Consilier local - bani păpaţi de la stat pentru scenografie şi hostess

 

Posibilităţile de a mai câştiga un ban de la o instituţie a statului devin tot mai multe de la o zi la alta. Iar când unităţii în cauză îi votezi de vreo şapte ani bugetul variantele de a-ţi suplimenta veniturile par a fi şi mai multe. Asta mai ales atunci când tu eşti director la una din aceste instituţii şi mai eşti şi membru cu state vechi de servicii la partidul de la putere.



Dovadă stă democrat-liberalul Volinaşi Costin. Acesta nu s-a mulţumit doar cu mandatul de consilier local, cu faptul că la Teatrul Mihai Eminescu a fost şi actor, şi regizor şi director artistic şi a început să presteze şi pentru Filarmonica de Stat de la Botoşani. Acesta s-a ocupat de spectacolul de Anul Nou al instituţiei în calitate de… scenograf. Cum a ajuns să face aşa ceva? Păi i-ar fi venit rândul. „Noi am luat la rând. Anul trecut mi se pare că a fost o actriţă, acum doi ani, din ce îmi aduc aminte, a fost Marius Rogojinschi, iar anul acesta am căzut de acord să mai schimbăm”, ne-a declarat Mihai Sârbu (foto stânga), managerul Filarmonicii de Stat Botoşani. Ei bine, dorinţa de schimbare l-a adus în echipa de pregătire a show-ului tocmai pe Volinaşi Costin. A avut două reprezentanţii, una la Botoşani, cealaltă la Suceava şi pentru fiecare dintre acestea actorul-regizor-director artistic şi mai nou scenograf a primit câte 800 de lei. Pentru ce a luat banii ăştia? „A prezentat şi m-a ajutat la scenă”, a sintetizat directorul activitatea consilierului local. Acesta susţine că Volinaşi şi-ar fi meritat banii mai ales pentru modul în care a pregătit scena, de la lumini colorate şi covor roşu la intrare până la ninsoarea artificială şi… hostess care s-au ocupat de public. „A fost ca la spectacolul de la Viena”, a mai arătat Mihai Sârbu. Acesta este deosebit de satisfăcut de realizările financiare ale spectacolului. „Este primul concert din istoria Filarmonicii când s-a ieşit în câştig. Am adus tenor de la Opera din Berlin, care înainte de a veni la noi a avut spectacol la Veneţia”, a menţionat Mihai Sârbu. Mai concret, pentru concert s-ar fi cheltuit în jur de 11.000 de lei şi s-ar fi încasat 14.000 de lei. Sala Casei de Cultură a Sindicatelor ar fi fost plină, iar după reprezentaţie câteva firme de prestigiu şi-ar fi arătat disponibilitatea de a acorda sponsorizări instituţiei.
Film negat la Eltrans
Pe de altă parte, în mediul politic şi administrativ de la Botoşani circulă informaţia că Volinaşi Costin ar fi primit bani şi de la SC Eltrans SA, societate subordonată Consiliului Local, căreia de asemenea îi aprobă anual bugetul, pentru filmul aniversar pe care unitatea l-a prezentat spre finalul anului precedent. Directorul companiei susţine însă că a colaborat cu actorul doar la nivel de sfaturi.”El are idei bune, cu Moş Crăciun, cu Ziua Transportatorului, dar nu-i pot da bani pentru o idee. Îmi dă idei, dar nu am avut nici un contract, nici o colaborare scrisă”, a afirmat Victor Ivănescu, directorul general al SC Eltrans SA.
Sute de milioane de lei vechi de la teatru
Oricum Volinaşi Costin pare a fi unul dintre aleşii locali lucrători în cultură care beneficiază de anumite câştiguri care nu sunt chiar la îndemâna oricui. Astfel, în 2009, pentru regia unui singur spectacol la Teatrul Mihai Eminescu, a primit 14.167 lei în trei tranşe (ianuarie, februarie şi martie), iar piesa a pus-o în scenă prin octombrie. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu o altă piesă în 2010, pentru care a luat 13.668 lei tot etapizat (în februarie, martie şi mai), iar spectacolul a văzut lumina scenei abia în noiembrie.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Dezmăţ pe sute de milioane cu Volin, actori şi regizori la Teatrul Eminescu
 Scandal la teatru cu directorul artistic, două actriţe şi maşina instituţiei