Consumatori de Cultură și civilizație românească, dincolo de granițele țării

Voluntarii botoșăneni au fost primiți cu pâine și sare în satul Jevreni, raion Criuleni, Republica Moldova

 

Oameni calzi, ancorați în prezent

 

Dacă Lucian Blaga crede că „veșnicia s-a născut la sat", noi ne-am convins de acest lucru în cadrul primei întâlniri a proiectului „Consumatori de Cultură și civilizație românească”  desfășurată în satul Jevreni, raion Criuleni, Republica Moldova, în data de 7 iulie 2023.

 

Într-un comunicat transmis de reprezentanții Liceului cu Program Sportiv Botoșani se menționează că ospitalitatea specifică românilor, grija față  de obiectivele  de patrimoniu se manifestă din plin la Jevreni. Am  descoperit un loc desprins parcă din basmele românești, cu oameni calzi, ancorați în prezent, dar cu rădăcini bine împământenite în tradițiile și obiceiurile trecutului.

 

Voluntarii instituțiilor partenere: Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Asociația pentru Protecția Consumatorilor Botoșani, Clubul Școlar Sportiv Botoșani, Asociația Județeană de Atletism Botoșani au dat curs invitației  Gimnaziului „Mihai Eminescu" Jevreni, Republica Moldova pentru demararea unui nou proiect transfrontalier.

 

Am avut onoarea să fim primiți cu pâine și sare de către cadrele didactice și elevii Gimnaziului ,,Mihai Eminescu" Jevreni care, deși erau în vacanță, au luat parte cu entuziasm la întâlnirea noastră. Am parcurs  lecții de istorie, geografie, ne-am bucurat de un scurt program artistic pregătit de elevii gimnaziului, am făcut schimb de bune practici și am pus bazele următoarelor activități. Atelierul de lucru s-a concretizat printr-o donație de cărți în limba română către biblioteca școlii, de care se vor bucura toți membrii comunității.

 

Un sprijin important în desfășurarea activităților, l-am găsit în persoana d-lui Igor ROTARI, primarul satului Jevreni care, alături de cadrele didactice conduse de d-na director  prof. Corina URSU, se implică direct în activitățile educaționale ale comunității, creând oportunități  pentru dezvoltarea tinerei generații.

 

Activitatea a fost mai mult decât ne așteptam,  primarul ne-a arătat  centrul de zi pentru copii, unde  aceștia pot petrece timp liber, mai ales în vacanță, cu angajat psiholog direct de la primărie.  La scoală am văzut ca primăria oferă sprijin cu asistenta sociala, premii, excursii sa ii stimuleze pe copii. Am vizitat muzeele si Biserica, au fost câteva lecții de civilizație, ne-am documentat din punct  de vedere istoric si geografic. De cărțile donate au fost super mulțumiți, fericiți  atât bibliotecara cât și profesoara de limba romana .

 

 Dezvoltarea parteneriatului între școli

 

Proiectul  „Consumatori de Cultură și civilizație românească” are ca scop  dezvoltarea relațiilor de parteneriat între școli din România și din Republica Moldova, prin participarea la activități educaționale cultural – artistice și sportive, iar ca obiective:

 ● cunoașterea temeinică a unor momente importante ale culturii românești

 ● interiorizarea și valorificarea culturii și civilizației românești, a dezvoltării identității proprii în contextul valorilor europene

 ● consolidarea și afirmarea identității culturale și lingvistice românești prin artă, literatură, tradiții, istorie, geografie, sport

 ● implementarea unui sistem stimulativ destinat încurajării copiilor să participe la activități multidisciplinare

 ● crearea un spațiu deschis al cunoașterii specificului național românesc

 ● înțelegerea valorilor fundamentale specifice culturii românești si integrarea corectă a valorilor românești în universul valorilor general-umane și europene

 ● dezvoltarea stimei de sine și a unui stil de viață  prin alegerea deciziilor personale strâns legate de civilizație și cultură.

 

Activitățile propuse în cadrul proiectului se vor încheia în luna iunie 2024 cu un concurs, „Cultură și civilizație românească”, desfășurat la Liceul cu Program Sportiv Botoșani, România, pe platforma educațională LU.

 

(Sursa foto - Timpul.md)