Comunicat PNL: Costel Şoptică solicită măsuri pentru stoparea procedurilor de infringement declanşate de Comisia Europeană

Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, a solicitat oficial, în cadrul unei interpelări parlamentare adresate ministrului Afacerilor Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu, situaţia actuală a procedurilor de infringement declanşate de către Comisia Europeană împotriva României, se arată într-un comunicat de presă.

 

„Procedura de „infringement” este declanşată de către Comisia Europeană împotriva statelor care nu îşi respectă obligaţiile comunitare. Declanşarea acesteia poate fi decisă în trei cazuri:

 

Omiterea notificării actelor normative naţionale care transpun şi implementează directivele, statele membre având obligaţia de a notifica legislaţia de transpunere şi pe cea care asigură implementarea;

 

Neconformarea legislaţiei naţionale la cerinţele normelor comunitare, deoarece legislaţia internă trebuie să fie în concordanţă cu cerinţele Uniunii;

 

Aplicarea necorespunzătoare a actelor normative comunitare, având în vedere că statele membre au obligaţia de a asigura aplicarea dispoziţiilor comunitare. Procedura de infringement implică mai multe etape, de la sesizarea nerespectării directivelor UE, ajungerea în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi până la impunerea unei amenzi (sumă forfetară ori penalitate cu titlu cominatoriu) către statul membru”, a arătat parlamentarul botoşănean în demersul său către conducerea MAE.

 

În finalul interpelării, liderul PNL Botoşani a solicitat ministrului Meleşcanu să răspundă unor întrebări stringente:

 

„1. La câte proceduri de infringement este supusă în prezent România de către Comisia Europeană?;

 

2. La ce domenii se referă acţiunile respective şi care sunt stadiile actuale ale acestora?; 3. Ce sumă a plătit România din cauza notificărilor de infringement de când este membru al U.E., şi care au fost abaterile aferente?”

„De când este membru în Uniunea Europeană, Comisia Europeană a lansat o serie de proceduri de infringement împotriva României, din cauza neaplicării unor directive sau nearmonizării legislaţiei, pe aproape toate domeniile de activitate. În ciuda anumitor progrese, nici în prezent ţara noastră nu s-a conformat cererilor CE, existând în continuare proceduri de infringement declanşate pentru nerespectarea legislaţiei U.E.. Consider că Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a rezolva aceste situaţii delicate, deoarece bugetul naţional nu este sustenabil în prezent să mai achite penalităţi suplimentare pentru infringement, din cauză că instituţiile statului român nu îşi fac cum trebuie datoria”, a concluzionat Costel Şoptică.