Copaci rupţi, stâlpi căzuţi şi avarii la energia electrică după furtuna de duminică

 

Fenomenele meteorologice periculoase (precipitaţii şi vânt puternic) înregistrate în după amiaza zilei de sâmbătă, 16 iulie 2011, au produs în judeţul Botoşani mai multe situaţii de urgenţă.
În intervalul 16.00 – 18.00, în jur de 25 de botoşăneni au solicitat sprijinul pompierilor pentru îndepărtarea unor copaci, crengi sau stâlpi căzuţi pe partea carosabilă a unor drumuri din judeţ (Cucorăni – Botoşani, ruta Ungureni – Botoşani, pe raza localităţii Bucecea şi Baisa, strada Marchian), pentru evacuarea apei din mai multe intersecţii ale municipiului Botoşani, dintr-o locuinţă de pe Octav Onicescu, pivniţele unui garaj din Cătămărăşti Deal, comuna Mihai Eminescu şi a unui magazin de pe Calea Naţională, precum şi stingerea unui incendiu izbucnit la un  adăpost de animale din curtea unui localnic din satul Smârdan, comuna Suharău.
Pompierii chemaţi pentru evacuarea apei de pe străzile municipiului
Totodată, au fost înregistrate numeroase apeluri care sesizau avarii la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Urmare a apelurilor primite din partea cetăţenilor, echipajele ISU Botoşani au intervenit pentru evacuarea apei de pe străzile: Împărat Traian (unde apa adunată pe carosabil putea inunda în orice moment un magazin), Pacea ( traficul rutier era blocat din cauza cantităţii mari de apă, care ameninţa să inunde locuinţele din zonă), Pod de Piatră (traficul era blocat), intersecţia Împărat Traian cu Octav Onicescu. Pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din pivniţa unui magazin situat pe Calea Naţională din municipiul Botoşani, de la subsolul unui garaj din satul Cătămărăşti Deal, comuna Mihai Eminescu şi dintr-o locuinţă de pe strada Octav Onicescu, tot din municipiul Botoşani. Echipajele ISU Botoşani au intervenit şi pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi pe carosabil (DN 28 B, km 8 Cucorăni – Botoşani, Strada Marchian).  Potrivit datelor preliminare furnizate de autorităţile locale din Bucecea, culturile agricole de pe o suprafaţă de 3400 de ha au fost distruse de grindină. Vântul puternic a provocat numeroase avarii la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Astăzi  dimineaţă erau afectate parţial municipiul Botoşani, oraşul Bucecea şi comunele Vlădeni, Vorona, Băluşeni, Cristeşti, Tudora, Unţeni, Mihai Eminescu, Răchiţi şi Broscăuţi.
 Pentru înlăturarea efectelor produse de furtuna,  pe lângă forţele ISU Botoşani au fost angrenate echipaje ale E.ON Moldova şi membrii ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate.