Copiii de azi, cărturarii de mâine: Într-o eră digitală, tinerii pun mâna pe cărți

„Dar Plumfield e la fel de vesel ca un cimitir”, sunt rândurile din „Micuțele doamne”, carte pentru copii semnată de Louisa May Alcott. Coperta în nuanțe de liliachii și de cer senin, arată pălării și ghetuțe de domnișoare din Anglia secolului XIX, și este cerută la librării de copile cărora le plac poveștile scrise.

 

Tot mai mulți copii și tineri citesc, asta spun librarii botoșăneni. Secțiunile cu cărți pentru copii sau adolescenți sunt pline ochi și se înnoiesc săptămânal. Rafturile sunt într-o continuă schimbare, mamele și bunicile răsfoiesc zilnic cărțile colorate, cu titluri de la „Versuri, poezii și cântecele”, la „Purcelușul” sau „Pisoiașul”.
Într-o eră cu precădere digitală, în care mulți adolescenți par captivi în plasa țesută de mediul virtual – cum anunța zilele trecute un medic botoșănean –, există și o plăcere pentru lectură pe care o constată librarii. „Se cumpără, sigur că se cumpără astfel de cărți. Nu există zi în care să nu ni se ceară povești sau să nu vină părinți care caută ceva nou pentru copii”, spune un librar din Botoșani.



Printre rafturile din magazinul cu cărți ascuns în Centrul Vechi al orașului, mișună câțiva oameni. O bunică cu un palton de culoarea prunei, răsfoiește un Abecedar, după care își mută privirea pe povești mai moderne. Are nepoți mai mulți și mereu citesc câte ceva. „Le place să citească, mereu le cumpăr de la librărie”, spune femeia.
Totodată, librăriile virtuale vin cu variante care să împace atât iubitorii de tehnologie, cât și pe cei de tradiție și lansează nenumărate oferte de cărți digitale pentru toate vârstele.
(C.B.)
CITEȘTE: