Conţac – Roman, război de 3 milioane euro cu terenuri, DNA şi Parchet : Nu mă las până nu îl văd la puşcărie

 

Constantin Conţac nu mai este preşedinte al Consiliului Judeţean, iar Cristian Roman nu mai ocupă funcţia de prefect. Asta nu înseamnă însă că disputele dintre cei doi au încetat. Începute în primăvara lui 2005, când la câteva săptămâni de la învestire Roman l-a demis practic pe Conţac din funcţia de şef al CJ, conflictele dintre cei doi sunt şi acum departe de a fi încheiate. Diferenţa este că de această dată obiectul nu-l mai face vreo funcţie, ci un teren.


Pământ pierdut în urmă cu cinci decenii
Povestea începe în urmă cu mai bine de cinci decenii. Părinţii fostului lider al social-democraţilor botoşăneni deţineau 6,5 hectare în Cătămărăşti, iar la colectivizare au refuzat să predea pământul. Constantin Conţac îşi aminteşte că statul le-a preluat totuşi abuziv terenul, fără să emită vreun act, astfel încât timp de cinci ani familia sa a continuat să plătească impozit deoarece pe hârtie era încă proprietară. Abia în 1965 ar fi scăpat de plata dărilor, fără să le mai fie însă înapoiat pământul. După revoluţie părinţii, care pe atunci încă mai trăiau şi cei cinci copii, Elena Lăzăruc, Lucia Lăzărescu, Aurel Conţac, Maria Rusanovschi şi Constantin Conţac, au început demersurile pentru reintrarea în posesie. Astfel, în 1992 ar fi devenit acţionari la IAS Cătămărăşti, pentru ca, un deceniu mai târziu, după intrarea în faliment a fostei întreprinderi agricole de stat, o comisia cadastrală de la fostul Emagrocom să îi pună în posesie doar cu 2,4 hectare întrucât restul suprafeţelor ar fi fost deja date altor persoane. S-a ajuns astfel în situaţia de a li se acorda restul de teren de 4,1 hectare în compensaţie, în altă zonă, o mare parte regăsindu-se tot la Cătămărăşti, pe un teren unde Ascon avea nişte magazii şi depozite.
Încurcăturile încep de la Ascon, Prefectura intră în joc
De aici încep practic problemele. Potrivit ex-preşedintelui CJ, Constantin Zaharia, preşedintele consiliului de administraţie de la Ascon, i-ar fi oferit spre vânzare magaziile respective, numai că acesta ar fi refuzat să le cumpere fiindcă societatea în cauză nu ar fi avut titlu de proprietate pe ele şi, în plus, avea informaţii că, de fapt, ar fi fost casate. Imobilele în cauză au fost ulterior achiziţionate de alte firme, care ar fi fost conduse potrivit lui Conţac, de prieteni de-ai lui Roman. S-a ajuns la un proces între cei cinci fraţi Conţac şi agenţii economici respectivi şi, lucru care l-a nemulţumit profund pe patronul de la SC Transporturi Auto SA, Cristian Roman, în primul său mandat de prefect, ar fi făcut cerere de a intra şi instituţia pe care o conduce în proces. Conţac susţine că, înainte de a recurge la acest gen Roman l-a chemat şi i-ar fi sugerat să cedeze 2.000 – 2.500 mp din suprafeţele în litigiu, ameninţându-l că, în caz contrar, îi va desfiinţa titlul în instanţă.
Fostul preşedinte al CJ pierde terenul
Potrivit lui Conţac, el şi fraţii săi au câştigat procesul, numai că Prefectura a deschis ulterior o altă acţiune prin care a solicitat anularea titlului de proprietate emis. De această dată rolurile practic s-au schimbat, intervenienţi în litigiu devenind SC Comdal SRL, SC Castor Impex SRL, SC Metas SRL, SC Supra SRL, agenţii economici care au dobândit prin Ascon imobile în acea zonă. Fraţii Conţac au câştigat procesul la Judecătoria Botoşani, numai că atât Prefectura, cât şi reprezentanţii firmelor în cauză au formulat în 2011 recurs, pe care în aprilie 2012 Tribunalul Botoşani l-a admis, anulând parţial un titlu de proprietate, în sensul că fraţii Conţac sunt deposedaţi de 4,1 hectare din totalul celor 6,5 hectare.
Conţac cercetat de Parchetul General pentru mănârii la titlu cu Macaleţi
Procesul ca atare a fost condimentat însă cu plângeri penale reciproce. Astfel, pe 9 noiembrie 2011, Tribunalul Botoşani a amânat judecata „pentru a fi solicitate relaţii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Bucureşti, în legătură cu stadiul, respectiv modalitatea de soluţionare a cercetărilor penale faţă de învinuiţii Sandu Vasile (fost director la actualul Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – n.r.) şi Conţac Constantin”. Fostul şef al CJ susţine că abia atunci a aflat că a fost reclamat la Parchetul General îşi aminteşte că imediat a plecat la Bucureşti, iar procurorii de acolo l-ar fi informat că s-a făcut pe numele său o plângere încă din 25 mai 2008 (când totuşi Cristian Roman nu era prefect), prin care ar fi fost acuzat de nelegalităţi tocmai în privinţa modului în care a obţinut pământul de la Cătămărăşti. Printre altele, se menţiona că ar fi fost sprijinit de Costică Macaleţi să obţină titlul, cel care în 2001, când familia Conţac a devenit proprietară, ocupa funcţia de prefect. „Eu m-am certat cu Macaleţi la cuţite”, spune Constantin Conţac, foarte mirat de acuzaţiile aduse. Procurorii i-au comunicat că au efectuat cercetări şi că îl consideră nevinovat, eliberându-i şi un act în această privinţă, pe care Conţac l-a prezentat Tribunalului Botoşani ce judeca recursul, însă acest lucru nu l-a ajutat în proces.
Roman cercetat pentru abuz de Parchetul Botoşani
La rândul său, tot înainte de terminarea judecării recursului, Constantin Conţac a depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani împotriva lui Cristian Roman pe care l-a acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Pe 23 martie 2012 prefectului de atunci i s-a dat rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. „Argumentele cuprinse în propunerea organelor de cercetare penală, respectiv în referatul cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală, din data de 12.03.2012 a Inspectoratului de Poliţie Judeţean – Serviciul de Investigare a Fraudelor, sunt concludente şi pertinente, motiv pentru care vor fi însuşite de către procuror”, se arată în rezoluţia semnată de procurorul Florentina Piloş.


Proces de 3 milioane euro
Nemulţumit de această decizie, Conţac a deschis un proces prin care a contestat rezoluţia procurorului. Mai mult, el a solicitat redarea celor 4,1 hectare de teren şi plata de către Cristian Roman a nici mai mult, nici mai puţin de 12.840.000 lei, adică aproape 130 de miliarde de lei vechi, undeva la trei milioane de euro. Judecătoria Botoşani i-a respins toate solicitările, însă acesta nu a renunţat la luptă, având făcute alte plângeri, inclusiv la Direcţia Naţională Anticorupţie. „Am făcut reclamaţie la DNA şi peste tot cu toate cazurile astea. Păi îşi bate joc de mine şi spune el «în numele legii» şi chiar scrie şi în acte eu sunt Guvernul în judeţ şi ce zic eu trebuie să fie sfânt. Cum băi să spui tu în afara legii faci ce vrei. Şi i-am făcut toate astea, am hârtiile şi toate recipisele că toate dosarele… că am făcut în vreo cinci locuri”, afirmă Constantin Conţac. Printre altele, acesta a făcut plângeri la Ministerul Justiţiei şi Inspecţia Judiciară.
„Ăsta trebuie legat şi pus la soare la uscat”
El este decis să nu renunţe la pământul de la Cătămărăşti pentru care atât el, cât şi părinţii şi fraţii săi au suferit pe vremea comuniştilor. „El tot zice «eu am fost omul legii». El în virtutea omului legii şi-a bătut joc de familia mea, de moştenirea care am avut-o noi, nu mai spun de părinţii mei. El are mai multe de care o să fie întrebat şi o să dea cu subsemnatul (…). El zice că eu am ceva cu dânsul, eu n-am nimic, dar îl bag la puşcărie, nu mă las de dânsul nici în mormânt, numai dacă mor eu mai repede să nu fie el legat. Şi-a bătut joc opt ani de zile de mine (…). Ăsta trebuie legat şi pus la soare la uscat pentru ilegalităţile şi afacerile care le-a făcut în Botoşani. El nu scapă de mine ca de râie (…) Nu mă las până în îl văd la puşcărie”, declară Constantin Conţac.
„Îi înţeleg nervii”
„Ştiţi bine că nu am deschis niciodată un proces dacă nu am fost sigur că îl pot câştiga”, spune Cristian Roman despre acţiunile Prefecturii în procesul cu familia Conţac, adăugând că decizia de a cere anularea titlului de proprietate cu pricina a fost luată după luni de analiză. Actualul inspector guvernamental crede că, atât timp cât Tribunalul Botoşani a dat instituţiei pe care o conduce câştig de cauză, procurorul i-a dat NUP şi, în plus, o altă instanţă a menţinut rezoluţia Parchetului, discuţiile sunt de prisos. „Eu îi înţeleg nervii şi frustrările fiindcă a pierdut peste tot”, mai arată Cristian Roman. La rândul său acesta a pregătit deja o acţiune prin care să îl dea în judecată pe Conţac pentru denunţ calomnios, pe care însă nu s-a hotărât dacă o va şi trimite la instanţă deoarece, lucru subliniat de mai multe ori, nu doreşte să creeze o nouă polemică. El este convins că fostul preşedinte CJ încearcă să reintre în atenţia opiniei publice prin astfel de metode în perspectiva alegerilor parlamentare din această toamnă.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Victor – Conţac, bătaie de la distanţă de 100 miliarde pe drumurile Flămânziului
 Dosar la Parchet de la fostul prefect pentru ameninţări şi ultraj cu "roşcat", "zmeu" şi "naş"