Comunicat. Ecoinsula, instrumentul cel mai modern de colectare și selectare a deșeurilor, adus în municipiul Botoșani – GALERIE FOTO

Botoșănenii care vor face selectarea deșeurilor vor fi recompensați.

 

Card de acces cu gunoiul pentru fiecare familie, supraveghere video, saci personalizați cu coduri de bare și cântărirea automată a deșeurilor.

 

Cea mai modernă soluție de colectare selectivă a deșeurilor, bazată pe o instalație de ultimă generație la nivel mondial, va fi pusă, începând de astăzi, la dispoziția botoșănenilor.

 

O primă ecoinsulă, cum este denumit dispozitivul patentat de o companie italiană, a fost instalată pe Strada Maxim Gorki, pentru a experimenta funcționarea și eficiența sa.

 

Ecoinsula cuprinde cinci module de colectare selectivă, fiind destinată unui număr de 150 de utilizatori/familii din zona pe care o deservește. Accesul fiecărui utilizator cu gunoiul în incinta ecoinsulei se va face pe baza unui card și va fi monitorizat video, astfel încât operatorul de salubritate să poată ști cine a făcut și cine nu a făcut selectarea deșeurilor. Pe lângă card, fiecare utilizator va primi saci speciali, inscripționați cu coduri de bare ce vor face posibilă identificarea, în care să depună fiecare dintre deșeuri în parte, pe categorii: sticlă, hârtie, metal, plastic, deșeuri menajere. Mai mult decât atât, cantitatea de deșeuri depuse va fi stabilită automat la fiecare utilizare a ecoinsulei de către utilizatori. Un soft specializat va stabili astfel exact ce cantitate de deșeuri, selectate pe categorii, a dus la ecoinsulă fiecare utilizator în parte. Botoșănenii care vor face selectarea deșeurilor vor fi recompensați prin scăderea taxei de salubritate stabilite la nivel de municipiu proporțional cu cantitățile de deșeuri selectate depuse, în timp ce aceia care nu vor face selectarea vor fi penalizați.

 

Prima ecoinsulă funcțională din municipiul Botoșani a fost primită cu titlu gratuit, urmând ca, în următoarele șase luni, după analiza eficienței acesteia, să se facă achiziția altor instalații similare.

 

Costul unei ecoinsule este cuprins între 20.000 și 30.000 de euro, investiția putând fi recuperată de operatorul de salubritate prin valorificarea deșeurilor selectate.

 

”Am găsit pentru botoșăneni cea mai modernă modalitate de a rezolva problema colectării selective a gunoiului”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

 

”Cetățenii care vor face colectare selectivă vor fi recompensați, iar cei care nu o vor face vor fi penalizați. Activitatea operatorului de salubritate va fi simplificată, iar costurile vor scădea, în beneficiul tuturor, pe măsură ce procentul de deșeuri selectate va crește. Așadar, avantaje pentru toată lumea, printr-o metodă civilizată, de ultimă generație de a face această activitate importantă în orice aglomerare urbană”, a completat Cătălin Flutur.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store