Comuna în care pleacă buluc orășenii, zeci de vile noi în fiecare an; apar și blocuri - GALERIE FOTO

În timp ce majoritatea localităţilor din judeţ se confruntă cu o depopulare masivă, una dintre comune are parte de o creştere spectaculoasă a numărului de locuitori. Iar cei care se tot mută acolo sunt oameni cu dare de mână.

 

Asfaltul mută populaţia de la oraş la sat

Se întâmplă la Curteşti, unde în ultimii şase ani populaţia s-a majorat de la 4.915 persoane la 5.525. Astfel, dacă municipiul Botoşani este într-o pierdere masivă de locuitori, amintita comună, dar şi altele din apropierea reşedinţei judeţului, au parte de o sporire spectaculoasă. În mare parte sunt oameni care continuă să îşi desfăşoare activitatea la Botoşani, să aibă o afacere sau loc de muncă în capitala judeţului, dar care au preferat să îşi ridice o casă într-o comună limitrofă.
Iar acest lucru se vede atât cu ochiul liber, o mulţime de imobile fiind în construcţie sau abia terminate atât pe drumul care leagă municipiul de comună, cât şi în scriptele administraţiei publice locale. Iar transferul populaţiei de la Botoşani la Curteşti a explodat după asfaltarea în 2015 a DJ 207 N Botoşani – Curteşti – Cristeşti – DN 28 B. Drumul transformat în asfaltat dintr-unul de pământ a adus cu sine o mărire accentuată a autorizaţiilor de construcţii.

 

Explozie de construcţii


În acest fel s-a ajuns ca până în luna august a acestui an să se emită 93 de astfel de autorizaţii, în condiţiile în care înainte de modernizarea DJ 207 N într-un an întreg se emiteau în jur de o sută.
Vara aceasta a intrat în proces de aprobare un Plan Urbanistic Zonal pentru construire de locuințe la Băiceni, dar și pentru ”Construire 10 locuințe înșiruite P+1 etaj, împrejmuire, utilități și bazin vidanjabil” la Hudum.


„În marea majoritate sunt pentru case, dar avem şi pentru un foişor, şi pentru o anexă, şi pentru un gard, pentru branşament la gaz, branşament la apă. Asfaltările au schimbat faţa comunei. Acum ne zbatem să aducem şi utilităţile, cu toate că ar fi trebuit invers, întâi utilităţile şi după aceea drumul, dar în România accepţi aşa ceea ce îţi se dă”,


Maricel Anton, primar Curteşti.


Strămutarea a adus cu sine şi o creştere a încasărilor la bugetul local, Primăria Curteşti devenind una dintre puţinele din judeţ care reuşeşte să plătească fără probleme angajaţilor lefurile majorate potrivit noii legi a salarizării unitare până la sfârşitul anului.


11 localităţi

din judeţ înregistrează o creştere a numărului de locuitori din 2011, an în care a avut loc ultimul recensământ.


Cu un număr de 610 locuitori Curteşti ocupă locul al doilea în judeţ, după  Mihai Eminescu (670), în topul comunelor cu o creştere a populaţiei faţă de anul recensământului.


Proiecte pentru urbanizarea comunei


Pentru a asigura noilor cetăţeni ai comunei, dar şi celor care trăiesc de mai multă vreme aici, facilităţi cât mai apropiate celor urbane, Primăria Curteşti are în lucru mai multe proiecte. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 se doreşte alimentarea cu apă a satelor Hudum, Mănăstirea Doamnei şi Curteşti, investiţie estimată la 100 de milioane de lei, se lucrează deja la un sistem de supraveghere video a întregii comune, prin GAL se intenţionează construirea unui stadion cu tribună, vestiar şi fosă septică la Băiceni şi urmează să se demareze lucrul la un studiu de fezabilitate pentru alimentarea cu gaz a satelor Mănăstirea Doamnei, Hudum şi Agafton. De asemenea, în bugetul local sunt incluse fonduri pentru extinderea reţelei electrice la Orăşeni Deal şi Hudum.

 

 

DESCARCĂ GRATUIT APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store