CONTROALE în toată țara și la Botoșani, automatele de cafea dispar de pe stradă – FOTOGALERIE

Este dispoziție de lucru transmisă în teritoriu de Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

 

Fără automate de cafea pe stradă

 

Toate comisariatele județene pentru protecția consumatorilor au preluat această obligație de a verifica situația automatelor de cafea, în special cele aflate pe stradă. Șeful ANPC a arătat printr-o adresă care a ajuns și la Botoșani faptul că, de-a lungul timpului operatorii economici din domeniu au apelat la tot felul de metode de învelire a acestor aparate pentru a putea fi lăsate pe stradă.

 

Lucru total incorect având în vedere faptul că ingredientele din rezervoarele aparatului au condițiile de depozitare sau păstrare înscrise pe ambalaj, respectiv „ferit de umezeală” sau ”loc uscat și răcoros”.

În ciuda acestor specificații este de la sine înțeles faptul că atunci când plouă nu poate fi evitată pătrunderea umezelii în interior și implicit în produse iar când afară este extrem de cald sau temperaturile sunt scăzute nu se poate asigura temperatura din interior.  

Există suspiciuni și în cazul ingredientelor, laptele fiind înlocuit cu un înălbitor.

 

„Din construcție aceste aparate nu sunt pentru exterior, sens în care organele de control trebuie să solicite fișa tehnică de la operatori. Nu sunt toate conectate la apă, ceea ce face ca în rezervoarele aparatului să se vadă lipsa de igienizare corespunzătoare. Vă reamintesc faptul că acestea conțin ingrediente ce se pretind a fi ceva ce nu sunt de fapt. Laptele praf este un altfel de produs și tot așa”,

Se arată în adresa transmisă și către Protecția Consumatorilor Botoșani

 

„Niciun aparat nu rămâne în stradă”

 

Șeful ANPC de la București a solicitat comisarilor din teritoriu să înlăture de pe stradă fiecare automat de cafea.

Pentru fiecare aparat găsit pe stradă, operatorul economic este invitat la sediul CJPC pentru a i se impune să le ridice pe toate de pe stradă. În cazul în care nu se conformează să fie sancționat conform legii.

 

„Niciun aparat nu rămâne pe stradă! Indiferent de forma de învelire, ambalare, protejare, etc., acestea vor fi ridicate de pe stradă din motivele menționate. Toate vor fi branșate la apa potabilă, verificată ca sursă sau vor avea rezervoare din construcție autorizate și nu improvizații”,

Mai scrie Horia Constantinescu în adresă

 

Controalele vor fi demarate în spații aglomerate cum ar fi gări sau autogări. Comisarilor li s-a transmis că este interzisă inclusiv așezarea lor sub copertine sau hale fără temperatură și umezeală nu este tolerată: „Găsirea de astfel de aparate în județele sau regiunea dv. va fi consideră abatere de serviciu, fără nicio scuză”.

 

Termenul de realizare a acestor controale este de 30 de zile.