc să adopte un copil. 

 

Noi am vorbit cu Alina Ciorsac, șef la Biroul de Adopții și postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului(DGASPC), care ne-a expus pe larg situația procesului de adopție la Botoșani. Cifrele arată că situația este îmbucurătoare, luând în calcul și anul 2018.La data de 1 aprilie 2019, 94 de copii din Botoșani sunt declarați adoptabili, 28 de copii cu vârste cuprinse între 0-5 ani, iar 56 de copii au vârste între 6-13 ani.

 

Primii ceruți de familiile adoptatoare sunt bebelușii și micuții de câțiva anișori. Cei „ocoliți” de viitorii părinți sunt copiii care au peste 4,5 ani de zile. 

”În 2018 a fost încuviințată adopția pentru 13 copii. Aceștia au fost adoptați de către familii care au domiciliul în județul Botoșani, dar revocarea măsurii de plasament la asistent maternal și încredințarea la o familie adoptatoare a fost pentru 31 de copii aflați în sistemul de protecție,” 

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Sunt familii care vor să adopte copii din județul Botoșani, chiar dacă ei nu au domiciliul aici. 

 

În comparație cu ceilalți ani, numărul copiilor care sunt adoptați la Botoșani crește, iar asta nu înseamnă decât că din ce în cei mai mulți minori au parte de un cămin călduros și o familie iubitoare.

 

7 copii adoptați în 2019

 

Deja în luna aprilie a anului 2019 erau 9 copii în curs de cunoaștere și adaptare cu viitoarea familie adoptivă, iar alți 7 copii ajunseseră deja într-un cămin.

”Am putea spune că este un interes din partea familiilor să urmeze procedura de evaluare pentru obținerea atestatului familiei aptă să adopte. Dacă ne raportăm la anul 2019, de la începutul anului și până în prezent trei familii au finalizat procedura de evaluare și au fost atestate ca fiind apte să adopte”,

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Timp necesar pentru potrivire părinte - copil 

 

Mulți oameni asociază adopția cu un proces îndelungat și greu, iar realitatea nu este departe de aceste adjective. Este într-adevăr vorba despre mult timp, deoarece atât copilul care urmează să fie adoptat cât și viitoarea familie au nevoie de timp pentru cunoaștere și adaptare la noul mediu de conviețuire.

”Nu știu dacă am putea spune că este un proces  neapărat îndelungat. Anumite etape din procedura adopției sunt delimitate în termene fixe. Cum ar fi de exemplu evaluarea unei persoane sau unei familii care dorește obținerea atestatului durează maximum 90 de zile de la momentul când s-a depus cererea. Deci trei luni de zile durează procesul de evaluare,”

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Acest proces de evaluare cuprinde trei componente, evaluarea socială, psihologică și pregătirea pentru rolul de părinte. Încredințarea în vederea adopției durează 90 de zile, iar monitorizarea post adopție este doi ani de zile.

 

Timpul care rămâne necunoscut atunci când vorbim de adopție este perioada de așteptare pentru o familie după ce obține atestatul de familie apte să adopte și până ce intră în potrivire cu un copil adoptabil. 

 

Și asta pentru că majoritatea familiilor din Botoșani vor să adopte copii cu vârstele între 0-3 ani.

 

Copiii greu adoptabili

 

De aici, ajungem la copiii greu adoptabili sau pe care nu-i vrea nimeni. În Registrul Național de Adopție aceștia au un profil special creat.Ei sunt minorii pentru care într-o perioadă de 9 luni de la declararea adoptabilității nu s-a reușit identificarea unei familii potrivite.

 

Astfel, fiecare copil greu adoptabil are un profil, care constă într-o prezentare succintă a abilităților, a trăsăturilor lui de personalitate dar și o fotografie.

 

La Botoșani, copiii greu adoptabili sunt în număr de 56. Sunt greu adoptabili deoarece au vârste cuprinse între 6 și 13 ani, iar majoritatea celor care își doresc să adopte preferă copii cât mai mici. Totodată, printre aceștia se numără și minorii care suferă de diferite afecțiuni și au nevoie de îngrijiri speciale.

 

Sunt și excepții, dar din ce în ce mai rare. De exemplu, în anul 2019, din cei 9 copii încredințați în vederea adopției au fost și două grupuri de frați, de 4 și 5 ani și de 6 și 9 ani. Astfel, patru copii au plecat la două familii din Botoșani. 

 

Trebuie menționat că orice persoană care adoptă un copil beneficiază de 40 de zile de concediu de acomodare și de asemenea, de un ajutor lunar pentru o perioadă de un an de 1.700 de lei.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store