Contraatac PDL-ist pe 5 pagini : Noi vrem 8 regiuni, USL-iştii vor „super-baroni”

 

După o săptămână de tăcere, în care nici un PDL-ist botoşănean, nu şi-a mai exprimat vreun punct de vedere referitor la reîmpărţirea ţării, democrat-liberalii au emis un comunicat pe această temă. Au făcut-o sâmbătă dimineaţă, când au prezentat pe mai mult de cinci pagini argumente pentru reorganizarea administrativ-teritorială.

În rezumat, în acesta se arată că, deşi Botoşani se va desfiinţa, acest lucru va aduce o ploaie de avantaje locuitorilor din această zonă a ţării. Cum e posibil aşa ceva? Primăriile ar urma să preia din atribuţiile altor instituţii şi, de fapt, oamenii nu vor trebui să se urce în maşină, tren sau autocar şi să meargă la Iaşi pentru a-şi rezolva problema, ci va fi suficient să se adreseze administraţiei locale. „PDL propune 8 judeţe. Alianţa Socialistă propune 49!!! de judeţe: 41 existente peste care se suprapun 8 regiuni. Concret: PDL propune debirocratizare, Alianţa Socialistă propune super-baronul (…).Victor Ponta şi Crin Antonescu au rămas prizonieri ai celebrilor baroni. Comanda baronilor socialişti trasată celor doi băieţi este simplă: întăriţi «feuda lui Dragnea», «feuda lui Oprişan», «feuda lui Nicuşor Constantinescu», «feuda lui Hrebenciuc». Peste aceste feude clasice, Alianţa Socialistă suprapune alte 8 noi super-feude, regiunea. Condusă de super-baronul”, se menţionează în comunicat cu referire la faptul că în viziunea USL de reorganizare administrativ-teritorială judeţele vor fiinţa în continuare, dar vor apărea consiliile regionale.
Argumente prezentate de PDL-işti pentru împărţirea ţării în opt mega-judeţe şi desfiinţarea Botoşaniului:
-    Pentru serviciile de bază, fundamentale - şomaj, pensii, sănătate - vor rămâne oficii ale acestor servicii deconcentrate în municipiile actuale reşedinţe de judeţ, astfel încât cetăţeanul să nu facă un kilometru în plus pentru aceste servicii. Se duc la nivel judeţean mare doar acele servicii care vizează întreaga zonă, în special este vorba despre  dezvoltare şi politică de coerenţă regională şi echilibrarea zonelor sărace, pentru a putea să aibă mai multe resurse financiare.
-    Iată exemplul concret al politicii PDL: reducerea masiva a birocraţiei şi a instituţiilor deconcentrate ale statului. Avem 41 de inspectorate de poliţie în loc să avem 7 sau 8. Avem 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate altfel, ş.a.m.d..
-    În concluzie, nu mergem cu kilometrul în plus pentru a ne obţine actele şi încă o dată le spun celor care ne critică: nu se schimbă actele a doua zi, nici buletinul, nici permisul, nici plăcuţele de înmatriculare a maşinii. Acestea merg până le expiră valabilitatea. Când expiră buletinul, atunci omul îşi face un buletin nou cu noua denumire.
-    Nu facem reorganizare administrativă, nu primim bani de la Uniunea Europeană.
-    Guvernul de la Bucureşti nu poate să dirijeze ce se întâmplă în fiecare comună din judeţele ţării; are investiţiile mari, strategice, creează cadrul legislativ pentru manifestare, după care judeţele sunt motoarele de dezvoltare economică.
-    Prin faptul că judeţele noastre au dimensiuni mici, ele nu pot contracta direct bani de la Uniunea Europeană. Pentru a putea contracta bani de la Uniunea Europeană, trebuie să ai unităţi administrativ teritoriale care să se încadreze în medie între 2,8 milioane şi 3 milioane şi ceva ca populaţie. Aceste regiuni, care fac parte din regulamentul european denumit "NUTS 2", aceste entităţi pot direct să contracteze bani de la Uniunea Europeană. Concluzie: dacă facem aceste judeţe mari, judeţele acestea vor putea direct să meargă şi să atragă bani de la bugetul Uniunii Europene.     
„Nu  ne vor opri din acest demers nici organele de propagandă ale socialiştilor, Realitatea TV şi Antena 3, nici calomniile televizate ale subalternilor politici ai lui Ponta şi Antonescu, nici reproşurile comunistoide ale lui Ion Iliescu, patronul socialiştilor”, se arată în finalul comunicatului.