COMUNA din Botoșani care își face rețea PROPRIE de alimentare cu apă: Oamenii sunt disperaţi - FOTO

Investiție importantă într-o comună din Botoșani.

 

Primarul din comuna botoşăneană Copălău a decis să construiască în comună o reţea de alimentare cu apă, independentă de cea publică, prin intermediul unui proiect de peste 2 milioane de euro. Mai mult decât atât, îşi autorizează şi o societate a comunei, care să gestioneze serviciile de apă şi canal, fiind dispus să vândă apă potabilă chiar şi altor comune, la un preţ ofertant.

 

Comuna este conectată la o magistrală publică, pe linia Botoşani-Flămânzi, încă din 2005. Ţeava are însă o vechime de peste 40 de ani, iar apa ajunge greu la robinete, se plâng oamenii. În aceste condiţii autorităţile locale au luat o decizie radicală: îşi fac propria reţea de apă, renunţând la sistemul public. Noua sursă de apă va fi subterană şi va ajunge perfect pentru localnici, spune edilul. Primarul din Copălău, Ciprian Ivanov (PNL), se gândeşte să rotunjească şi veniturile comunei vânzând apă către alte comune, la fel de vitregite, în regie proprie. Cu banii câştigaţi, se va face în comună reţea de gaz.

 

 

Avariile pe reţeau principală de apă se ţin lanţ, spun localnicii. „Este jale. Când ţi-e lumea mai dragă rămâi fără apă. Ştiţi ce înseamnă la ţară să rămâi fără apă... Şi nu durează o zi, două, durează şi câte-o săptămână“, spune Marcel Ungureanu, un alt localnic. Edilul comunei arată că de ani de zile sunt probleme cu apa. Magistrala la care sunt alimentaţi are 40 de ani vechime, este peticită din loc în loc şi nu mai face faţă.

 

 

De lipsa apei este afectată toată zona noastră. Aceea conductă, făcută pe vremea lui Ceauşescu şi dimensionată la nevoile de atunci, nu reuşeşte să alimenteze toate comunele care s-au branşat în timp. Ţeava care alimentează câteva comune, un oraş şi o zonă rezidenţială este un pic mai groasă decât o ţeavă de canalizare. Vă daţi seama ce eficienţă are“, spune edilul. El adaugă că s-a săturat să aştepte ca Nova Apaserv, societatea de apă şi canal a judeţului, acolo unde Consiliul Judeţean este acţionar majoritar, să facă investiţii în reţea. „Nu s-a făcut nicio investiţie pe această conductă Botoşani-Flămânzi. Vor ei să facă ceva, se aude, se zvoneşte, dar eu nu mai pot aştepta la nesfârşit. Oamenii sunt disperaţi, mai ales vara“,  spune edilul.

 

 

Click AICI pentru continuarea articolului

download from google play download from apple store