Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Managerul Mirel Manea și impresarul artistic Liviu Sorinel au plecat ieri din Botoșani, iar astăzi au ajuns la Paris și s-au deplasat la Cimitirul Père-Lachaise pentru ca în numele întregului colectiv al Filarmonicii Botoșani să depună flori și să își exprime recunoștința față de cel mai mare muzician pe care România l-a dat lumii.
Reprezentanții instituției subordonate Primăriei Botoșani au mers la mormântul lui George Enescu inclusiv cu un tricolor.
”Cum se poate aniversa mai frumos cei 70 de ani de activitate ai Filarmonicii dacă nu împărtășim această bucurie și cu marele maestru? Spiritul lui, creațiile, rapsodiile care au fost scrise aici, la Paris... Iată, sunt emoționat, mândru, deosebit de onorat să fiu astăzi aici alături de bunul meu prieten Liviu Sorinel și sunt trist pentru că, pare că Enescu este un anonim la Paris. Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim și este în cel mai mare și mai vizitat cimitir de pe planetă”,
Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Cei doi au observat cu amărăciune că în ghidul personalităților înmormântate în acest cimitir, aflat la intrare, nu apare și George Enescu.
”La litere «E» sunt doar două nume, nicidecum Enescu. De aceea sunt mișcat și foarte trist. Turiștii trec pe lângă mormânt neavând nici cea mai mică idee despre compozitorul român, născut la Botoșani. Iată că nu știm să ne supraviețuim valorile și să le facem cunoscute lumii”,
Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Père-Lachaise este cel mai mare cimitir din capitala Franței și se întinde pe 43 de hectare, fiind administrat de Primăria din Paris.
Acolo își dorm somnul de veci personalități mondiale din artă, muzică, literatură și poezie, oameni de stat, soldați, istorici, precum Frédéric Chopin, Rossini, Jim Morrison, Edith Piaf, Alain Bashung, Molière, Balzac, Marcel Proust, Jean de la Fontaine, Oscar Wilde.
Peste 3 milioane de oameni vizitează cimitirul în fiecare an, care are peste 70.000 de loturi de înmormântare.
Mirel Manea și Liviu Sorinel au precizat că toate costurile deplasării la Paris le-au suportat din fonduri proprii, Filarmonica nefiind implicată financiar în această acțiune.
Aflat în exil după instaurarea regimului comunist în România, George Enescu a murit în noaptea de 3 spre 4 mai 1955. Era singur și suferind, în camera hotelului ”Atala” din Paris, proprietate a unui român.
Născut pe 19 august 1881 la Liveni, Botoșani, a fost înhumat pe 7 mai 1955, în cimitirul ”Pere Lachaise”, în stânga mormântului lui Georges Bizet.
Georges Bizet este menționat pe amintitul ghid.
Totuși, compozitorul român apare pe site-ul cimitirului cu numele Georges Enesco, fiind trecut în rândul celor 250 de personalități înhumate la ”Pere Lachaise”.