Ministerul Finanțelor Publice a început de luni organizarea unor sesiuni locale de informare a mediului de afaceri cu privire la modul de funcționare a mecanismului de plată defalcată a taxei pe valoare adăugată (TVA).
Acțiunea ministerului are loc în urma unei solicitări adresată în acest sens de parlamentarul PSD, Marius Budăi, care este și membru în Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, se arată într-un comunicat de presă.
Pentru oamenii de afaceri din Botoșani, Administrația Județeană a Finanțelor Publice va organiza două întâlniri în zilele de luni și joi, respectiv pe 2 și 19 octombrie, începând cu ora 11.00, respectiv ora 10.00. Ambele sesiuni vor avea loc la sediul instituției din Municipiul Botoșani, Piața Revoluției nr. 5, camera 313.
Înscrierea participanților se realizează prin intermediul Formularului unic de contact de pe site-ul ANAF (https://www.anaf.ro/asistpublic/).
Deputatul Marius Budăi și-a manifestat intenția de participa la aceste sesiuni de informare din teritoriu alături de reprezentanții ministerului.
„Este vorba de o măsură recomandată de Comisia Europeană, dar care e complet nouă, ceea ce impune mai multă comunicare și informare. Astfel de întâlniri reprezintă o formă de respect față de agenții economici corecți care își achită obligațiile către stat. Ei vor avea de câștigat pentru că, prin TVA defalcat va fi limitată concurența neloială din partea celor care fac evaziune. De asemenea e important să subliniem că la bugetul statului vor veni sume suplimentare importante din care vom putea finanța spitalele, școlile și alte obiective din România. Se aplică pentru 350.000 de firme, dar aduce bani în plus pentru milioane de români”, a explicat Marius Budăi.
Plata defalcată a TVA se introduce gradual, de la 1 Octombrie, opțional, iar de la 1 ianuarie obligatoriu. Firmele care adoptă mecanismul de plată defalcată a TVA până la 1 ianuarie 2018, primesc o bonificație de 5% la impozitul pe profit și li se anulează, în anumite condiții, penalitățile la TVA restant.