Contribuţiile la stat plătite doar la Finanţe

 

Aşa cum se preconiza la finele anului precedent, persoanele care au calitatea de angajatori sau cele care realizează venituri independente vor depune o singură declaraţie pentru plata contribuţiilor sociale către stat. Instituţia care va prelua această declaraţie unică va fi Direcţia Generală a Finanţelor Publice.
Lupta birocratică privind plata contribuţiilor sociale către stat a luat sfîrşit cu începere din data de 1 ianuarie 2011. Astfel, din cele cinci declaraţii care erau depuse în trecut, respectiv două la Finanţe şi restul la Casa de Asigurări de Sănătate, Casa Judeţeană de Pensii şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, va rămîne doar una singură care va fi comunicată la Finanţe pînă în data de 25 ale fiecărei luni. Mai mult, pînă în luna iulie a anului în curs, aceste declaraţii pot fi comunicate la sediul instituţiei, urmînd ca ulterior să intre în vigoare obligativitatea transmiterii în format electronic de către toate persoanele care realizează venituri. „Începînd cu jumătatea anului 2011, depunerea declaraţiei unice se va face în mod obligatoriu în format electronic, la distanţă, ceea ce va simplifica şi mai mult sarcinile contribuabililor”, a declarat Petru Luca, director executiv adjunct DGFP. În acest fel vor fi efectuate economii însemnate în privinţa numărului de persoane la ghişeele instituţiei, la capitolul resurse materiale dar vor fi redimensionate şi spaţiile de arhivare.
Angajatorii obligaţi prin lege să intre în posesia unui certificat electronic
Pînă la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular atît online cît şi la ghişeele instituţiei. Ulterior însă, angajatorii vor fi obligaţi să achiziţioneze un certificat electronic calificat care costă în jur de 50 de euro şi care poate fi eliberat doar de firme autorizate în acest sens de către Ministerul Finanţelor. Momentan la nivel naţional există doar două firme de acest fel, însă finanţiştii susţin că numărul acestora va înregistra o creştere pe viitor. Chiar şi aşa, la nivelul judeţului Botoşani, au fost obţinute peste 400 de astfel de certificate. „Va fi necesar un certificat electronic care trebuie să îl aibă fiecare contribuabil pentru a putea completa datele electronice, pentru că asupra datelor fiscale pe care le deţine şi care urmează să le transmită la Fisc, se operează confidenţialitatea. Sunt trei firme la nivel de ţară iar un certificat costă în jur de 50 de euro anual”, a mai adăugat Petru Luca.