Toți sătenii dintr-o comună din Botoșani au steaguri arborate la poartă.
Autorităţile locale din comuna botoşăneană Vârfu Câmpului au distribuit prin localitate 1.500 de drapele naţionale pe care sătenii şi le-au montat cu mândrie la porţi, pe case, pe garduri sau chiar în vârful hambarelor cu cereale.
Vârful Câmpului este una dintre cele mai pitoreşti comunităţi rurale din Moldova. Cu o tradiţie de peste 700 de ani, comuna botoşăneană se află, din punct de vedere cultural şi etnografic, la confluenţa dintre Moldova şi Bucovina, îmbinând tradiţii din ambele zone geografice. Dincolo de tradiţii, de monumentele pre-statale sau de vechile conace boiereşti, Vârful Câmpului a devenit cunoscută şi ca o comună a patrioţilor.
Satele din comuna botoşăneană Vârful Câmpului s-au umplut în ultimele trei săptămâni de simboluri naţionale arborate în cele mai neobişnuite locuri. Nu există gospodărie din cele şase sate componente care să nu aibă drapelul naţional arborat pe casă, pe gard sau chiar pe hambar. Şi băncile din comună sunt vopsite în albastru, galben şi roşu, iar maşinile localnicilor au fost la rândul lor decorate cu steaguri miniaturale.
Ideea de a umple comuna cu steaguri tricolore aparţine autorităţilor locale. De precizat că, la Vârful Câmpului, administraţia locală este controlată exclusiv de femei. Primarul Maria Huţu spune că a cumpărat peste 1.500 de steaguri pentru a le oferi oamenilor din comună şi că achiziţia n-are neapărat legătură cu centenarul. Steagurile sunt prevăzute şi cu suport, numai bune de arborat.
„M-am gândit că este un simbol pe care orice român ar trebui să-l aibă şi să-l afişeze cu mândrie. Este simbolul ţării noastre. Văzându-l fluturând zilnic, ne face să ne gândim mai mult la ce-am putea întreprinde fiecare dintre noi pentru ţara noastră. Implicarea fiecărui cetăţean este esenţială pentru o ţară puternică. N-a avut legătură neapărat cu Centenarul, ci cu sentimentul patriotic“,
spune Maria Huţu.
Primăriţa spune că a fost inspirată de patriotismul localnicilor.
„Ideea s-a născut şi din discuţiile cu oamenii, dar şi cunoscându-le firea. Aici sunt oameni care-şi iubesc ţara, iubesc tradiţiile moştenite din moşi-strămoşi“, adaugă edilul.
În cea mai mare parte, steagurile au fost achiziţionate printr-o donaţie făcută chiar de un sătean tânăr, spun autorităţile locale. Steagurile au fost adunate la bibliotecă, iar angajaţii primăriei au fost trimişi să le împartă celor din comună care aveau nevoie.
Autorităţile locale spun că n-au apucat să împartă prea multe steaguri fiindcă săteni au început să vină în valuri să le ia singuri. De când au început să fie împărţite drapelele, aproape zilnic vin câte 10 -15 săteni după tricolor, scrie Adevărul
Moş Constantin are peste 70 de ani. Şi-a luat soţia şi a plecat la primărie după steag. A bătut sfios la uşa bibliotecii şi le-a spus funcţionarilor: „Am venit să iau sfântul nostru drapel“.
Pentru moş Constantin, dar şi pentru alţi oameni în vârstă din sat, steagul românesc are o semnificaţie aparte. „
Noi, la Vârful Câmpului, suntem români-patrioţi. Asta este bucuria sufletului nostru. Noi ne ajutăm ţara muncind. Numai aşa poţi s-o ajuţi, altfel n-ai cum. Este o inţiativă bună şi mă bucur că mă duc să-l pun direct la poartă“, spune moş Constantin.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: