Continuă scandalul cu subvenții APIA: Descinderi la primării şi firme

Procurorii anticorupţie au ridicat mai multe documente de la SC Șoimii Ferme SRL din Siret, firmă administrată de Mihai Filipiuc, şeful Poliţiei Locale din Siret. De asemenea, procurorii DNA au descins şi la primăriile din Stefăneşti, Hudeşti şi Dorohoi, precum şi la două firme botoşănene, scrie Obiectiv de Suceava.

 

Afaceri necurate cu subvenții în agricultură

Procurorii Serviciului Teritorial al DNA Suceava au descins ieri, 6 noiembrie 2014 la firma SC Soimii Ferme SRL din Siret în dosarul APIA Botoşani. După ce luna trecută mai mulţi funcţionari ai instituţiei dar şi primari din Botoşani, bănuiţi de afaceri necurate cu subvenţiile în agricultură au fost ridicaţi, ieri procorurii DNA au răscolit sediile mai multe primării şi firme din Suceava şi Botoşani în căutarea de probe. Procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Suceava au făcut aceste descinderi în cazul presupuselor infracţiuni economice de la APIA Botoşani. In urmă cu o lună, la sediul DNA Suceava au fost duşi la audieri cu mascaţii, doi funcţionari dar şi directorul instituţiei APIA Botoşani, fiind bănuiţi de luare de mită şi afaceri cu banii europeni din subvenţiile în agricultură. Tot atunci au fost audiaţi şi doi primari din Botoşani, cel din oraşul Săveni şi cel din comuna Brăeşti. Ieri, descinderile au fost reluate, procurorii DNA ridicând mai multe documente de la primării şi societăţi cu profil agricol din judeţele Botoşani şi Suceava. Intr-un comunicat al DNA Suceava se arată că „până la momentul prezentului comunicat s-a început ridicarea de documente care interesează cauza penală de la sediile firmelor AGROMER şi FODGARD din comuna Manoleasa, de la sediile primăriilor Stefăneşti, Hudeşti şi Dorohoi precum şi de la punctul de lucru al firmei Soimii Fermei din Siret”.

Peste 100.000 de euro bani încasați la Botoșani pe suprafețe fictive

La sfârşitul lunii septembrie 2014, Mihai Filipiuc, şeful Poliţiei Locale din Siret, a intrat în colimatorul procurorilor anticorupţie, fiind suspectat că a încasat pentru suprafeţe de teren declarate fictiv în judeţul vecin Botoşani, peste 100.000 de euro. Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA au întreprins mai multe percheziţii pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani. Descinderile organizate de procurorii anticorupţie la APIA Botoşani au lăsat instituţia din judeţul vecin fără conducere, în condiţiile în care directorul instituţiei, Liviu Zaharia şi subalternul său Gabriel Tincu au fost aduşi pentru audieri la DNA Suceava. Aceştia  ar fi avut mai mulţi protejaţi în rândul fermierilor şi, prin intermediul anagajaţilor instituţiei reuşeau să manipuleze documentele astfel încât aceştia să beneficieze de subvenţii. Unul dintre protejaţi este un anume Mihai Filipiuc, din Siret (Suceava), care avusese mai multe exploataţii prin intermediul a două firme, ECO Plai Bucovina şi Soimii Ferme SRL Brăeşti, şi pentru care a primit mai multe fonduri atât de la bugetul Uniunii Europene cât şi de la bugetul de stat.

Subvenții necuvenite de pe 700 de hectare de pământ la Brăiești

Poliţistului Mihai Filipiuc din Siret i s-a adus la cunoştinţă de către procurorii DNA faptul că prin SC Eco Plai Bucovina SRL şi SC Soimii Ferme SRL a obţinut subvenţii necuvenite aferente unor exploataţii agricole inexistente de 700 de hectare pe raza localităţii Brăieşti din judeţul Botoşani. Procurorul şef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Mihaela Mihai a transmis că în total prejudiciul estimat din încasări de subvenţii necuvenite  în Botoşani este de un milion de euro. Cercetările procurorilor anticorupţie în judeţul vecin vin în continuarea anchetei demarate la începutul verii acestui an în judeţul Suceava. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei.
CITEȘTE:
 Doi dintre acuzații din dosarul APIA ELIBERAȚI de procurori, ceilalți inculpați în instanță pentru arest