Contre în CL cu terenurile armatei: Vă rog să nu votaţi acest proiect

 

Ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de miercuri, 31 iulie 2013 a ajuns la proiectul de hotărâre privitor la preluarea de către Primăria Botoşani a terenurilor de la Ministerul Apărării Naţionale în vederea construirii de locuinţe pentru tineri.

Cel care s-a opus la modul cel mai categoric adoptării acestui proiect a fost ecologistul Gheorghe Iavorenciuc care le-a cerut consilierilor să nu voteze acest proiect dat fiind faptul că rezultatul final nu va fi în beneficiul botoşănenilor care nu vor avea putere financiară să le cumpere. „Consider că acest proiect ar trebui retras de pe ordinea de zi, dacă îl aprobăm confirmăm sintagma de prostie. Terenul de la armată nu pleacă nicăieri, astăzi ar fi trebuit să aprobăm  minuta cu faptul că în 10 ani trebuie să le dăm 50% din locuinţe, stimaţi colegi vă rog să nu aprobaşi acest proiect”, a cerut în două rânduri Gheorghe Iavorenciuc care a explicat că locuinţele similare făcute de primarul de Constanţa, Radu Mazăre au atras mai multe probleme.
A luat cuvântul şi fostul viceprimar Cătălin Alexa care a adus în prim plan suprafaţa totală a terenurilor care ar fi trebuit preluate de la armată încă din urmă cu cinci, şase ani de zile. „Din câte îmi aduc eu aminte era vorba de vreo 81 de hectare, în fine ceva s-a întâmplat cu cadastrul armatei. Numai 12 hectare sunt construibile, restul sunt păşuni şi mă rog terenul este impracticabil”, a spus Cătălin Alexa.
O altă problemă ridicată de Florin Ghiorghiţă a fost privitoare la modalitatea în care vor fi construite aceste locuinţe, primele discuţii în acest sens fiind axate pe faptul că ANL ar fi trebuit să ridice blocurile, Primăria să asigure utilităţile, iar armata să asigure terenurile pentru ca ulterior să primească jumătate dintre acestea. „Trebuie să recunosc că nu sunt împotriva acestui proiect, din contră îl voi susţine, cu mici corecţii, era într-adevăr vorba de 81 de hectare şi trebuie să vedem de unde s-a tăiat să nu ne trezim că preluăm nişte râpe”, a spus şi Florin Ghiorghiţă.
Primarul Ovidiu Portariuc a făcut un apel la consilierii locali să aprobe acest proiect date fiind eforturile perseverente depuse pentru preluarea acestor terenuri care sunt menite să vină în sprijinul tinerilor din Botoşani. „Personal am făcut cel puţin patru vizite în ultimul an şi personal vă spun că nu a fost uşor să explicăm de ce avem nevoie de acest teren. Rămân surprins de faptul că întâmpin opoziţie de dragul de a ne opune. Am înţeles că asta e treaba opoziţiei care se opune la o problemă atât de stringentă pentru Botoşani”, a spus printre altele Ovidiu Portariuc.
Update: Florin Ghiorghiţă a solicitat actul oficial prin care armata îşi exprimă disponibilitatea de a oferi terenurile către Primărie, secretarul Ioan Apostu având misiunea de a le aduce
Update: Fostul viceprimar a menţionat că i-au fost aduse trei adrese pentru primar, care fac parte din corespondenţa purtată cu MApN dar în care nu este prevăzut clar faptul că respectivele terenuri ar urma să fie preluate de municipalitate şi nici locaţia acestora: "Nici măcar nu ştiu ce preluăm", a spus Ghiorghiţă.
Primarul Ovidiu Portariuc a dat asigurări că o garsonieră va fi vândută cu maximum 12.000 de euroo iar un apartament cu două camere cu până în 20.000 de euro.
"Vă asigur că voi duce acest proiect la îndeplinire până în anul 2020", a spus Portariuc. Replica sa a atras un răspuns din partea unui consilier: "Aveţi mandat până în 2016"
Update: Întrebările insistente adresate cu privire la preţul pe metru pătrat al suprafeţei construite sau ce fel de locuinţe (garsoniere sau apartamente) vor ajunge la armată l-au făcut pe Mihai Tincu să izbucnească: "Va fi atunci un plan făcut, se va face un proiect de distribuire, haideţi să terminăm cu discuţiile", a spus Mihai Tincu.
"Nu vorbeam cu dv., mă adresam d-lui primar, vă rog să vă abţineţi", sau "Să înţeleg că dl. primar este pus pe post de papagal aici", au fost cuvintele aruncate de Corneliu Furtună. Discuţiile la acest proiect de hotărâre au ajuns deja la o durată de 30 de minute.
Gheorghe Iavorenciuc a propus ca proiectul să fie adoptat cu două amendamente şi anume ca blocurile să fie construite din fonduri ANL iar din suprafaţa totală pe care armata o cedează Primăriei, măcar 30% să fie construibilă.
După aproximativ o oră de parlamentări din partea consilierilor locali, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu o singură împotrivire, a lui Gheorghe Iavorenciuc şi 20 de voturi pentru.