Copiii miliardari ai demnitarilor

 

Neveste cu afaceri serioase, dar şi copii întrerpinzători, aceasta este una dintre caracteristicile principale ale multora dintre demnitarii din Botoşani. Dacă în urmă cu două săptămîni v-am prezentat modul în care o bună parte dintre soţiile şefilor din administraţie şi politică au căpătat valenţe de oameni de afaceri, reuşind să aducă mai mulţi bani în casă decît mult mediatizaţii parteneri de viaţă, ei bine acest lucru este valabil şi pentru unii dintre copiii oficialităţilor din Botoşani.
dec avere

Salariu de aproape 150 milioane pentru fiul deputatului Rebenciuc
La vîrste încă fragede aceştia reuşesc deja să cîştige considerabil mai bine decît taţii lor implicaţi adînc în politică sau administraţie. Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Costel Rebenciuc, un băiat care numai la 20 de ani se poate lăuda cu unul din cele mai mari salarii din Botoşani şi poate chiar şi România. În 2009 fiul deputatului de Flămînzi a reuşit să cîştige nici mai mult, nici mai puţin de 175.000 de lei, adică 1,75 miliarde de lei vechi sau, dacă vreţi, în jurul a 40.000 de euro. Costel este director la SC Balcan House SRL, firmă cu sediul în Flămînzi care produce case din lemn. familia Rebenciuc„Nu contează asta”, spune Rebenciuc jr. (foto stînga, alături de tatăl său) despre salariul pe care îl primeşte şi care a ajuns astfel ca într-un an să cîştige de vreo trei ori mai mult decît tatăl său şi de peste zece ori faţă de mama sa, funcţionară la Spitalul Judeţean. Societatea tocmai şi-a deschis o hală de dimensiuni considerabile la cîteva sute de metri de drumul principal ce străbate localitatea şi lucrează exclusiv pentru export. Mai exact, aici se confecţionează toate elementele unui imobil, care apoi este asamblat în Spania, Portugalia sau Franţa, de angajaţii detaşaţi în străinătate. În total compania are 140 de salariaţi în România şi peste hotare. Firma a fost înfiinţată în 2007 şi,  afacerea a început să crească în 2008. Astfel, dacă în anul constituirii aceasta a înregistrat pierderi de aproape 70.000 de lei, în 2008 a trecut pe profit. Afacerea a explodat practic în 2009, cînd societatea a urcat de la 6 la 72 de angajaţi, cifra de afaceri a crescut de la aproape un milion de lei la 5,6 milioane de lei, iar profitul a fost undeva în jurul a 100.000 de dolari. Firma îi are acţionari pe fraţii Costiniuc, Viorel, Constantin şi Petru, care au 41, 35 şi respectiv 32 de ani, iar unul dintre aceştia este finul deputatului. „Băieţii au lucrat mulţi ani în Spania, cel mare a plecat de prin ’91”, explică Nicolai Rebenciuc succesul afacerii. „Reclama este deja făcută acolo, oamenii mai bine dau 80.000 de euro pe o casă decît 200.000 pe un apartament”, declară Costel Rebenciuc. SC Balcan House SRL a ajuns în acest fel cel mai mare contributor la bugetul local din oraşul Flămînzi.
Fiul primarului, mai mulţi bani decît leafa edilului şef

Nu trebuie însă neapărat să fii director pentru a face mai mulţi bani decît tatăl tău demnitar. O dovedeşte Alexandru Flutur, fiul cel mare al primarului municipiului Botoşani. În urmă cu doi ani edilul şef a cîştigat din salariu mai puţin decît băiatul său din Iaşi. Astfel, dacă edilul şef a beneficiat de indemnizaţii total de 45.911 lei, Alex, născut în 1983, a înregistrat venituri de 61.203 lei ca persoană fizică autorizată.
avere Flutur
Acesta ar avea deschis un cabinet stomatologic la Iaşi. Primarul a fost „salvat” de o poliţă de asigurări şi de retribuţia la ATOP, care l-au ajutat să aducă totuşi mai mulţi bani în casă decît fiul său. Băiatul mijlociu al primarului, Mircea Flutur, activează tot în domeniul medical, fiind angajat al SC Farmaplus SA. Societatea o are ca unic deţinător de părţi sociale pe Gabriela Flutur, soţia primarului şi principala afacere o reprezintă farmacia Sfînta Maria din cartierul Griviţa. Mircea Flutur a încasat un salariu total de 24.355 lei în 2009, adică ceva peste 2.000 de lei, simţitor peste salariul mediu plătit la Botoşani.
Băiatul lui Marcu apartament în capitală, fiul lui Strugaru la cabinetul lui tata

Fiul liderului judeţean al social-democraţilor tocmai a devenit proprietarul unui apartament în Bucureşti. Acesta a fost achiziţionat în 2010, are 104 metri pătraţi, iar George Octavian Marcu este unic proprietar. Băiatul senatorului face facultatea în capitală. „Este student în anul II la Facultatea de Drept şi l-am ajutat eu să îl cumpere”, ne-a declarat Gheorghe Marcu, preşedintele PSD Botoşani.

site C dep

Dacă unii îşi ajută copiii, alţii par să îi plătească direct cu banii primiţi de la Parlament. Este cazul deputatului Stelică Strugaru. Conform Camerei Deputaţilor, angajaţi la cabinetul parlamentar al acestuia sunt Costică Chiţac, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi… Radu Strugaru, nimeni altul decît fiul demnitarului de Darabani. Datele făcute publice de Legislativ pe luna decembrie arată că tocmai Stelică Strugaru este deputatul de Botoşani care în ultima lună a anului trecut a cheltuit cei mai mare sumă de bani pentru salarizarea personalului. 5.062 lei a fost suma totală consumată pentru plata drepturilor băneşti a angajaţilor biroului parlamentar, în timp ce restul deputaţilor de Botoşani au cheltuit, în medie, cîte 3.542 de lei. 

Poveşti de succes „tata şef, fiul şef”
Introducerea copiilor în administraţie ori trecerea unor afaceri pe numele acestora nu reprezintă o noutate la Botoşani. După ce Constantin Conţac a intrat în Consiliul Judeţean, fiul cel mare al acestuia, Liviu Conţac, a devenit director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri. Ani la rînd CJ, din conducerea căruia Conţac senior făcea parte, dădea bani la DJDP, aceasta organiza licitaţii pe care nu de puţine ori le cîştiga SC Transporturi Auto SA, firmă controlată de familia Conţac. contac jrAmbii au ajuns să fie trimişi în judecată pentru afacerile pe traseul CJ – DJDP – Transporturi Auto. În 2008, după ce la un moment dat candidase la alegeri pe listele PNL, Liviu Conţac a încercat să ajungă deputat pe unul din cele două colegii care include şi municipiul Botoşani. Tatăl său încă era atunci preşedinte al organzaţiei judeţene a PSD. Într-un interviu acordat pentru Botoşăneanul.ro fostul preşedinte al CJ susţinea că a fost obligat să-l sprijine pe fiul său la alegerile parlamentare deoarece nu avea candidaţi, din nouă dosare opt fiind pentru Colegiul Dorohoi. „În momentul în care eu am zis de Liviu, atunci Afrăsînei şi cu Marcu s-au dus repede din şedinţă că vor ei să candideze. «Băi, ştie Conţac de candidează fiu’său pentru Senat». Cînd am văzut am spus «bine, candidaţi, candidaţi, Liviu se retrage». S-a retras Liviu, dar pe urmă era liber loc de deputaţi pe Colegiul Botoşani, nu vroia nimeni şi atunci l-am forţat să candideze la deputaţi. Aşa a fost, cinstit acum, doar a trecut atîta timp. Păi puteam eu să ies şi să spun că n-am candidaţi, că nu am oameni care să fie votaţi şi care nici nu aveau un ban în buzunar?” spunea atunci Constantin Conţac.
Un alt fiu de demnitar propulsat în lumea politică a fost şi Paul Secrieru. El a activat în rîndurile liberale cînd tatăl său era senator şi preşedintele PNL Botoşani, a ajuns lider şi la tineret, însă apoi a trecut la PDL, după care, la trei ani după ce a devenit finul prefectului Cristian Roman, a ajuns subprefect.
Sergiu BĂLĂŞCĂU